TÉMA

Finanční podpora

Finanční podporu na výrobu munice získají od Evropské komise i dvě české firmy

Evropská komise chce navýšit výrobu munice, proto poskytne evropským firmám přibližně 500 milionů eur. Podporu získaly i dvě české společnosti, Explosia a STV Group.
24. 3. 2024|

„Náš stát nefinancuje nepřátele ústavy.“ Německý soud zablokoval peníze pro krajní pravici

Krajně pravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD), která nyní vystupuje pod názvem Die Heimat (Vlast), bude kvůli svým protiústavním cílům na šest let vyloučena ze státní finanční podpory. Podle agentury DPA o tom v úterý rozhodl Spolkový ústavní soud v Karlsruhe. Strana rozhodnutím soudu přichází o daňové výhody a finanční příspěvky.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 14:18|

Většina států EU podpořila další spolupráci s palestinskými úřady, oznámil Borrell

Většina států Evropské unie podpořila další spolupráci s palestinskými úřady, řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell po mimořádném neformálním jednání ministrů zahraničí EU. Izraelský ani palestinský ministr zahraničí, které Borrell rovněž pozval, se schůzky nezúčastnili.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 22:35|

Zdražování dopadá na nemocné, stát se je chystá podpořit

Zdražování stále víc dopadá na diabetiky s nákladnou dietou, pacienty závislé na plicních přístrojích nebo domácí hemodialýze. Někteří proto léčbu odmítají nebo hledají levnější varianty. Ty ale většinou neexistují. I proto resort sociálních věcí připravil podporu pro zdravotně znevýhodněné.
25. 7. 2022|

Poválečná obnova Ukrajiny je naše morální povinnost, řekla šéfka EK. Platit by se mohla z majetku ruských oligarchů

Poválečná obnova Ukrajiny je v našem zájmu a je to i naše morální povinnost, řekla ve čtvrtek při zahájení festivalu zaměřeném na inovativní stavitelství a udržitelnou architekturu v Římě šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Francouzský ministr Éric Dupont-Moretti po čtvrtečním jednání ministrů spravedlnosti členských zemí Evropské unie řekl, že většina států se shoduje na plánu přijmout pravidla umožňující zabavovat majetek ruských oligarchů. Některé státy volají po tom, aby se ze zabaveného majetku zaplatila část poválečné obnovy.
9. 6. 2022Aktualizováno9. 6. 2022, 21:17|

Lídři EU debatují o cenách energií. Babiš zablokoval závěry summitu kvůli povolenkám

Ani po více než čtyřhodinové debatě se prezidenti a premiéři zemí Evropské unie neshodli na společném postupu v otázce rostoucích cen energií. Závazné závěry summitu podle diplomatického zdroje zablokoval český premiér Andrej Babiš, který požaduje regulaci trhu s emisními povolenkami. Řada lídrů je však podle zmíněného zdroje proti výrazným zásahům do systému a předsedající summitu Charles Michel se chce k tématu vrátit později. Napjatá debata se očekává i kolem otázky, jak přimět Polsko, aby respektovalo unijní právo.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 22:35|

Evropská komise navrhla opatření proti zdražování energií, zváží společný nákup plynu

Země Evropské unie mohou dočasně zmírnit dopady rychlého růstu cen energií finanční podporou či daňovými úlevami pro nejvíce zasažené obyvatele. Vlády mohou pomoci také firmám, nesmějí ale porušit unijní pravidla o státní podpoře. Navrhla to Evropská komise (EK) v reakci na žádosti skupiny zemí včetně České republiky o společná opatření proti zdražování energií.
13. 10. 2021Aktualizováno13. 10. 2021, 19:38|

Polsko musí dodržovat zásady právního státu, shodují se europoslanci

Polsko dlouhodobě vzbuzuje kontroverze v souvislosti s tím, jak zachází se sexuálními menšinami. Europoslanci Kateřina Konečná (KSČM) a Stanislav Polčák (STAN) se shodují, že Polsko by se mělo řídit společnými evropskými hodnotami, k čemuž se zavázalo. Upozorňují ale, že Česko by mohl potkat podobný osud – tedy omezení čerpání finančních prostředků v souvislosti se střetem zájmů. Uvedli to v Otázkách Václava Moravce.
19. 9. 2021|