NASA má další důkaz, že na Jupiterově měsíci Europa je možná voda

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) má patrně další důkaz o tom, že na Jupiterově měsíci Europa je voda. Záběry pořízené díky Hubbleovu teleskopu odhalily možné vodní gejzíry. Podle NASA teleskop zjistil příslušný jev na jižním pólu Europy, kde podle přesvědčení vědců existuje pod ledovou vrstvou celý oceán. V roce 2012 Hubbleův teleskop ve stejné oblasti zjistil přítomnost páry.

Podle výzkumníků se tak zvyšuje pravděpodobnost, že případná mise na Europu by umožnila nasbírat vzorky vody z prasklin v ledu, místo aby bylo nutné se celou krustou pracně provrtávat, jak se doposud myslelo. „Oceán Europy je považován za jedno z nejslibnějších míst ve sluneční soustavě, které by mohly obsahovat život,“ řekl Geoff Yoder z NASA.

„Tyto gejzíry mohou, v případě že skutečně existují, nabídnout jiný způsob podpovrchového průzkumu Europy,“ dodal Yoder.

Europa, měsíc s velkým potenciálem

Europa je v pořadí šestým měsícem planety Jupiter a je jedním z nejpravděpodobnějších kandidátů na místo, kde by se v naší sluneční soustavě mohl nacházet život.

Okolo Europy se vyskytuje slabá atmosféra tvořená převážně z kyslíku, pod ní se nachází ledová krusta tvořící pevný a hladký povrch. Led je místy porušen a protkán systémy prasklin a trhlin. Malé množství kráterů, hladký povrch a praskliny vedly vědce k hypotéze, že se pod ledovým povrchem nachází oceán kapalné vody, který by teoreticky mohl poskytovat útočiště jednoduchému mimozemskému životu.

Předpokládaná vnitřní stavba Europy: Uprostřed je malé železné jádro, okolo horninový plášť, dále oceán kapalné vody a na povrcchu několik kilometrů silná ledová krusta.
Zdroj: NASA

Všechny tyto poznatky, které NASA zveřejnila, budou velmi důležité pro další velkou misi k Europě. Ta by měla odstartovat roku 2020 a provedou ji společně NASA a ESA. Mise Europa Jupiter System Mission by měla pomocí dvou sond zaměřit svou pozornost především na to, zda má Jupiterovo okolí podmínky pro život.