Ve středních Čechách se objevily špatně vytištěné volební lístky

Události: Neplatné volební lístky (zdroj: ČT24)

Ve středních Čechách se na některých místech objevily špatně vytištěné volební lístky. Chybí na nich například jména kandidátů. Voliči si proto musí lístky ve volební místnosti vyměnit. Hlasování by jinak bylo neplatné. Vady se zatím objevily v Příbrami, Rožmitálu pod Třemšínem, Týnci nad Labem a v obci Dublovice na Příbramsku.

Text je na některých lístcích vytištěný šikmo, takže mnohde chybí údaje. Ministerstvo vnitra už proto požádalo krajský úřad, aby se obrátil na všechny středočeské obecní úřady. Mají bezodkladně prověřit, zda jsou hlasovací lístky vytištěny správně.

Voliči pak budou na možné chyby upozorněni i přímo ve volební místnosti, kde dostanou lístky nové. Výskyt špatně vytištěných volebních lístků je nicméně podle vnitra zatím ojedinělý. Jejich výměnu za bezchybné ve volebních místnostech považuje resort za dostačující. 

Na problém upozornil Městský úřad Příbram, kde se vady zjistily u čtyř sad volebních lístků. V Týnci nad Labem se problém týká také čtyř sad, pro Dublovice byly špatně vytištěny tři sady. Dosud neověřený případ je hlášený i z Rožmitálu pod Třemšínem, kde si občan města stěžoval na chybějící hlasovací lístky pěti kandidujících stran. Volby se konají 7. a 8. října.