V České republice vzniká navigace pro nevidomé

Čeští nevidomí budou mít už brzy k dispozici navigační systém, který jim pomůže lépe se orientovat v prostoru.

Už devět let se Zdeněk Míkovec a Jan Balata z katedry počítačové grafiky a interakce Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze zabývají vývojem unikátní navigační aplikace pro nevidomé Naviterier. Podívejte se na výsledek jejich práce:

Využívá precizně zpracovaných mapových podkladů projektu ROUTE4ALL. Nevidomý je tak informovaný například o tvarech rohů ulic nebo o sklonu a šířce chodníku. Aplikace bude ke stažení v létě 2017, ale již nyní ji lze na webu předobjednat. Zájemci, kteří se zaregistrují do konce dubna, budou mít Naviterier na půl roku zdarma.

Jak funguje navigace pro nevidomé?

Nová navigace Naviterier umožní lidem se zrakovým postižením bezpečný pohyb po městě. Její hlavní výhodou je, že jako jediná plánuje trasu po chodnících a popisuje ji podobně jako by to udělal člověk. Navigace bude dostupná ve dvou verzích – webová aplikace Naviterier Routeplanner a dále jako mobilní aplikace Naviterier Conversation.

Hlavní výhodou mobilní verze je možnost vytváření seznamů tras, optimalizace pro potřeby uživatele, nebo možnost kontroly polohy pomocí GPS. Do budoucna bude Naviterier napojen také na Navigační centrum SONS (Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky), s jejichž odborníky je vývoj Naviteriera průběžně konzultován.

Navigace pro nevidomé
Zdroj: ČVUT FEL

Zdeněk Míkovec, spoluautor projektu, o navigaci říká: „Nevidomí, kteří Naviterier testovali, byli z jeho fungování nadšeni, nicméně pro úspěšné pokrytí České republiky detailními mapami je nezbytná součinnost měst a krajů.“

Podrobnosti o navigaci Naviterier jsou k dispozici na stránce: http://naviterier.cz/

Vydáno pod