TÉMA

Slopné

Soud zamítl návrh na obnovu řízení v případu vraždy seniora ve Slopném

Krajský soud ve Zlíně v pondělí zamítl návrh na obnovu řízení v případu brutální vraždy seniora ve Slopném na Zlínsku z roku 2011. V minulosti za ni byli odsouzeni Maroš Straňák ze Slovenska a Čech David Šimon, odpykávají si tresty 24,5 a 20,5 roku vězení. Návrh na obnovu řízení podali oba. Obnovy řízení se Straňák se Šimonem v uplynulých letech domáhali už několikrát, avšak taktéž bez úspěchu. Vinu dlouhodobě popírají. Rozhodnutí soudu není pravomocné, odsouzení si proti němu podali stížnost. Žalobce se práva na stížnost vzdal.
15. 7. 2024Aktualizováno15. 7. 2024, 10:48|

V případu vraždy ve Slopném policie zbavila žalobce podezření, že navedl svědky

Policie i podruhé odložila vedlejší větev kauzy vraždy ve Slopném. Kriminalisté prověřovali okolnosti výpovědi dvou korunních svědků. Ti usvědčili jednoho z dvojice odsouzených mužů. Policisté zkoumali podezření, zda je k výpovědi nenavedl státní zástupce Leo Foltýn, který vyšetřování vraždy dozoroval. Pochybení ale nezjistili. Vyplývá to z nového usnesení o odložení případu, které ČT získala. Policie kauzu otevřela poté, co jeden z korunních svědků pro Seznam Zprávy řekl, že u soudu lhal, pak ale zase otočil.
11. 7. 2024|

NCOZ znovu prověřuje výpovědi korunních svědků v kauze vraždy ve Slopném

Policisté začali opět prověřovat kauzu dvou svědků, kteří vypovídali proti jednomu z mužů odsouzených za vraždu ve Slopném. Případ původně odložili, ostravské krajské státní zastupitelství jim ale nařídilo doplnit důkazy. Vyplývá to z vyjádření šéfa ostravských žalobců Libora Malého a karvinské žalobkyně Gabriely Slavíkové. Jeden z klíčových svědků pro Seznam Zprávy uvedl, že u soudu neříkal pravdu. Poté zase otočil s tím, že lhal novinářkám, což mu kriminalisté uvěřili.
18. 4. 2024|

Kauza vraždy ve Slopném: Klíčové svědky nikdo nenavedl, potvrdila žalobkyně

Státní zástupkyně potvrdila odložení vedlejší větve kauzy vraždy ve Slopném. Policie v ní zkoumala roli dvou svědků, kteří vypovídali proti jednomu z dvojice odsouzených mužů. Jeden z nich totiž loni pro Seznam Zprávy řekl, že u soudu neříkal pravdu. Při výpovědi na policii ale znovu otočil s tím, že novinářkám lhal. Kriminalisté mu uvěřili, odložení případu teď stvrdila i žalobkyně. Kauzu ještě přezkoumá nadřízené státní zastupitelství.
15. 3. 2024|

Svědek se u soudu, který projednává vraždu ve Slopném, vrátil k původní výpovědi. Novinářkám prý lhal

Ani po výpovědích svědků soud ve Zlíně nerozhodl o návrhu na obnovu řízení v případu vraždy ve Slopném, který podali Maroš Straňák a David Šimon. Za vraždu byli v minulosti odsouzeni a odpykávají si vysoké tresty, vinu dlouhodobě popírají. K usvědčení obou mužů přispěl svědek, který v roce 2014 vypověděl, že se mu Straňák ve vazbě k vraždě přiznal. Reportérkám serveru Seznam Zprávy ale řekl opak. Tentokrát soudu tvrdil, že před deseti lety mluvil pravdu a reportérkám lhal. Jednání bude pokračovat 4. dubna.
11. 3. 2024|