Ayahuasca činí mozek neuspořádanějším a informačně bohatším, ukázal výzkum

Když droga ayahuasca začne působit v mozku, způsobí v něm větší neuspořádanost a více propojí jeho oddělené části. Podle nového výzkumu to vysvětluje, proč lidé pod jejím vlivem prožívají tak silné emoce a mají tak intenzivní vidiny.

Psychotropní nápoj ayahuasca peruánských šamanů je tak silný, že lidé, kteří jej pozřou, mluví nejen o silných halucinacích, ale i o zážitcích blízkých smrti, kontaktech s bytostmi z vyšších dimenzí a o cestách alternativními realitami, které mění život. Díky skenům mozku vědci získali nové poznatky o silně psychotropní látce dimethyltryptamin (DMT), kterou tato substance obsahuje. Odhalili, že má hluboký dopad na celý mozek, zejména na oblasti, které u lidí hrají klíčovou roli v plánování, jazyce, paměti, komplexním rozhodování a představivosti. Vlivem drogy se různé oblasti stávají extrémně propojenými, díky čemuž jsou plynulejší a pružnější.

„V dávce, kterou používáme, je to neuvěřitelně silné,“ uvedl neurolog a psychiatr Robin Carhart-Harris z Kalifornské univerzity v San Fransciscu. „Lidé popisují, že opouštějí tento svět a pronikají do jiného, který je neuvěřitelně pohlcující a bohatě složitý, někdy obývaný jinými bytostmi, o nichž mají pocit, že by nad nimi mohly mít zvláštní moc, jako bohové,“ řekl vědec.

Nové rytmy nahradí ty staré

„Zjistili jsme, že DMT rozbíjí základní mozkové sítě a způsobuje, že se od sebe méně odlišují. Vidíme také, že se rozpadají hlavní rytmy mozku – které plní převážně inhibiční, omezující funkci – a ve shodě s tím se mozková aktivita stává neuspořádanější neboli informačně bohatší,“ vysvětlil Carhart-Harris.

Lidé vyhledávají změněné stavy, které přináší ayahuasca, již nejméně tisíc let. V roce 2019 byl při archeologických vykopávkách v jedné bolivijské jeskyni objeven kožený váček vyrobený ze tří liščích čumáků. Analýza vnitřku váčku odhalila stopy DMT, kokainu, pravděpodobně z listů koky, a dalších psychoaktivních látek. Váček, datovaný roky 900 až 1170, byl zabalen do svazku s malými špachtličkami z lamí kosti, dřevěnými šňupacími tabletami a pestrobarevnou čelenkou.

Nápoj se obvykle připravuje vařením obří liány Banisteriopsis caapi s listy keře Psychotria viridis. Jeho název pochází z kečuánštiny, kterou v Andách mluví mnoho původních obyvatel, přičemž aya znamená duše a wasca znamená liána. Překlady se pak liší od duchovně záhadného „liána duše“ až po poněkud méně lákavé „provaz smrti“.

Aktivní oblasti mozku pod vlivem ayahuascy
Zdroj: PNAS

Do nejnovější studie Chris Timmermann, vedoucí skupiny zkoumající DMT na Imperial College London, naverboval 20 zdravých dobrovolníků, kteří při oddělených návštěvách laboratoře dostali 20miligramovou injekci DMT a placeba. Všichni byli prověřeni, aby se zajistilo, že jsou pro studii fyzicky i psychicky vhodní.

Vědci pomocí elektroencefalografie (EEG) a funkční magnetické rezonance (fMRI) zaznamenali mozkovou aktivitu před injekcí, pod vlivem psychotropní látky či placeba i poté. Dobrovolníci po celou dobu podávali aktuální informace o tom, jak intenzivní zážitek pociťovali.

Záznamy ukázaly, jak se normální hierarchické uspořádání mozku rozpadá, elektrická aktivita se stává anarchickou a propojení mezi oblastmi prudce stoupá. Zejména mezi těmi, které zvládají funkce „vyšší úrovně“, jako je představivost, která se u lidí vyvinula naposledy. „Čím to byl intenzivnější zážitek, tím víc byly propojené,“ řekl Timmerman.

Kde se berou vize

Předpokládá se, že schopnost učinit mozkovou aktivitu plynulejší a pružnější je základem nejen hlubokého psychedelického zážitku, ale podle slibných klinických průzkumů i možnosti léčby deprese.

Ale přestože skeny a EEG poskytují bezprecedentní pohled na mozek při užití DMT, vědci se domnívají, že je třeba se dozvědět ještě více. Lékaři současně varují před amatérskými pokusy s užíváním této látky – mohou být velmi nebezpečné.