Zabíjení na olympiádu nepatří. Videohry tam proto nebudou, prozradil předseda MOV

Olympijské hry sice chtějí přitáhnout mladší diváky, ale videohry zahrnou jen v případě, že nebudou obsahovat násilí, uvedl šéf Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Takových masově populárních her ovšem existuje jen minimum.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach uvedl v rozhovoru pro čínská média, že Hry už do rodiny olympijských sportů přivítaly několik nových disciplín, které jsou oblíbené mezi mileniály. Ale co se týká e-sportů, tedy videoher, které se hrají soutěžně, bude MOV muset postupovat velice opatrně.

„Chceme prosazovat ne-diskriminaci, ne-násilí a mír mezi lidmi. A to nejde dohromady s videohrami, které jsou plné násilí, výbuchů a zabíjení. A tady musíme udělat jasnou dělicí čáru,“ uvedl Bach.

Podle něj by se pro olympijské hry dalo uvažovat o těch videohrách, které jsou elektronickou verzí opravdu existujících sportů – jako je třeba fotbal nebo hokej. Ale ty, které obsahují násilí a prolévání krve, odporují olympijským hodnotám. Bach to řekl v rozhovoru pro South China Morning Post.

Thomas Bach je bývalý německý šermíř a nyní sportovní funkcionář, devátý předseda Mezinárodního olympijského výboru. Je olympijským vítězem v šermu fleretem družstev z LOH 1976 v Montrealu.

Thomas Bach
Zdroj: Ralf Roletschek/Wikimedia Commons

„Takže když někdo hraje závodně virtuálně fotbal nebo jiné sporty na počítači, tak nás to zajímá. Doufáme, že takoví hráči opravdu předvedou sportovní výkon. Pokud by fanoušci pak tyto sporty hráli v opravdovém světě, byli bychom ještě šťastnější,“ doplnil šéf MOV.

Videohry na olympiádě

V e-sportu se v současné době točí miliardy dolarů – jen v srpnovém turnaji ve hře DOTA2 se rozdávalo přes půl miliardy korun. A videohry už získaly možnost zúčastnit se Asijských her roku 2022, které proběhnou v čínském Chang-čou.

Právě Čína se snaží e-sport prosazovat jako srovnatelný a rovnoprávný s ostatními druhy sportů, uznala ho za legitimní formu sportovního zápolení. Dokonce už proběhly diskuse o tom, že by se mohl objevit na Čínských národních hrách – ale brání tomu krátký životní cyklus her.

Aby na nich mohli jejich tvůrci neustále vydělávat, musí vymýšlet stále nové vlastnosti, nebo rovnou celé nové hry, aby si udrželi pozornost hráčů. „A to je pro jejich zařazení mezi olympijské sporty problém – není možné tam nasadit něco, čemu se neustále mění pravidla,“ uvedla v komentáři čínská tisková agentura Sin-chua.

Paříž, kde se budou konat Hry v roce 2024, zatím nevyloučila, že by se tam elektronické hry mohly objevit. Podle Bacha je příliš brzy o tom mluvit. „Tyto diskuse pokračují. Bude to ale vyžadovat ještě nějaký čas, protože tento průmysl se ještě pořád tvoří. Je to velmi úspěšný průmysl, ale co se týká organizace, není ještě dost zaběhlý.“

Jednou z největších obav podle něj je, že v e-sportu chybí regulátoři, kteří by dohlíželi na to, že hráči dodržují nějaká standardizovaná pravidla. „Musíte mít někoho, kdo bude ručit za to, že tito sportovci ve videohrách nebudou používat doping, že dodržují technická pravidla, že se navzájem respektují,“ argumentoval Bach.

Olympijské hry a technologie

Bach tento rozhovor poskytl při návštěvě Číny, kde jednal se zástupci společnosti Alibaba. Ta bude Hrám poskytovat počítačovou infrastrukturu a služby, bude podporovat datovou analýzu, elektronickou komerci a digitální řešení olympijských her.

Právě Alibaba je hlavním partnerem zahrnutí počítačových her mezi e-sporty – podporuje e-sporty financováním turnajů a jen v roce 2015 investovala 150 milionů dolarů do jihokorejské International eSports Federation, která lobbuje za přijetí e-sportů mezi hry, jež se objeví na olympijských hrách.

Olympijská myšlenka se digitalizuje

Letos zveřejnila agentura SportBusiness velkou zprávu, v níž analyzovala dospělé diváky ze 13 zemí celého světa. Výsledek: 43 procent mladých lidí ve věku mezi 18 a 24 roky sledovalo Hry v Riu na mobilních telefonech. Podle americké studie ale ubylo televizních diváků – Hry v Riu sledovalo na televizích o 30 procent méně diváků než ty v Londýně o čtyři roky dříve.