TÉMA

Mark Milley

Ukrajina má na protiofenzivu ještě asi měsíc a půl, říká Milley. Podle Budanova počasí boje nezastaví

Ukrajinská armáda má na svoji protiofenzivu třicet až pětačtyřicet dní, než se počasí začne zhoršovat a začne bránit dalším operacím, řekl stanici BBC předseda sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil Mark Milley. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov tvrdí, že protiútok bude pokračovat i po nástupu špatného počasí. V posledních dnech se Ukrajincům na východě a jihu země podařilo vytlačit ruská vojska z území o několika čtverečních kilometrech, uvedlo ministerstvo obrany v Kyjevě.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 16:40|

Ukrajina usiluje o další raketové systémy, jedná o ATACMS a střelách Taurus

Důležitost raketových systémů je po ruské invazi na Ukrajinu enormní. Armáda okupované země už ve válce používá americké Himarsy, francouzský SCALP a britský Storm Shadow, ale svůj zbrojní repertoár se snaží nadále rozšiřovat. V současnosti jedná ministr zahraničí Dmytro Kuleba o americkém systému ATACMS a německých střelách Taurus, které by Ukrajincům umožnily zasáhnout cíle hluboko v ruském týlu. Kromě těchto západních variant už ale úspěšně otestovali i svou vlastní střelu, která dokáže udeřit ze vzdálenosti 700 kilometrů.
1. 9. 2023|

Ukrajinskou protiofenzivu zpomalují bariérová minová pole, pomoci má kazetová munice z USA

Jednou z hlavních brzd ukrajinské protiofenzivy je rozsáhlá síť ruských minových polí. Kyjev však v posledních dnech neortodoxně nasadil kazetovou munici od Spojených států amerických a zdá se, že bude postupovat rychleji. Podle zástupce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Kirbyho používají Ukrajinci zmíněnou munici efektivně.
21. 7. 2023|

Kremelská propaganda se chystá na ukrajinský protiútok. Ruská média mají zdůraznit sílu Kyjeva

Zprávy o plánované protiofenzivě ukrajinských vojáků se v médiích objevují už několik měsíců. Kreml nyní vydal pokyny, jak o ní mají reportovat provládní média. Podle instrukcí nemají chystaný útok zlehčovat, ale naopak vyzdvihovat západní dodávky zbraní i další pomoc Kyjevu. Moskva si tak připravuje půdu pro případ ukrajinského úspěchu, ale i pro scénář, kdy ruské síly Ukrajince odrazí.
3. 5. 2023|

Rusové „dostávají na frak“, Ukrajina ale letos zvítězí jen stěží, míní generál Milley

Je nepravděpodobné, že by Ukrajina letos vyhnala všechny ruské síly ze svého území. Řekl to šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley serveru Defense One, podle kterého tak chmurně okomentoval cíle a ambice politiků, diplomatů a vedoucích představitelů obrany od Washingtonu po Kyjev. Zároveň uvedl, že Rusko „dostává na frak“ a také britští zpravodajci píší, že ruská ofenziva na Donbase selhala.
1. 4. 2023|

Ukrajina má podle západních odhadů velké ztráty a nedostatek zkušených vojáků, Kyjev to popírá

Ukrajinská armáda se před dlouho očekávanou protiofenzivou potýká s nedostatkem zkušených vojáků, což je důsledek velkých bojových ztrát. S odkazem na západní představitele to uvádějí web či list The Washington Post (WP) s tím, že Ukrajina přišla od začátku ruské plnohodnotné ruské invaze loni v únoru více než o sto tisíc vojáků, počítaje padlé i raněné. Kyjev popřel, že by měl tak vysoké ztráty, a odmítl spekulace o možné nepřipravenosti na jarní protiútok.
21. 3. 2023|

Pentagon zveřejnil video incidentu s ruskou stíhačkou nad Černým mořem

Americké ministerstvo obrany ve čtvrtek zveřejnilo video, které zachycuje, jak se ruské vojenské letadlo přiblížilo k americkému vojenskému dronu a vypustilo v jeho blízkosti palivo. Na konci videa je vidět poškozená vrtule dronu. Americká armáda sdělila, že se ruský stíhací letoun v úterý srazil s americkým průzkumným dronem a zasáhl jeho vrtuli. Bezpilotní letoun, který stíhačka podle USA před tím polila palivem, byl v důsledku srážky zničen a zřítil se do Černého moře. Rusko srážku popřelo. V ruských médiích se objevila nepotvrzená informace, že experti vypátrali místo, kde se dron v hloubce asi 900 metrů nachází.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 16:19|

Americký a ruský ministr obrany po havárii amerického dronu obnovili kontakt

Americké letouny budou dál létat všude tam, kde to mezinárodní právo dovoluje, řekl ve středu americký ministr obrany Lloyd Austin, který hovořil po telefonu se svým ruským protějškem Sergejem Šojguem v návaznosti na úterní havárii amerického dronu. Austin a Šojgu spolu mluvili poprvé od října, uvedla agentura AP. Kvůli zničení amerického dronu nad Černým mořem, které podle Washingtonu zapříčinil náraz ruské stíhačky, se obě země podle AP zatím víc než kdy dřív za dobu ruské invaze na Ukrajinu přiblížily potenciálnímu přímému konfliktu.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 23:21|

Rusko hromadí letadla a připravuje se na ofenzivu. Nový útok by mohl přijít z nebe

Plánovaná ruská ofenziva bude využívat hlavně síly ve vzduchu, domnívají se západní analytici. Zprávy amerických a britských zpravodajských služeb vycházejí z informací, že Rusko poprvé od začátku obnovené invaze masivně posílá k hranicím s Ukrajinou letecké jednotky. Armáda Vladimira Putina by tak měla začít ve velkém zapojovat stíhačky a vrtulníky. Představitelé americké armády proto nyní spojence vyzývají k dodávkám stíhacích letounů ukrajinské armádě a posílení protivzdušné obrany napadené země.
15. 2. 2023|

Rusové tlačí, Bachmut ale stále držíme, tvrdí náčelník ukrajinského generálního štábu

Ukrajinské jednotky nadále ovládají Bachmut na východě země, bez ohledu na ustavičný tlak ruských sil, uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj po sobotním telefonickém jednání s nejvýše postaveným americkým generálem. Šéfa sboru náčelníků štábů Marka Milleyho informoval o situaci na frontě téměř rok po začátku ruského útoku na Ukrajinu.
11. 2. 2023Aktualizováno11. 2. 2023, 20:49|

Naše odhodlání pomáhat Ukrajině leda zesílilo, reagují USA na ruské útoky. NATO dodá Kyjevu další zbraně

Země Severoatlantické aliance a další spojenci potvrdili, že jsou připraveni dodávat Ukrajině další zbraně k obraně proti stupňující se ruské agresi. Po schůzce zástupců pěti desítek zemí v bruselském sídle NATO to řekl americký ministr obrany Lloyd Austin. Během jednání kontaktní skupiny vedené Spojenými státy řada zemí slíbila nejrychlejší možné dodávky protivzdušných systémů, dělostřelecké techniky či dalších zbraní, které se Kyjevu nedostávají. Ruské útoky, které v posledních dvou dnech zabily nejméně devatenáct lidí a zasáhly asi třetinu ukrajinské energetické infrastruktury, podle Austina zesílily odhodlání USA pomáhat napadené zemi.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 21:49|

Putin srovnává svou válku na Ukrajině s tou, kterou Petr Veliký vedl proti Švédům

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno načrtl paralely mezi válkou proti Švédsku z počátku osmnáctého století a současnou vlastní politikou. Obé vidí jako dějinné výpravy na znovuzískání ruských území. A to v době, kdy Rusko vede proti Ukrajině agresi, která stála životy desetitisíců lidí a z domovů vyhnala miliony, a kdy skandinávské země žádají o členství v NATO.
10. 6. 2022|

Generál chránil jaderné zbraně, aby je Trump nemohl použít, píše novinář Woodward v nové knize

Americký generál Mark Milley podnikl letos v lednu přísně tajnou akci, aby zabránil vykonat případný rozkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa k odpálení jaderných zbraní. V nové knize Peril (Nebezpečí či Riziko) o tom píšou legendární novinář Bob Woodward a veterán listu Washington Post (WP) Robert Costa. O obsahu knihy informovaly servery televize CNN a listu The New York Times.
14. 9. 2021|