TÉMA

Herec

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, bylo mu 84 let

V sobotu večer zemřel po dlouhé nemoci zpěvák a herec Josef Laufer. Interpretovi hitu Sbohem, lásko, já jedu dál bylo 84 let. Informaci webu Blesk.cz o zpěvákovu úmrtí potvrdil producent Oldřich Lichtenberg, kterému ji sdělila zpěvákova dcera Ester. Poslední čtyři roky strávil Laufer v nemocnici v umělém spánku po operaci srdeční chlopně.
21. 4. 2024Aktualizovánovčera v 19:08|

Zemřel herec Karel Hábl. Hrál ve filmech Amadeus nebo Pan Tau

Ve věku 87 let zemřel v pátek večer herec Karel Hábl, hrál například ve filmech Amadeus, Fešák Hubert, Princ Bajaja, Blázni, vodníci a podvodníci či Pan Tau. Ztvárnil také bezpočet divadelních rolí, herecky byl stále aktivní. V Divadle Radka Brzobohatého, které o jeho úmrtí informovalo na svém facebookovém účtu, hrál aktuálně v představení Přelet nad kukaččím hnízdem.
4. 2. 2024|

Zemřel herec a hudebník Norbert Lichý

Zemřel herec a hudebník Norbert Lichý. V prosinci oslavil devětapadesáté narozeniny. Informaci o jeho úmrtí bez konkrétního data zveřejnilo ostravské Divadlo Petra Bezruče, v němž dlouhodobě působil. Divadlu to oznámila rodina umělce, který byl držitelem prestižních ocenění.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 20:21|

Napřed pas od Putina, teď sexuální narážky v KLDR. Depardieu schytává čím dál větší kritiku

Gérard Depardieu býval pro diváky dobrotivý Gal Obelix nebo romantický našeptávač Cyrano z Bergeracu. Vnímání francouzského herce skrze filmové postavy ale stále více zastiňují jeho provokativní – jedno, zda chtěně, či nechtěně – činy. K dřívějším kontroverzím kvůli přijetí ruského občanství přibylo v poslední době urážlivé chování při návštěvě v Severní Koreji či obvinění ze sexuálního obtěžování. Nejnověji ho v úterý obvinila španělská spisovatelka a novinářka Ruth Bazaová. Francouzští filmaři odmítají s Depardieuem spolupracovat, zatímco prezident Macron i hercova rodina varují před mediálním lynčem.
19. 12. 2023Aktualizováno19. 12. 2023, 19:56|

Ve věku 80 let zemřel herec a dabér Ladislav Županič

Zemřel divadelní a filmový herec a dabér Ladislav Županič, bylo mu 80 let. Oznámila to Herecká asociace. Županič byl držitelem ceny Thálie 2015 za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství. Je spjat především s pražským Hudebním divadlem v Karlíně, kde vytvořil desítky úspěšných rolí a které také vedl. Hrál ve filmu, televizi a rozhlasu a daboval, jeho hlasem v Česku mluví například americký herec Clint Eastwood.
9. 12. 2023Aktualizováno9. 12. 2023, 18:03|

Vyhazov herečky i zásah Cruise. Konflikt mezi Izraelem a Hamásem rozděluje Hollywood

Vycházející hvězda přišla o filmovou roli, Susan Sarandonovou opustila její talentová agentura a Tom Cruise prý zasáhl, aby ochránil svou agentku v době, kdy Hollywood čelí rozvratu kvůli válce na Blízkém východě. Americký zábavní průmysl je proslulý svou politickou jednotností a v naprosté většině otázek hvězdy, manažeři i produkční mluví jedním hlasem. Konflikt mezi Izraelem a teroristy z Hamásu však odhalil ostrý rozkol, napsal list The Times.
23. 11. 2023|

V Brně zemřel herec a dabér Jiří Dušek, bylo mu 99 let

V 99 letech zemřel v Brně herec Jiří Dušek. Svou kariéru spojil s Divadlem bratří Mrštíků, dnešním Městským divadlem Brno. Věnoval se také televizi, filmu, dabingu, pedagogické práci a komponování hudby. O jeho úmrtí informoval vnuk Jiří Duchoň.
20. 11. 2023|

Dva roky po smrti rozplakal své přátele. Herec a zpěvák Lasica krátce před smrtí tajně nazpíval nové album

Slovenský herec a zpěvák Milan Lasica tajně natočil ke konci života poslední album s názvem Básnění. Tvůrci ve středu projekt představili a zveřejnili první píseň i s videoklipem. Celé album s utajenými skladbami by mělo vyjít příští rok.
1. 11. 2023|

Zemřel herec Matthew Perry, jedna z hvězd seriálu Přátelé

Zemřel americký herec Matthew Perry, který se proslavil rolí Chandlera Binga v seriálu Přátelé. S odkazem na záchranné složky americká média uvádějí, že herec byl bez známek života nalezen ve vířivce ve svém domě v Los Angeles. Bylo mu 54 let. Loni vydal Perry paměti, ve kterých popsal svůj boj se závislostí na návykových látkách.
29. 10. 2023|

Drsná izraelská Fauda se stala realitou. Seriálový Doron pomáhá „bratrům“ v boji s Hamásem

Izraelský herec Lior Raz, hvězda seriálu Fauda, se vydal do jihoizraelského města Sderot, které napadli teroristé z Hamásu. Informoval o tom The Jewish Chronicle a další média. Bývalý člen speciálních sil pomáhá dobrovolníkům, kteří se spolu s vojáky snaží obnovit pořádek na hranicích s Gazou. Seriálový velitel elitní izraelské jednotky známý jako Doron dostal za úkol osvobodit dvě rodiny ze zajetí.
11. 10. 2023|

Ceny Thálie mají Baranová i Pechlát. Sošku za celoživotní mistrovství dostali Kolářová či Suchý

Za nejlepší výkon v činohře letos Cenu Thálie získali Karolína Baranová a Martin Pechlát. Baranová ji obdržela za ztvárnění Marie Antoinetty ve stejnojmenné inscenaci Davida Adjmiho, kterou uvedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Pechlát byl oceněn za roli jménem Otto von F. z inscenace Moskoviáda, kterou hraje Divadlo X10 Praha. Za celoživotní mistrovství si cenu převzaly mimo jiné Emília Vášáryová a Daniela Kolářová.
30. 9. 2023Aktualizováno30. 9. 2023, 21:59|

Zemřel herec Michael Gambon, který ztvárnil Brumbála

Zemřel irsko-britský herec Michael Gambon, bylo mu 82 let. Oznámila to jeho rodina. Známý byl především díky roli profesora Albuse Brumbála v šesti z osmi filmů o Harrym Potterovi. Během své pět desetiletí trvající kariéry působil v televizi, filmu, divadle a rozhlase a získal čtyři Filmové ceny Britské akademie. V roce 1998 byl povýšen do rytířského stavu za zásluhy o zábavní průmysl.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 14:40|

Nemůžu říct, že bych byla submisivní koťátko, říká herečka Zuzana Stivínová

Národní divadlo vstupuje do 141. sezony. Jednou z nejvýraznějších tváří souboru Činohry je i Zuzana Stivínová, která aktuálně hraje v Hordubalovi, Nebezpečných známostech a Vasse Železnovové. „Nemůžu říct, že bych byla submisivní koťátko, ale určitě jsem plnič úkolů,“ řekla v Interview ČT24. Soubor získá nové posily, jednou z nich je i herec Zdeněk Piškula, jenž byl hostem Událostí v kultuře.
4. 9. 2023|

Známý herec, neznámý voják. Výstava v Normandii přibližuje život francouzského herce Gabina

Výstava v Normandii zachycuje jednu z největších hvězd francouzské kinematografie Jeana Gabina v nezvyklé roli – ve vojenské uniformě. Herec proslulý mužnými charakterními rolemi se osobně podílel na osvobozování Francie a porážce třetí říše. Tato část jeho života zůstávala dlouho veřejnosti neznámá.
24. 8. 2023|

František Němec slaví osmdesáté narozeniny. Gentleman divadla, shodují se kolegové

František Němec slaví osmdesáté narozeniny. Oblíbený herec ztvárnil před kamerou desítky komických i vážných postav. Třeba ve filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. Jeho kolegové o něm hovoří jako o gentlemanovi českého divadla. Kromě Národního divadla stále působí i v komornějším pražském Ungeltu.
9. 8. 2023|

Hollywoodská stávka dorazila i do Česka. O práci na seriálech prý přišly tisíce lidí

Stávka amerických filmařů ovlivňuje i ty české. V tuzemsku se totiž zastavují natáčení velkých seriálů pro streamovací platformy jako Nadace či Interview s upírem. Hrají v nich totiž herci sdružení v odborovém svazu SAG-AFTRA, bez nichž nemá smysl točit. Podle zjištění ČT24 na těchto amerických projektech pracují tisíce místních filmových profesionálů a dalších pracovníků, kteří tak nyní musejí hledat jinou práci. Stále se točí evropské a české tituly, které stávka neovlivňuje.
27. 7. 2023|

Hollywood se zastavil. Po scenáristech vstoupili do stávky i herci

Oborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) vstoupil do stávky, vyjednavači se totiž nedohodli na nové kolektivní smlouvě se zástupci filmových studií. Znamená to větší ochromení filmového průmyslu, než když stávku vyhlásili scenáristé. Už se pozastavila natáčení některých filmů, herci odešli přímo ze svých premiér a v ohrožení je i nadcházející filmová sezona s festivaly v Benátkách či v Torontu. Herci v odborech totiž nemohou svoje filmy propagovat.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 22:07|

Karlovarský festival ocení i Danielu Kolářovou. Kulový blesk spustil několikaminutový standing ovation

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech (KVIFF) ve čtvrtek přivítal poslední slavnou tvář letošního ročníku –⁠ Danielu Kolářovou. Jednu z nejpopulárnějších českých hereček chce festival ocenit za její osobité filmové herectví cenou prezidenta festivalu. Organizátoři KVIFF nechali výběr filmu právě na Kolářové, která zvolila Kulový blesk. V hodnocení filmové kritiky jde o jednu z nejlepších komedií v české kinematografii.
6. 7. 2023|

Do Varů přijela Jenny z filmu Forrest Gump. Herečka Wrightová převezme cenu prezidenta festivalu

Do Karlových Varů přijela ve středu odpoledne americká herečka Robin Wrightová, známá především jako Jenny z filmu Forrest Gump. Na Mezinárodním filmovém festivalu převezme v sobotu cenu prezidenta KVIFF. V pátek uvede film Princezna Nevěsta, ve kterém ztvárnila jednu z hlavní rolí a který se stal velmi populárním.
6. 7. 2023|

Jsem hrdý na její herectví, řekl McGregor o své dceři. Oba hrají ve snímku Druhá šance

Skotský herec Ewan McGregor v sobotu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech přestavil svůj snímek Druhá šance. Jedná se o nezávislý film, ve kterém hraje se svou dcerou Clarou a zároveň ho oba produkují. Během rozhovoru pro ČT zavzpomínal i na svůj čtvrtý snímek Trainspotting, o kterém řekl, že mu změnil život. Později od Jiřího Bartošky převzal Cenu ředitele MFF Karlovy Vary.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 19:52|

Herec Alain Delon prodal svou sbírku umění. Díla mu dělala společnost po šedesát let

V Paříži se dražila neobvyklá sbírka umění. Za šest desítek let ji nashromáždil herec Alain Delon. Sochy, kresby a obrazy vynesly v přepočtu víc než 190 milionů korun.
25. 6. 2023|

Režisér Staříků natáčí nový film Sbormistr. Inspiroval se kauzou Bambini di Praga

Ondřej Provazník, jeden z dvojice režisérů oceňovaného snímku Staříci, právě natáčí nový film. Ponese název Sbormistr a zaměří se mimo jiné na vztah dvou sester, které docházejí do elitního dívčího sboru v devadesátých letech. Koproducentem snímku je Česká televize.
6. 6. 2023|

Samantha se na jednu scénu vrátí, slibuje pokračování seriálového Sexu ve městě

V dalším pokračování seriálu Sex ve městě se vrátí divácky oblíbená postava Samanthy, píše magazín Variety. Herečka Kim Cattrallová přitom před šesti lety prohlásila, že se ke své nejslavnější roli už nevrátí, objevily se také informace o údajných sporech mezi herečkami seriálu. Cattrallová se objeví v jedné scéně ve druhé řadě seriálu A jak to bylo dál…, jenž volně navazuje na původní sérii, kterou několik let vysílala i Česká televize.
5. 6. 2023|

Humor je i ve stáří záchrana. Bez toho by to nešlo, říkají herečtí manželé Kolářová a Svěrák

Už několik desetiletí patří Daniela Kolářová a Zdeněk Svěrák mezi hereckou špičku, prožili spolu tři filmová manželství. Jejich prvním společným filmem byl snímek Na samotě u lesa (1976). Ponorku mezi sebou nikdy neměli a řidičské znalosti Svěráka jsou prý dobré. Stáří berou oba s nadhledem a humorem. Byli hosty Interview Speciál.
5. 6. 2023|