V Česku se večer otevřou dveře stovek kostelů a modliteben. Letošním tématem je srdce

V Česku se večer ve stovkách kostelů, kaplí, chrámů i modliteben výjimečně otevřou dveře všem návštěvníkům. Do letošní Noci kostelů se jich přihlásilo přes 1850.

V pražské arcidiecézi se například otevře jeden z nejstarších kostelů v Praze, sv. Vavřinec v Jinonicích nebo čistě barokní kostel sv. Rocha spojený s Olšanskými hřbitovy. Veřejnosti se zpřístupní i Chrám Nejsvětější Trojice ve Smečně na Kladensku s nejstaršími varhanami ve střední Evropě nebo kostel Narození Panny Marie v Radějovicích-Oleškách u Prahy, kde byly objeveny malby ze 14. století. Návštěvníkům se také poprvé otevře sněmovní kaple, která byla v prostorách Šternberského paláce otevřena v březnu 2016.

V Olomouckém kraji návštěvníci budou moci poprvé zavítat například do kostela v Medlově na Uničovsku, otevřeny budou také kaple v Hranicích, Olomouci-Nedvězí nebo Šternberku, ale i hranická synagoga nebo prostějovská adventistická modlitebna. 

Návštěvníky, kteří zavítají do církevních staveb v Jihomoravském kraji, v podvečer přivítá brněnský biskup Pavel Konzbul. Program na některých místech začal už odpoledne, například v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Blučině na Brněnsku. Dveře budou otevřené i v nové kapli Panny Marie Bolestné v Nesvačilce.

Ve Žďáru nad Sázavou na Vysočině se otevřou čtyři kostely a kaple svaté Barbory. V poutním kostele svatého Jana Nepomuckého připomene výstava fotografií nedávno ukončenou rekonstrukci ambitu a kostela Zelené hory. Do synagog se zájemci dostanou ve Velkém Meziříčí a v Třebíči. 

Na jihu Čech se uskuteční Noc kostelů a Festival muzejních nocí. V některých městech jako Bechyni na Táborsku nebo Strakonicích se programy propojí. Ve třech v Bechyni se budou konat mše, bohoslužby a koncerty. Zámek Bechyně zahájí letní sezonu.

Biskup Martin David letos poprvé při Noci kostelů pozve poutníky také do kaple sv. Kříže v prostorách biskupství na Kostelním náměstí v centru Ostravy. V nedalekém kostele svatého Václava je vystavený vzácný zvon, který se do regionu vrátil z Německa, kam byl odvezen za druhé světové války.

Víra a srdce

Tématem letošního ročníku Noci kostelů je srdce. „Ať v umění, či v pohledu na prožívání víry nebo způsobu přemýšlení o světě je víra spojena velmi úzce se srdcem. Na to reaguje například výstava dětských výrobků na téma srdce v kostele svatého Stanislava na Mořině v blízkosti Karlštejna a mnoho dalších míst,“ uvedlo pražské arcibiskupství.

Při Noci kostelů je večer a v noci možné nejen vstoupit do stovek prostor, které běžně slouží bohoslužbám, ale také potkat členy místní církevní komunity, získat informace o daném místě a životě v něm.

Koncerty, přednášky, výstavy

Farnosti a církevní sbory zorganizovaly koncerty, přednášky nebo výstavy, celkově je přichystáno kolem 7700 programových bodů, podrobnosti lze najít na na webu www.nockostelu.cz nebo v mobilní aplikaci Noci kostelů.

Loni příležitost k návštěvě chrámů využilo 454 tisíc lidí, před pandemií covidu-19 to bylo bezmála půl milionu. Noc kostelů se v Česku koná od roku 2009, tradice vznikla ve Vídni o čtyři roky dříve.