Chtějí váš hlas. Co říkají jihočeští lídři, kteří se nedostali do debaty?

Česká televize ve středu večer odvysílala již devátou předvolební debatu – tentokrát věnovanou Jihočeskému kraji. Vystoupili v ní zástupci kandidátek s největším volebním potenciálem. Kromě toho nabízí ČT také anketní odpovědi stran, hnutí a koalic, které se do debaty nedostaly. Odpovědi jednotlivých lídrů jsou řazeny abecedně podle příjmení.

  • Které téma považujete v těchto krajských volbách za nejdůležitější a proč?
  • V případě, že budete zvoleni, co uděláte jako první?

Úsvit - Národní Koalice

Lídrem kandidátky je v jižních Čechách Luboš Albert, bezpečnostní analytik. Pro něj je hlavním témetam voleb bezpečnost. Do Evropy se podle něj neustále valí imigrantské vlny, ve kterých jsou lidé, kteří zastávají naprosto odlišnou morálku i vnímání světa než  Češi. Spolu se svými kolegy je zásadně proti tomu, aby kraj a stát takové lidi přijímal. Také nedovolí, aby v Jižních Čechách vznikaly azylové tábory a mešity. Podporovat také budou rodiny s dětmi a seniory. Bližší informace jsou na stránkách.  

Lídr kandidátky Úsvit – Národní koalice Luboš Albert (zdroj: ČT24)

Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK

Číslem jedna na kandidátce je Zdeněk Blažek, podnikatel. Ten by byl rád především za vystavení stopky garnituře Jihočeského kraje a chce dát příležitost lidem lepším, než jsou oni. Aktuální vedení kraje podle něj zastupuje pouze bohaté a nepřizpůsobivé. Seniory a podnikatele mají „na háku“, řekl. Jako první věc by po svém eventuálním zvolení chtěl zjistit, jak kraj hospodařil a kam se dávaly peníze.

Lídr kandidátky Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a Hnutí občanů za kraje Zdeněk Blažek (zdroj: ČT24)

Národní demokracie

Lídr kandidátky Ivan Cícha bere jako prioritu otázku bezpečnosti. Spolu se svými kolegy by byl rád, aby se udělala opatření, která by bezpečnostní situaci nezhoršovala. Návrhem takových opatření je podle Národní demokracie oplocení na jižních hranicích na základě projektu odborníků na územní plánování a vojenských specialistů. Mezi důležité kroky by patřilo také zavedení domobrany. Na krajském úřadě by nejdříve požadovali kontrolu hospodaření Jihočeského kraje, protože podle nich má mnoho lidí pochybnosti. Informace o programu i kandidátech jsou na stránkách ND.

Lídr kandidátky Národní demokracie Ivan Cícha (zdroj: ČT24)

Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů

Lídrem kandidátky je Robert Flachs. Důležitým tématem je pro něj islámská imigrace do Evropy a s tím spojený diktát z Evropské unie. Koalice je proti přijímání jakýchkoliv migrantů a prioritou je rodina. Koalice chce spolupracovat s obcemi ohledně nežádoucích ubytoven s nepřizpůsobivými obyvateli. Ty totiž podle nich často vznikají bez souhlasu obyvatelstva. Flachs chce také změny v inkluzi.  Více na webu SPD či SPO.

Lídr kandidátky Koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana práv občanů Robert Flachs (zdroj: ČT24)

Česká pirátská strana

Kandidátku vede Michal Horák. Ten považuje za nejdůležitější zprůhlednění finančních toků ve všech formách státní správy. My transparentnost myslíme vážně, je to naše hlavní téma, řekl Horák. Prvním krokem na krajském úřadě by tedy pro něj bylo pokusit se zprůhlednit finanční toky na krajském úřadu a zřízení transparentních účtů. Více najdete na webu strany

Lídr kandidátky České pirátské strany Michal Horák (zdroj: ČT24)

NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI - PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI

NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI - PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI je koalice čtyř politických stran - Strany zdravého rozumu, ČSNS, ČSNS2005 a Demokratické strany zelených. Lídrem v Jihočeském kraji je Jindřich Kočí, který považuje za hlavní téma zajištění bezpečnosti občanů. Chce zamezit pronikání migrantů. Nejvíce podle Kočího trápí jižní Čechy nedokončené propojení Prahy, Českých Budějovic a Lince. České Budějovice by si podle něj zasloužily dokončení parku Stromovka. Bližší informace jsou na webu koalice.

Lídr kandidátky NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI – PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI Jindřich Kočí (zdroj: ČT24)

Sdružení pro republiku – Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska

Lídrem kandidátky je Vladimír Štěpán Kremsa. Strana by si hlavně přála uchování samostatnosti České republiky a obnovení soběstačnosti. Kremsa se bude snažit s kolegy podílet na kontrole hranic a zastavit nekontrolovanou migraci. Strana považuje za důležité také znovuzavedení vojenské základní služby, obnovení pohraniční stráže a vytvoření domobrany. Chce, aby se zvedly platy, a bude podporovat rodiny a matky samoživitelky, protože děti jsou podle něj naše budoucnost. Bližší informace jsou na webu strany

Lídr kandidátky SPR – RSČ Vladimír Štěpán Kremsa (zdroj: ČT24)

NOVÁ GENERACE

Hnutí NOVÁ GENERACE považuje za priority především kvalitní infrastrukturu a vzdělanost. Lídrem kandidátky je Vladimír Nadberežný. Pro realizaci těchto cílů je podle něj potřeba větší spolupracáce s obcemi. Kraj by měl podle hnutí také více investovat do silnic a obchvatů, aby byl region atraktivnější pro občany i investory. Další informace najdete na webu hnutí

Lídr kandidátky Nové Generace Vladislav Nadberežný (zdroj: ČT24)

Politické hnutí PRO 2016

Politické hnutí PRO 2016 považuje v kraji za nejdůležitější oblast dopravy. Podle lídryně kandidátky Radky Paulové potřebují jižní Čechy pro svůj rozvoj nové silnice a obchvaty měst. Pokud to bude možné, tak i dokončení dálnice. Důležité je pro hnutí i téma vzdělávání. Konkrétně Paulová zmínila naplněnost a otevírání technických oborů a podporu řemesel. Podrobnosti k programu nabízí hnutí na svém webu

Lídryně kandidátky Politického hnutí PRO 2016 Radka Paulová (zdroj: ČT24)

Strana soukromníků České republiky

Pro Soukromníky je už s ohledem na název strany nejdůležitější téma učňovské školství. Podle lídra kandidátky Jaromíra Procházky bylo vždy podceňováno a strana by mu ráda vrátila lesk minulých let. Doufá, že jí v tom pomohou právě soukromníci a malé a střední firmy. Další podrobnosti z programu má strana na svém webu.

Lídr kandidátky Strany soukromníků ČR Jaromír Procházka (zdroj: ČT24)

Strana svobodných občanů

Strana svobodných občanů se chce zaměřit především na bezpečnost. Podle lídryně kandidátky Ireny Steinheuserové žijeme v šesté nejbezpečnější zemi světa a nesmíme se nechat o toto místo připravit. Obává se proto především kvót na rozdělování uprchlíků. Zmínila také oblast školství, kde vyzdvihla téma inkluze. Ta podle ní škodí všem dětem. Více informací najdete na webu strany.

Lídryně kandidátky Strany svobodných občanů Irena Steinhauserová (zdroj: ČT24)

Moravané

Pro Moravany je hlavním tématem špatně fungující krajské uspořádání. Podle lídra kandidátky Bohumila Šuhaje je nefunkční, neekonomické a centralistické. Nejvíce znevýhodněné jsou podle něj okrajové oblasti, které na to doplácí v oblasti školství, zdravotnictví, dopravy i nezájmem investorů. Konkrétně zmínil Šumavu a Dačicko. Moravané proto požadují návrat k zemskému uspořádání. Podrobnosti najdete na webu strany.

Lídr kandidátky Moravanů Bohumil Šuhaj (zdroj: ČT24)

JIHOČEŠTÍ HASIČI

Prioritními tématy pro Jihočeské hasiče jsou podpora venkova a obnova krajiny, klidné staří seniorů a podpora jihočeských dobrovolných hasičů. Podle lídra kandidátky Miroslava Ušatého došlo po roce 1989 k centralizaci a lidé se začali stěhovat do měst. Z venkova kvůli tomu mizí obchody, hospody i školy. Hasiči upozorňují i na změny v krajině. Vlivem zemědělské techniky podle nich dostává těžké rány. Ušatý zmínil například záplavy po deštích. Další podrobnosti z programu má hnutí na svém webu.

Lídr kandidátky Jihočeských hasičů Miroslav Ušatý (zdroj: ČT24)

Zástupce následujících kandidátek:

  • Pravý blok
  • Dělnická strana sociální spravedlnosti

se nepodařilo kontaktovat na žádném oficiálním kontaktu uvedeném při registraci.

Předvolební debata na ČT24

Lídři stran a hnutí, které v průzkumu aktuálního volebního potenciálu v Jihočeském kraji obsadili nejvyšší příčky, byli od 20:00 hosty předvolební debaty na ČT24.

Výzkum pro Českou televizi vypracovaly dvě nezávislé renomované společnosti pro výzkum veřejného mínění Median a STEM/MARK. Konal se od 8. srpna do 3. září, vždy na vzorku minimálně 1200 respondentů v každém kraji.