TÉMA

Komunitní centrum

Budovy Dolu Frenštát jdou k zemi, věže ale zůstanou. Z jedné bude pivovar, z druhé rozhledna

Státní podnik Diamo zahájil demolici několika povrchových staveb Dolu Frenštát na Novojičínsku. Dvě zelené těžní věže se ale bourat nebudou. Obec Trojanovice chystá jejich využití, z jedné věže má být rozhledna, ve druhé pivovar, ve strojovně má vzniknout multifunkční komunitní centrum.
1. 12. 2023|

Potraviny se stále víc nakupují on-line. Doplácí na to malé obchody i jejich role komunitních center

Nákup potravin na internetu se podle prodejců stal po covidu zcela běžnou službou. I když je podíl této kategorie zatím nejnižší, rychle roste. Meziročně stoupl o celou pětinu. Nejčastěji si lidé nechávají dovážet nápoje a velká balení potravin. Hlavní sezóna pro e-shopy začíná právě teď po prázdninách. Na trh proto vstupují i firmy, které měly zatím jen kamenné obchody. Na mnoha vesnicích malé prodejny, které fungují i jako komunitní centra, přitom bojují o přežití.
15. 9. 2023|

Místo tržnice komunitní centrum. Velké Meziříčí chce důstojnější využití synagogy

Novogotická synagoga ve Velkém Meziříčí, která nyní slouží jako tržnice, by mohla už brzy změnit majitele, a najít tak důstojnější využití. Židovská obec nabízí synagogu městu za symbolickou korunu. V budově by pak mohlo být komunitní centrum nebo koncertní sál.
11. 2. 2023|

Ministerstvo poslalo dotace na začlenění uprchlíků. Policie zjišťuje, kam peníze zmizely, podle Balaše je vše v pořádku

Ministerstvo školství poslalo celkem dvacet milionů korun na dotacích nadaci Help Ukraine, která do ledna provozovala Komunitní centrum Roztyly. To se stará o uprchlíky z Ukrajiny a zejména o jejich děti. Pět milionů rovnou zadržela policie, která se začala činností Help Ukraine zabývat, a šest a půl milionu dostal stát zpět. Policie zjišťuje, kam se podělo dalších osm milionů. Vychovatelkám dětí totiž nadace zaplatila jen část odpracovaných měsíců. Dotace také měla zajistit, že matky dětí nebudou muset nic platit, ale přesto od nich provozovatel komunitního centra vybíral poplatky jako stravné. Někdejší předseda představenstva nadace si mezitím koupil byt. Činností Help Ukraine a také způsobem, kterým ministerstvo školství rozděluje dotace na začleňování ukrajinských uprchlíků, se zabýval Dalibor Bártek z Reportérů ČT.
24. 1. 2023|

Muže podezřelého z pařížského útoku na Kurdy soud poslal do vazby

Členové kurdské komunity a další lidé se v pondělí v Paříži zúčastnili pietního pochodu, který uctil památku tří Kurdů zabitých během pátku v centru francouzské metropole. Podle francouzských médií dorazily stovky lidí, kteří mimo jiné volali po „pravdě a spravedlnosti“. Muže zadrženého po útoku si v pondělí nechal předvovat soud, který ho formálně obvinil a poslal do vazby.
26. 12. 2022|

Reportéři ČT: Ruský organizovaný zločin pere v Česku špinavé peníze. Firma vytvořila dojem, že pomáhá dětem z Ukrajiny

Česko je pro ruský organizovaný zločin jednou ze zaslíbených zemí – zejména pro praní špinavých peněz. Ročně se v Česku podle Finančního analytického úřadu vyperou desítky miliard korun. Nečinná firma s ruskými majiteli přes své účty u České spořitelny protočila tři čtvrtě miliardy. Banka na to upozornila a policie před dvěma lety zajistila sto milionů. Letos však musela peníze opět uvolnit, protože Rusko nespolupracuje na odhalení pachatelů. A co může být lepší pro zmatení stop než vytvořit dojem, že firma pomáhá ukrajinským dětem? Pro Reportéry ČT se tématu věnoval Dalibor Bártek.
1. 11. 2022|

Stát v příštích letech rozdělí z peněz EU 118 miliard na kybernetickou bezpečnost i školy

První projekty se už přihlásily o evropské peníze z nového Integrovaného regionálního operačního programu. Jeho prostřednictvím stát v následujících letech rozdělí 118 miliard korun – třeba na posílení kybernetické bezpečnosti nebo zkvalitnění škol. Finance z EU pomohou například v Turnově.
6. 8. 2022|

Lidé z Hlinky se bojí vzniku další vyloučené lokality. V novém domově místo seniorů žijí mladé rodiny z okolí

Lidé v obci Hlinka na Bruntálsku se bojí vzniku další vyloučené lokality. Do komunitního domu pro seniory nastěhoval ostravský investor zhruba sedmdesát nájemníků, místní je označují za „nepřizpůsobivé“. Obec se kvůli údajnému dotačnímu podvodu už obrátila na ministerstvo pro místní rozvoj i další úřady. Stěžuje si i na odpadky, které se v okolí domova objevují.
6. 12. 2021|