TÉMA

Městské byty

Brněnské Vinohrady zvyšují nájemné, někde až o 130 procent

Brněnská městská část Vinohrady zvyšuje nájem ve svých bytech. Ten stávající byl v řadě bytů výrazně nižší než jinde ve městě. Některým nájemníkům tak naroste až o 130 procent. Někteří se proto začali proti záměru radnice ohrazovat. Úřad namítá, že částka je stejná už řadu let a je tak nízká, že neumožňuje platit opravy a rekonstrukce bytů.
17. 2. 2024|

V olomouckých městských bytech zdraží nájemné. O některé jednotky se bude soutěžit v aukcích

V Olomouci začala platit nová pravidla pro pronajímání městských bytů. Největší změnou je, že o pronájem některých jednotek budou zájemci od jara soutěžit v aukcích. Od března také po pěti letech zdraží nájemné – v běžných bytech o pětinu.
15. 1. 2024|

Nejvyšší státní zastupitelství znovu zrušilo stíhání jednoho obviněného v kauze městských bytů v Brně

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) znovu zrušilo stíhání jednoho z osmi obviněných v kauze údajných machinací s městskými byty v Brně-středu. Uvedl to Radek Bartoš z olomouckého vrchního státního zastupitelství. Jde o kauzu kolem místního politika Otakara Bradáče (ODS). Zrušené stíhání se týká jednoho ze dvou lidí, které letos v červenci policie opět obvinila.
20. 10. 2023|

Soud v kauze prodeje pražských bytů zprostil všech 28 obžalovaných

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil všech 28 obžalovaných v kauze prodeje městských bytů v centru Prahy z let 2012 až 2015. Informoval o tom Radiožurnál. Mezi obžalovanými byli převážně tehdejší zastupitelé Prahy 1, mimo jiné i někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09). Podle obžaloby byly byty prodány pod cenou. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Tomáš Jarolímek zváží odvolání.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 20:03|

Policie obnovila stíhání dvou lidí v souvislosti s kauzou přidělování městských bytů v Brně

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) znovu stíhá dva lidi v souvislosti s kauzou přidělování městských bytů v Brně. Na webu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci o tom informovala Petra Lastovecká. Jde o část případu kolem místního politika Otakara Bradáče (ODS). Trestní stíhání NCOZ obnovila poté, co ho v únoru zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství.
1. 8. 2023|

Cena nájemního bydlení v Havířově vzroste v řadě případů i na dvojnásobek

Cena nájemního bydlení v Havířově v řadě případů prudce vzroste, někde i o sto procent. Nové nájemné, které má platit už od července, zohledňuje lokality podle atraktivity, ale také to, jaký typ smlouvy lidé mají. Město Havířov argumentuje tím, že ceny nezvedalo od roku 2019. Skokový nárůst ceny bydlení však může způsobit problémy hlavně lidem s nižšími příjmy.
10. 5. 2023|

Soud schválil dohodu o vině a trestu čtyř lidí v kauze městských bytů v Praze 1

V kauze prodeje městských bytů v Praze 1 se čtyři lidé se státním zástupcem dohodli na peněžitých trestech. Zdeněk Barták přijal trest 75 tisíc korun, Jiří Janoušek, Miroslava Vlašánková, Pavel Král pak musí zaplatit deset tisíc korun. Všichni také musejí Praze 1 uhradit část škody v různých poměrech. Jejich dohody o vině v úterý schválil Obvodní soud pro Prahu 1. Státní zástupce tvrdí, že byty v městské části byly prodávány pod cenou.
18. 4. 2023|

Ostravská Masná ulice prošla rekonstrukcí. Otevřela prostor pro dostavbu bytových domů

V centru Ostravy skončila rekonstrukce a prodloužení Masné ulice. Vznikl tak prostor pro plánovanou dostavbu bytových domů, které v budoucnu navážou na novostavbu na rohu Janáčkovy ulice. Město tam chce nechat vybudovat nájemní byty. Odhadem by jich mohlo vzniknout více než padesát, řekla v pátek náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (dříve ANO). Náklady na přestavbu ulice činily téměř 23 milionů korun bez DPH.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 20:08|

Žalobci zrušili stíhání dvou lidí v kauze brněnských městských bytů

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo stíhání dvou z osmi obviněných v kauze údajných machinací s městskými byty v Brně-středu. Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál. Jde o kauzu kolem místního politika Otakara Bradáče (ODS). Mezi obviněnými už není bývalý pracovník správy nemovitostí v Brně-středu Radim Suchánek, sám potvrdil, že jeho stíhání bylo zrušeno, uvedl Radiožurnál. Jméno druhého ČRo neuvedl.
22. 2. 2023|

Obyvatelé domů navázaných na brněnskou firmu Ing-Czech se bojí, že přijdou o bydlení

Obyvatelé brněnských bytových domů, na které byl navázaný Peter Flimmel a jeho firma Ing-Czech, mají obavy z vystěhování nebo z nadcházející zimy v rozestavěné a nedokončené budově.  Policie v kauze brněnské pískovny a privatizace městských bytů obvinila sedm lidí a dvě firmy, jednou z nich je právě Ing-Czech.
22. 11. 2022|

Brněnští radní schválili výpovědi u tří bytů. Zájemci doložili nepravdivé informace

Rada městské části Brno-střed schválila výpovědi z nájmu u tří bytů. Podle auditu jejich nájemci prokazatelně doložili nepravdivé informace a byt získali na jejich základě. Starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS) řekl, že radnice zatím zkontrolovala třicet bytů. Celkem pak zkontroluje asi 150 z tří stovek bytů přidělených v uplynulém volebním období. Radnice tím reaguje na kauzu přidělování bytů v Brně-středu, policie v souvislosti s ní obvinila osm lidí, dva jsou ve vazbě.
14. 11. 2022|

Lídři kandidátek v pražských komunálních volbách debatovali o dostupném bydlení

Lídři kandidátek v Praze diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o tom, jak vyřešit problém nedostupného bydlení. Své návrhy představili za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček.
16. 9. 2022|

Politici a úředníci z centra Prahy dostali od soudu nepravomocně pokutu za prodej bytů pod cenou

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil peněžité tresty v kauze prodeje městských bytů, v níž bylo obžalováno na třicet lidí. Podle obžaloby prodali 22 lukrativních nemovitostí v centru Prahy za nižší cenu, než stanovil později znalecký posudek. Podle žalobce si totiž nezjišťovali, jaké jsou obvyklé ceny. Proti rozsudku vynesenému trestním příkazem někteří obžalovaní podali odpor. Kauzu tak soud projedná v hlavním líčení. Informoval o tom server Seznam Zprávy.
18. 7. 2022|

Nájmy a ceny bytů rostou i v menších městech, meziročně až o třetinu

Ceny za bydlení letos rostou i v menších městech napříč republikou. Některá z míst, do kterých se vypravili redaktoři České televize, zažila meziroční růst o více než třetinu. Jinde roste nájem i v městských bytech, tedy v jednom z nejlevnějších typů bydlení.
17. 6. 2022|

Česko udělilo ukrajinským uprchlíkům přes 295 tisíc speciálních víz

Česko dosud udělilo celkem více než 295 600 speciálních víz pro uprchlíky z Ukrajiny. O Velikonočním pondělí jich přibylo 772, výrazně méně než před týdnem. Kraje Ústřednímu krizovému štábu sdělí, kolik ubytovacích kapacit bude potřeba v létě nahradit. V Česku je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) přibližně 300 tisíc Ukrajinců, kteří uprchli před ruskou invazí. Většinou jsou to ženy a děti. Praha žádá, aby stát poskytl pro uprchlíky další ubytovací kapacity.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 20:26|

Za prodeje pražských bytů pod cenou obžalovali policisté desítky politiků a úředníků, uvedly Seznam Zprávy

Státní zástupce podal obžalobu na tři desítky politiků a úředníků z Prahy 1. Podle vyšetřovatelů se dopustili maření úkolu úřední osoby nebo porušení povinnosti při správě cizího majetku tím, že si při prodeji 22 nemovitostí nezjistili obvyklé ceny. Byty tak byly prodány pod cenou, uvedl server Seznam Zprávy, podle kterého se obžalobou bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Obžalovaní podle státního zástupce způsobili škodu 32,5 milionu korun.
7. 2. 2022|

Poslední domy v Račíně jdou k zemi. Kroměříž pozemky nejspíš prodá

Kroměřížská radnice přistoupila k bourání posledních tří obytných domů v dříve problematické lokalitě Račín v Dolních Zahradách. Náklady přesáhnou milion korun. Demolice by měla být hotová nejpozději v listopadu, sdělil mluvčí radnice Jan Vondrášek.
13. 8. 2021|