TÉMA

Vyúčtování

Srovnávač regulačního úřadu umí načíst data z vyúčtování, ukáže alternativní nabídky elektřiny či plynu

Energetický regulační úřad umožňuje nově načíst do svého srovnávače cen energií data přímo z vyúčtování od současného dodavatele. To by mělo odběratelům usnadnit srovnání svého tarifu a možných alternativ. Dodavatelé průběžně své ceníky upravují s tím, jak klesají ceny energií na trhu, úřad ovšem varoval před unáhlenými změnami. Každý by si měl nejprve podrobně přečíst smlouvu, kterou mu nabízí nový dodavatel, a také tu stávající.
26. 3. 2024|

Přibývá sporů mezi zákazníky a dodavateli energií, hlavně kvůli vyúčtování

Během období vyšších cen plynu a elektřiny výrazně narostl počet sporů mezi dodavateli energií a jejich zákazníky. Dokládají to i čerstvě sečtená čísla za loňský rok, kdy Energetický regulační úřad řešil přes šest set pří. Týkaly se hlavně vyúčtování.
29. 1. 2024|

Cena energií na velkoobchodních trzích dál klesá. Většině lidí zůstanou zálohy podobné jako loni

Největší český dodavatel energií ČEZ začal koncem minulého týdne rozesílat informace o výši záloh v letošním roce. Většině zákazníků zůstanou podobné jako loni. Další velcí dodavatelé energií plošné úpravy záloh neplánují. Cena elektřiny i plynu na velkoobchodních trzích už několik měsíců v řadě klesá. Na trhu se tak obnovila konkurence a dodavatelé soutěží o své zákazníky. I proto by spotřebitelé podle analytiků měli být aktivní a v případě lepší nabídky se nebát dodavatele změnit.
16. 1. 2024|

Pražská plynárenská od září zlevnila plyn v průměru o šestnáct procent

Pražská plynárenská od 1. září zlevnila většině klientů zemní plyn. U základního ceníku Standard a produktů navázaných na něj prodejní cena plynu klesla v průměru o šestnáct procent. Je to tak třetí snížení ceny plynu v letošním roce, sdělil mluvčí společnosti Miroslav Vránek. Firma patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst. Zlevnění plynu nedávno oznámily i společnosti E.ON, Pražská energetika či innogy.
4. 9. 2023|

Lidé by si měli pohlídat automatické prodloužení smlouvy na energie, mohou kvůli němu zaplatit daleko více

Po skončení vládních stropů si na vyšší ceny energií musí dát pozor také ti, kteří mají smlouvu na dobu určitou se sjednaným automatickým prodloužením – takzvanou prolongací. Tu má podle Energetického regulačního úřadu drtivá většina těchto závazků. Jakmile smlouva totiž skončí, obnoví se prakticky za stejných podmínek, cena se ale může výrazně zvýšit. Právě na to si teď lidé regulátorovi často stěžují.
17. 7. 2023|

Lidé si stěžují na vyúčtování za energie. Chyba může být i na straně jejich dodavatelů

Přibývá případů, kdy domácnosti podávají stížnosti kvůli příliš nákladnému vyúčtování energií. Za uplynulé měsíce víc takových podnětů evidují poradenská centra i Energetický regulační úřad (ERÚ). U některých vysokých nedoplatků ale mohl dodavatel pochybit. Přibývá i stížností na vyúčtování tepla v bytových domech.
1. 5. 2023|

Kandidáti na prezidenta skládají účty z kampaně, nejvíce utratili Pavel a Babiš

Týmy kandidátů, kteří se ucházeli o post hlavy státu, počítají celkové útraty za kampaně. Osmička uchazečů za propagaci zaplatila přes 173 milionů korun. Nejvíce peněz utratili Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO), kteří postoupili do druhého kola. Využijí celý zákonný limit, tedy padesát milionů.
18. 2. 2023|

Energie na trhu zlevňují, dodavatelé nabízí tarify s cenami pod vládním stropem

Dodavatelé energií reagují na příznivý vývoj na energetickém trhu a začínají nabízet tarify s cenami, které jsou nižší, než je vládou stanovený strop. A to jak u plynu, tak i u elektřiny. Levnější plyn teď nabízí klientům největší český dodavatel Innogy a také společnost E.ON, další se plánují v nejbližší době přidat. Podle odborníků si mají ale lidé dát pozor na to, na jak dlouhou dobu smlouvy podepisují, dlouhé fixace jsou totiž v tomto případě spíš nevýhodné, cena plynu by se měla v dalších letech snižovat.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 21:42|

Jak se správně zorientovat ve vyúčtování za energie?

Dodavatelé energií rozesílají zákazníkům nové ceníky. Do těch se už promítá zastropování cen, které vláda nařídila od nového roku. Na rozpis konkrétních záloh si někteří zákazníci budou muset ještě počkat. Dodavatelé, které dřív Česká televize oslovila, slíbili, že to stihnou nejpozději do konce prosince. O změnách, které se dotknou milionů klientů, hovořila v pořadu Drahé Česko Věra Šulová ze společnosti Centropol.
29. 11. 2022|

Vodné a stočné v Hradci Králové zdraží od nového roku o pětinu

Vodné a stočné zdraží v Hradci Králové od ledna o pětinu na 128 korun za metr krychlový. Nové ceníky se dotknou i dalších měst a obcí na Hradecku. Podle vodohospodářů je důvodem hlavně zdražení energií a dalších nákladů. Průměrná tříčlenná domácnost si tak za rok připlatí za vodu zhruba o dva tisíce dvě stě korun více než letos. Hradecké vodárny v okrese zásobují pitnou vodou přes 170 tisíc lidí. Zdražení vodného a stočného během pondělka oznámily i jiné společnosti z dalších částí republiky.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 17:41|

Lidé dostávají do schránek nové ceníky energií. Ne vždy jim mohou rozumět, upozorňují odborníci

Dodavatelé energií v těchto dnech rozesílají zákazníkům nové ceníky. V těch už promítají vládou nařízené zastropování cen od nového roku. Na rozpis konkrétních záloh si ale někteří zákazníci budou muset ještě počkat. Všichni dodavatelé, které Česká televize oslovila, ale slibují, že to stihnou nejpozději do konce prosince. Změny se dotknou milionů klientů. Zastropované ceny budou zatím platit do konce roku 2023.
22. 11. 2022|

Lidé v Břeclavi nakonec zaplatí za teplo méně, než teplárna oznámila. Zálohy sníží

Klientům teplárny Teplo Břeclav v prosinci klesnou zálohy. Důvodem je nižší spotřeba plynu i pokles ceny na spotovém trhu. Od ledna chtějí mít teplárny nového dodavatele, informovaly o tom na stránkách města. Městská firma v říjnu oznámila pětinásobné zvýšení ceny tepla z původních 628 korun za gigajoule na 3030 korun. K němu teplárna přistoupila poté, co její dodavatel NWT ukončil dodávky plynu a skončil v insolvenci. Teplárna nyní nakupuje plyn na spotovém trhu.
16. 11. 2022|

Zastropování cen energií bude platit i pro další podniky, rozhodla vláda

Zastropované ceny energií budou platit i pro státní nebo městské podniky bez obchodní povahy. Typicky půjde například o technické služby, městské dopravní podniky nebo kulturní centra. Podmínkou je, aby je vlastnil stát nebo územní samosprávné celky. Cenový strop se také rozšíří na některé sportovní organizace. Zrušen byl také limit pro cenový strop u malých a středních firem u dodávek plynu. Opatření podle premiéra schválila vláda. Už dříve kabinet schválil maximální ceny elektřiny a plynu pro domácnosti, malé a střední firmy a veřejné instituce.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 14:04|

Vyúčtování a zálohy – otázky a odpovědi

Platba za energie probíhá formou průběžných měsíčních záloh. Jejich samotná výše se orientuje podle předpokládané měsíční spotřeby a aktuálního ceníku daného dodavatele. Jednou ročně, konkrétně na konci zúčtovacího období, odběrateli dorazí konečné vyúčtování. Na něm se může objevit buď doplatek, nebo přeplatek.
27. 10. 2022|

Energetický analytik o orientaci ve vyúčtování

Jak rozumět vyúčtování energií, jak nastavit správně zálohy? Každá třetí stížnost, kterou teď řeší Energetický regulační úřad, se týká záloh za elektřinu nebo plyn. Odborníci u většiny z nich nakonec zjistí, že lidé neměli dostatek informací o navýšení ceny energií. Domácnosti se tak často dozvídají o zdražení až právě z nového rozpisu záloh. Na otázky ve studiu odpovídal energetický analytik Jan Béreš z Ušetřeno.cz
24. 10. 2022|

Jak se vyznat ve vyúčtování za energie a jak správně nastavit zálohy?

Dražší energie, zvyšující se zálohy – realita statisíců českých domácností. Někteří lidé si ale podle dodavatelů zapomněli změnit trvalé příkazy na novou výši záloh. Každá třetí stížnost, kterou nyní řeší Energetický regulační úřad, se přitom týká právě záloh na elektřinu a plyn. Drahé Česko – nový projekt České televize se věnuje právě tomuto tématu. Naši hosté odpovídají na divácké dotazy, na aktuální problémy, se kterými se na nás lidé obracejí.
24. 10. 2022|

Při hledání nového dodavatele energií je třeba dávat pozor na výši pokut či praktiky zprostředkovatelů

Bývalí zákazníci Bohemia Energy mají na hledání nového dodavatele půl roku. Zatím jim energie dodává dodavatel poslední instance. Při hledání by si měli dát pozor mimo jiné na výši pokuty při odstoupení od smlouvy či na nekalé praktiky některých zprostředkovatelů.
19. 10. 2021|