Hurikán Ian zasáhne Floridu, experti varují před obrovskými škodami

Letošní sezona hurikánů v Atlantiku byla sice do začátku září značně podprůměrná, v posledních týdnech ale vývoj nabral na obrátkách. V minulém týdnu se o to postarala Fiona, která se stala prvním silným hurikánem letošní sezony a následně jako už mimořádně silná mimotropická cyklóna zasáhla východní Kanadu, kde způsobila značné škody. Aktuálně pak v Karibiku sílí hurikán Ian, který je na třetí kategorii z pěti.

Během úterý zasáhl Ian západní Kubu, a to svou pravou částí, na které je rychlost větru silnější než na straně levé – sčítá se totiž vlastní rychlost větru plus postup hurikánu. Hlavní město Havana bude sice přímého úderu ušetřeno, přesto tam rychlosti větru můžou dosáhnout až kolem 100 km/h. Plný zásah pak pocítí západ země, kde hrozí vydatné deště s úhrny až kolem 250 litrů vody na metr čtvereční. Ty budou následované rychlými povodněmi a v kopcovitém terénu i sesuvy půdy. Vzdutí moře způsobené Ianem pak na jihozápadě Kuby může dosáhnout až čtyř metrů, což už představuje značné riziko pro pobřežní oblasti.

Poměrně rychlý postup hurikánu se zpomalí po přechodu Kuby nad jihovýchodní částí Mexického zálivu. Nad jeho nadprůměrně teplými vodami (30–30,5 °C) bude moci načerpat sílu, a očekává se potom dokonce rychlé zesílení Iana. Současné modely počítají s dosažením čtvrtého, tedy druhého nejsilnějšího stupně Saffirovy-Simpsonovy stupnice, což představuje průměrné rychlosti větru v blízkosti oka hurikánu kolem 220 km/h, nárazy ale budou až o 40 km/h silnější.

Zřejmě ještě jako silný hurikán, tedy s rychlostmi větru přesahujícími 180 km/h (a v nárazech 220 km/h) zasáhne během čtvrtečního dne západní Floridu, s největší pravděpodobností v oblasti Tampy a okolí – jde přitom o oblast, která je z celé Floridy vůči dopadům hurikánu nejzranitelnější – víc než 800 tisíc lidí žije v oblasti, ze které se v případě úderu hurikánu kategorie 1 musejí evakuovat, v případě hurikánů silnějších je počet samozřejmě vyšší. Některé modely sice počítají s rychlejším slábnutím těsně před úderem pevniny, přesto hrozí až extrémní dopady v této části státu. Jde o oblast, která není příliš zvyklá na přímé údery hurikánů – ty totiž zpravidla přicházejí na Floridu od jihovýchodu, ve směru pasátů.

Předpověď postupu hurikánu Ian
Zdroj: Nhc.noaa.gov

Zatím je ještě brzy na přesnou předpověď oblasti, kde Ian vstoupí na pevninu. Právě na tom ale závisí velikost škod a dopady jeho řádění. V nejpříznivějším případě by jeho dráha směřovala víc k severu a zasáhl by hlavně severozápad západního pobřeží Floridy. Delší doba postupu by pak znamenala zřejmě větší zeslabení, přesto by byl Ian schopen způsobit rozsáhlé škody. Naopak v tom nejhorším možném scénáři by Ian na pevninu vstoupil severně od Tampy. V takovém případě se oblast Tampy ocitne na jeho pravém okraji, v oblasti s nejsilnějšími větry.

Vítr ale nepředstavuje to hlavní nebezpečí, tím bude vzduté moře, a to v kombinaci s vhodným tvarem Tampského zálivu, který umocní vzestup hladiny – a to až o pět metrů! V takovém případě by se z města St. Petersburg na západě oblasti stal ostrov. Škody by byly katastrofální a mohly by dosáhnout až kolem 100 miliard dolarů. Výpadky dodávek elektřiny, proudu a dalších služeb by trvaly řádově týdny. Velký problém můžou představovat také extrémní deště, které zřejmě zasáhnou vekou část střední Floridy – při přechodu Iana spadne místy 200 až 400 mm vody, výjimečně i víc. Hrozí rozsáhlé a zčásti i rychlé povodně.

Tajfun na Filipínách

Kromě hurikánu Ian se v tropech pohybuje ještě jedna velmi silná tropická cyklóna, a to tajfun Noru. Ten zasáhl o víkendu Filipíny, přičemž krátce před tím prošel nečekaně intenzivním zesílením – rychlost větru se za pouhých 24 hodin zvýšila o 170 km/h na výsledných 250 km/h. Šlo o pátou nejrychleji sílící tropickou cyklónu v dějinách pozorování. Napomohlo tomu nadprůměrně teplé moře – teplota oceánů se přitom celkově zvyšuje díky lidské činnosti spojené se spalováním fosilních paliv. Naštěstí šlo o poměrně malý tajfun, a tak škody na Filipínách nebyly extrémní. Přesto si ale vyžádal nejméně pět obětí.

Přechod Filipín sice tajfun Noru oslabil, ale nad teplými vodami Jihočínského moře opět nabral na síle. Rychlosti větru se aktuálně pohybují kolem 220 km/h. V noci na středu naplno zasáhne střední Vietnam v oblasti mezi turisty známého města Danang. Nad pevninou bude Noru rychle slábnout, ve středu už půjde o tropickou bouři. Nad vnitrozemím východního Thajska pak ve čtvrtek zanikne úplně. Hlavní nebezpečí představují vydatné deště – napršet může až kolem 400 milimetrů vody, což povede k ničivým povodním a v kopcovitých oblastech i sesuvům půdy. Pobřeží pak budou bičovat mohutné vlny.

A to nejsou jediné tropické systémy, které aktuálně na Zemi registrujeme. Nad severozápadním Pacifikem vzniká tajfun Kulap – ten by ale naštěstí měl obydlená území včetně tajfuny letos zkoušeného Japonska minout. Koncem týdne ale zřejmě vznikne hurikán u západních břehů střední Ameriky, který by na přelomu týdne mohl zasáhnout severozápadní Mexiko. Do konce hurikánové sezony zbývají ještě dva měsíce, a ty můžou přinést nejedno překvapení.