V olomouckých městských bytech zdraží nájemné. O některé jednotky se bude soutěžit v aukcích

Olomouc má nová pravidla pro pronájem bytů (zdroj: ČT24)

V Olomouci začala platit nová pravidla pro pronajímání městských bytů. Největší změnou je, že o pronájem některých jednotek budou zájemci od jara soutěžit v aukcích. Od března také po pěti letech zdraží nájemné – v běžných bytech o pětinu.

Vedoucí provozního oddělení Správy nemovitostí Olomouc Jiří Mach nyní provádí trojicí nově zrekonstruovaných bytů v bývalé budově rozhlasu na olomouckém hlavním náměstí. Právě tyto prostory budou určeny k soutěži, kdo nabídne nejvyšší nájemné. „Dosud to bylo tak, že se standardně byt od nás zveřejnil, zájemci podali žádost a bytová komise na základě nějakého způsobu vybírala,“ popsal Mach.

Nově budou radní každý uvolněný městský byt posuzovat, zda je vhodný do aukce, nebo jako podporované bydlení. „Sledujeme to, abychom sociální byty rozprostřeli. U startovacích bytů zvažujeme velikost. Byty do aukcí se snažíme vybírat tak, abychom opravdu nabídli byty kvalitní, zrekonstruované, na dobrých adresách,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská (ProOlomouc).

Radnice vlastní celkem 1520 bytů, 557 z toho je určeno pro seniory, 68 je bezbariérových. Ročně se pak uvolní zhruba čtyřicet jednotek, právě ty čekají největší změny.

Pro Olomoučany, kteří se ocitli v bytové nouzi, nebo jen potřebují poradit, funguje od pondělka také nové kontaktní místo. „Lidé se mohou přijít poradit ohledně věcí, které souvisejí s placením, právy a povinnostmi nájemců,“ nastínila vedoucí oddělení podpory bydlení z olomouckého magistrátu Dagmar Říhová.

Nově budou na tomto místě shromažďovat i žádosti o sociální a startovací byty pro potřebné a mladé rodiny. I v jejich přidělování nastanou změny. „Bude se losovat, nebude vznikat pořadník. Každému, kdo splní podmínky, vznikne nárok na startovací byt,“ sdělila Dobrozemská.

Stávající nájemníky města pak letos čekají i vyšší platby – u standardních pronájmů o dvacet procent, v případě podpůrných bytů o desetinu.