TÉMA

Synagoga

V Žatci otevřeli po letech prací zrekonstruovanou synagogu

V Žatci se veřejnosti otevřela synagoga a sousední dům rabína, ve kterém vznikla stálá expozice věnovaná historii Židů v regionu. Druhou největší židovskou stavbu v České republice opravil její soukromý majitel Daniel Černý, pro kterého je obnova památek zálibou. Za svůj počin získal cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro.
19. 3. 2024|

Komunisté z Československa do Londýna prodali staleté tóry, dnes slouží v náboženských komunitách po celém světě

V Londýně se v neděli konala mimořádná oslava. V tamní Westminsterské synagoze si připomněli přesně šedesát let od chvíle, kdy do britské metropole dorazila více než tisícovka vzácných textů hebrejské bible, kterým se říká tóry. Dané svazky pocházely z tehdejšího Československa a dnes se používají nejen v Británii, ale po celém světě.
4. 2. 2024|

Antisemitismem člověk riskuje pobytový status, varoval Scholz 85 let od křišťálové noci

Před 85 lety došlo k takzvané křišťálové noci, pogromu, který nacisté rozpoutali proti židovskému obyvatelstvu. Během něj polovojenské oddíly a příznivci Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP) zabili na stovku Židů, vypálili synagogy a ničili židovské obchody. Dalších třicet tisíc Židů nacisté odvlekli do koncentračních táborů. Výročí se připomíná v Česku i v Německu.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 19:12|

Policie obvinila plzeňského prodavače kebabu z hanobení národa. Vyvěsil protiizraelský plakát

Z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob obvinili plzeňští kriminalisté pětatřicetiletého prodejce kebabu z Plzně. Cizinec v občerstvení Sultan Kebab v Kopeckého sadech vyvěsil plakát s protiizraelskými hesly. Policie o tom informovala na sociální síti X. Muž je stíhaný na svobodě.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 15:46|

Židé ve Francii přelepují zvonky, v Berlíně se objevily Davidovy hvězdy. Válka probudila antisemitismus

Německá vláda schválila zákon na zrychlení a usnadnění deportací neúspěšných žadatelů o azyl a cizinců bez potřebných dokladů k pobytu. Oznámila to ministryně vnitra Nancy Faeserová. Podle nové legislativy nikdy nezískají občanství imigranti, kteří se dopustí antisemitistických činů. Po rozpoutání války mezi Hamásem a Izraelem v západní Evropě sílí propalestinské protesty a přibývá antisemitistických incidentů včetně útoků na synagogy. Židé se obávají, že hněv muslimů ještě posílí plánovaná izraelská invaze do Gazy, píší Financial Times.
25. 10. 2023|

Lidem se v neděli otevírají židovské památky, které běžně nejsou přístupné

Veřejnosti se v neděli otevírá 55 židovských památek v Česku, které nejsou běžně přístupné nebo byly v posledních letech opraveny. Lidé si budou moci prohlédnout například synagogu v Čáslavi nebo židovské hřbitovy v Litomyšli, Kolíně a Polné. Den židovských památek se koná pošesté.
13. 8. 2023|

Americký soud pošle na smrt střelce, který vraždil Židy v synagoze v Pittsburghu

K trestu smrti byl odsouzen muž, který zaútočil v říjnu 2018 na synagogu v americkém Pittsburghu a zastřelil jedenáct lidí. Bývalého řidiče kamionu Roberta Bowerse motivovala nenávist vůči Židům. Dvanáctičlenná porota padesátiletého muže už v polovině června uznala vinným ve všech 63 bodech obžaloby. O rozhodnutí soudu informoval deník The New York Times (NYT). Podle listu je to první rozsudek smrti v době prezidentství demokrata Joea Bidena.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 20:07|

Antisemitismus roste v krizi a nekončí u Židů, upozorňuje Pavlát

Antisemitismus je téma obecné, Židé sice byli první, ale autoritáři a rasisté směřují dále i proti liberálům, kteří hájí demokracii, míní bývalý ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát, jenž na této pozici skončil po necelých třech dekádách. Projevy nenávisti vůči Židům podle něj rostou vždy, když je svět v krizi, v Interview ČT24 tím vysvětluje i aktuální vývoj.
27. 7. 2023|

Američana souzeného za střelbu v synagoze shledala porota vinným. Hrozí mu trest smrti nebo doživotí

Porota v pátek shledala Roberta Bowerse vinným ze zabití jedenácti věřících v pittsburské synagoze Strom života v roce 2018, jedná se o antisemitský útok s nejvyšším počtem obětí v historii USA. Porotci padesátiletého muže po několika hodinách jednání uznali vinným ve všech třiašedesáti bodech obžaloby, informovala agentura AP. Stejná porota bude v navazujícím řízení volit mezi trestem smrti a doživotním vězením.
16. 6. 2023|

Město Budyně nad Ohří zachránilo synagogou před zřícením

V Budyni nad Ohří hrozilo synagoze z první poloviny 18. století zhroucení. Revitalizaci, kterou objekt prochází od roku 2019, by mělo město dokončit během následujícího roku. Synagoga sloužila před druhou světovou válkou židovské obci a během válečného období byla využívána jako sklad. Dodnes nebyla budova nijak udržována a v posledních letech docházelo k čím dál větším statistickým poruchám. Památce by měly být navráceny bohoslužebné a kulturní účely.
18. 5. 2023|

Po střelbě u synagogy na tuniské Džerbě zůstalo pět mrtvých. Další utrpěli zranění

Při útoku u synagogy na tuniském ostrově Džerba zemřeli tři příslušníci bezpečnostních složek a dva věřící, osm jich utrpělo zranění. Mezi mrtvými je i jeden občan Francie, sdělila tuniská diplomacie. Pachatele zastřelily bezpečnostní složky. Tuniské úřady sdělily, že motiv útoku nadále vyšetřují.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 13:24|

Místo tržnice komunitní centrum. Velké Meziříčí chce důstojnější využití synagogy

Novogotická synagoga ve Velkém Meziříčí, která nyní slouží jako tržnice, by mohla už brzy změnit majitele, a najít tak důstojnější využití. Židovská obec nabízí synagogu městu za symbolickou korunu. V budově by pak mohlo být komunitní centrum nebo koncertní sál.
11. 2. 2023|

Netanjahuova strategie železné pěsti. Frustrace Palestinců narůstá, Izraelci se bojí o demokracii

Šestá vláda Benjamina Netanjahua je považována za nejpravicovější v historii Izraele. Svými kroky vyvolává obavy u demokraticky smýšlejících Izraelců, ale i strach z eskalace násilí v konfliktu s Palestinci, jejichž frustrace již nějakou dobu narůstá. Spekuluje se dokonce o možnosti propuknutí třetí palestinské intifády, neboli povstání. Netanjahuova vláda navíc nemá strategii, jak situaci uklidnit, spoléhá se spíše na sílu a represe. To podle Reuters staví do nepříjemné pozice jeho arabské spojence, kteří jsou nuceni partnerství vyvažovat jistou podporou palestinských aspirací.
3. 2. 2023|

Střelec zabil v jeruzalémské synagoze sedm lidí. Policie útočníka zastřelila

Sedm lidí v pátek zastřelil a několik dalších zranil ozbrojenec při teroristickém útoku v synagoze ve východním Jeruzalémě. Policie později uvedla, že střelce zabila.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 22:20|

Ezechielově synagoze v Iráku hrozí kolaps, místní se ji pokouší opravit

Více než sedm set let staré Ezechielově synagoze na severu Iráku hrozí kolaps. Pamětihodnost ve vesnici Sush je už desítky let opuštěná. Místní se proto pokoušejí zařídit její rekonstrukci. Jedná se totiž o jednu z mála zbývajících židovských památek v zemi.
18. 4. 2022|

Velká synagoga v Plzni se po dvou letech oprav otevře veřejnosti. Obnovou prošla i rituální lázeň

Po tříleté velké rekonstrukci za sto milionů korun se 10. dubna poprvé otevře plzeňská Velká synagoga na Klatovské třídě. Slavnostní znovuotevření zahájí průvod, který do jedné z pěti největších synagog na světě vnese ze Staré synagogy ve Smetanových sadech svitek Tóry vytvořené na konci 19. století, řekl předseda plzeňské židovské obce Jiří Löwy. Löwy Tóru spolu s vrchním zemským rabínem nakonec uloží do svatostánku uvnitř synagogy.
2. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 13:30|

Žatecká synagoga má novou fasádu a okna. Rekonstrukce by měla skončit v srpnu

Druhá největší židovská stavba na území České republiky, synagoga v Žatci na Lounsku, už má v rámci rekonstrukce hotovou fasádu. Zdobí ji už i vitrážová okna, obnovená sgrafita a na kopulích tři nové pozlacené Davidovy hvězdy. Stavebníci dodělávají práce uvnitř památky, pracují také na fasádě sousedního rabinátu. Rekonstrukce památky z devatenáctého století by měla být hotová koncem léta.
17. 3. 2022|

Prostějovská synagoga potřebuje opravu. Vlastní ji však soukromník, který nemá peníze

Stará synagoga v Prostějově už léta chátrá, a to přesto, že se jedná o zákonem chráněnou památku. Podle památkářů je stav synagogy havarijní. Jeden z mála dochovaných odkazů na významné židovské dějiny města, kterému se někdy přezdívá Hanácký Jeruzalém, změnil od revoluce majitele už několikrát. Větších oprav se přesto synagoga nikdy nedočkala.
15. 12. 2021|

30 let zpět: Izraelský prezident navštívil synagogy a Terezín

Izraelský prezident Chajim Herzog během čtvrtého dne své oficiální návštěvy Československa navštívil pražské židovské město. Zde si prohlédl synagogy i Starý židovský hřbitov. Poté zavítal do Terezína, kde vzdal úctu obětem nacismu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 10. 2021|

Před 80 lety vkročili nacisté do Bialystoku. Zapálením synagogy začali několik let vraždění, potkali se ale s odporem

I před postavením plynových komor nacisté systematicky vraždili Židy na území dnešního Polska. Začali s tím hned, jakmile získali polské území v bojích s Rudou armádou. V Bialystoku (česky Bělostoku) k prvnímu masakru došlo v den vstupu německé armády do města. Velkou synagogu se stovkami Židů uvnitř zapálili před osmdesáti lety, 27. června 1941. V Bialystoku pak židovskou komunitu uzavřeli za zdi ghetta. Tam se ale zformoval odboj, který vedl s nacisty nerovný a předem prohraný boj. Povstalci v něm ztratili vše, získali jediné – respekt protivníka.
27. 6. 2021|

Německý soud uložil útočníkovi na synagogu v Halle doživotí

Na doživotí poslal za mříže soud v Německu Stephana Ballieta. Ten se zodpovídal za loňský útok na synagogu v Halle. Dovnitř budovy se tehdy útočník sice nedostal, v jejím okolí ale zavraždil dva lidi. Soud tak svým pondělním nepravomocným verdiktem vyhověl obžalobě. Ústřední rada Židů v Německu rozsudek přivítala a označila ho za symbol toho, že antisemitismus nemá v zemi místo.
21. 12. 2020Aktualizováno21. 12. 2020, 12:54|

Chanukové svícny se letos rozsvítí i virtuálně. Židovské obce musely zredukovat oslavy

První svíčka na chanukových svícnech se rozsvítí po celé republice ve čtvrtek večer. Židovské obce a organizace musely kvůli opatřením proti šíření koronaviru své plány na oslavy chanuky zrušit nebo přizpůsobit aktuální situaci. Nejen zapalování svící na osmiramenném svícnu, ale i další tradiční akce tak dostanou virtuální podobu.
10. 12. 2020|

Zastřelený terorista z Vídně se chtěl přidat k IS v Sýrii. Útočil zřejmě sám

Útočníkem z Vídně, kterého policie zastřelila, je dvacetiletý muž s kořeny v Severní Makedonii, oznámil rakouský ministr vnitra Karl Nehammer (ÖVP). Podle něj byl muž dříve odsouzen kvůli tomu, že chtěl odjet do Sýrie a přidat se k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Ta se také v úterý k útoku přihlásila. Předběžně bylo zadrženo 14 osob. Podle Nehammera nyní nic neukazuje na to, že by se na útoku kromě střelce podílel někdo jiný. Vedle útočníka zemřeli čtyři další lidé a 22 osob bylo zraněno.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 21:35|

Vídní otřásl teroristický útok. Střílelo se na několika místech

Při útoku na synagogu ve Vídni v pondělí večer zemřel minimálně jeden civilista a útočník, kterého policie zabila. Zranění jsou podle ministerstva vnitra na šesti místech. Deník Kronen Zeitung píše o nejméně třech mrtvých. Během incidentu zaznělo údajně několik výstřelů. Bezpečnostní pracovníci židovské obce v Rakousku vyzvali všechny židovské spoluobčany, aby neopouštěli své domovy. Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer uvedl, že se zjevně jedná o terorismus. Hospitalizováno bylo dosud patnáct lidí, uvedla agentura APA s odvoláním na zdravotníky. O „odpudivém teroristickém útoku“ hovořil i rakouský kancléř Sebastian Kurz.
2. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 00:44|