TÉMA

Srpen

Hypoték v srpnu přibylo proti předchozímu měsíci, poprvé od roku 2021 rostly i meziročně

Poprvé od konce roku 2021 se meziročně zvýšil objem poskytnutých hypotečních úvěrů, zatímco úvěrová sazba 5,78 procenta byla nejnižší za poslední rok. Podle Hypomonitoru České bankovní asociace poskytly banky a spořitelny v srpnu hypotéky za čtrnáct miliard korun – o 40 procent více než loni. Je to ale podle bank hlavně tím, že loni v srpnu bylo hypoték obzvlášť málo. Do Hypomonitoru dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 9. 2023|

Inflace v srpnu klesla jen mírně, ceny byly o 8,5 procenta vyšší než loni

Spotřebitelské ceny byly v srpnu o 8,5 procenta vyšší než loni, oznámil Český statistický úřad. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,2 procenta. Meziroční inflace sice dál zpomaluje, ale ve srovnání s červencem byl pokles jen malý. Analytici míní, že inflace nyní klesá jen díky tomu, že loni byla obzvlášť vysoká, jenomže efekt vysoké srovnávací základny se podle nich již vyčerpává. Srpnový výsledek považují za argument pro to, aby centrální banka nesnižovala sazby.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 15:18|

Dividenda ČEZu pomohla státnímu hospodaření, schodek v srpnu klesl pod 200 miliard

Schodek státního rozpočtu činil ke konci srpna 194,6 miliardy korun, oznámilo ministerstvo financí. Je to lepší výsledek než v červenci i než v minulých letech. Státnímu hospodaření podle ministerstva pomohla dividenda ČEZu ve výši 54 miliard korun. Meziročně rostly v rozpočtu příjmy i výdaje.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 21:24|

Teploty mají i v dalších dnech stoupat nad tropickou třicítku

Nejvyšší odpolední teploty v pondělí na většině území překročí 31 stupňů Celsia, informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktuální výstraze. Tropické počasí s maximálními teplotami kolem 33 stupňů má vydržet i v dalších dnech příštího týdne, vyplývá z předpovědi počasí. Místy se mohou objevit přeháňky i bouřky.
13. 8. 2023|

O víkendu se oteplí, vrátí se bouřky

O víkendu se sice teploty v Česku zase vyhoupnou nad tropickou třicítku, ale také se vrátí bouřky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Tento týden byl zatím deštivý a chladný, s teplotami přes den i pod dvacet stupňů Celsia. Ve čtvrtek ráno se teploty v horských údolích přiblížily nule, uvedli meteorologové na Facebooku. V Horské Kvildě na Šumavě bylo naměřeno podle údajů ústavu kolem 04:00 pouze 1,4 stupně.
10. 8. 2023|

Tempo inflace zpomalilo. I tak bylo v srpnu o 17,2 procenta dráž než loni

Inflace činila v srpnu 17,2 procenta, oznámil Český statistický úřad. Meziroční růst spotřebitelských cen byl ve srovnání s červencem nižší – poprvé po třinácti měsících. Ceny stouply i meziměsíčně, a to o 0,4 procenta, i to je ovšem mírnější růst než mezi červencem a červnem. Nejvýrazněji ve srovnání s loňským srpnem zdražily zemní plyn, elektřina, tuhá paliva i teplo a teplá voda, ale také potraviny. Mouka byla letos v srpnu o 61 procent dražší než loni. Inflace byla poněkud nižší, než předpokládali analytici, a o dva procentní body nižší, než vyplývalo ze srpnové prognózy České národní banky.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 18:12|

Nezaměstnanost v srpnu mírně stoupla, volných míst je víc než lidí bez práce

Nezaměstnanost v Česku v srpnu vzrostla na 3,4 procenta z červencových 3,3 procenta. Práci hledalo 251 753 lidí. Zaměstnavatelé nabízeli více než 312 tisíc volných míst. Údaje ve čtvrtek zveřejnil úřad práce. Podle něj je mírný nárůst nezaměstnanost v tomto období běžný. Loni v srpnu byla nezaměstnanost 3,6 procenta a bez práce bylo téměř 268 tisíc lidí.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 17:52|

30 let zpět: Extrémně teplý a suchý srpen zapříčinil rekordní počet požárů

Před 30 lety byl srpen podle meteorologů nejen extrémně teplým měsícem, ale také dosud nejsušším srpnem. Tomu odpovídal rekordní počet požárů. Jeden z nejrozsáhlejších propukl nedaleko obce Lozorno u Bratislavy – ani třetí den se ho nepodařilo zásahovým jednotkám lokalizovat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
31. 8. 2022|

Státní rozpočet má nejhorší srpnovou bilanci od vzniku země. Schodek přesáhl 298 miliard

Schodek státního rozpočtu ke konci srpna stoupl na 298,1 miliardy korun z červencových 279,4 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí (MF). Jde o nejhorší srpnový výsledek od vzniku samostatného Česka a horší je i meziročně. Loni ke konci srpna deficit dosahoval 230,3 miliardy korun.
1. 9. 2021Aktualizováno1. 9. 2021, 15:56|

Konec prázdnin bude chladnější než obvykle a navíc deštivý

Pod dvaceti stupni Celsia zůstanou teploty v Česku nejméně do konce prázdnin, navíc bude pršet. Poněkud oteplit by se mohlo až v druhém zářijovém týdnu a jenom nakrátko. Letošní srpen hodnotí meteorologové jako velmi chladný. Oproti dlouhodobému normálu by průměrná teplota mohla být až o stupeň nižší.
26. 8. 2021|

Konec srpna letní teploty nepřinese. Zato pořádně zaprší

Po deštivější neděli se ochladilo a od začátku nového týdne prší skoro v celém Česku, místy i vydatně. Na návětří Krkonoš spadlo od pondělního do úterního rána víc než 70 litrů vody na čtvereční metr a hladiny řek odvodňující Krkonoše stoupaly. Na Labi ve vodoměrném profilu Labská byl v úterý ráno dosažen druhý povodňový stupeň.
24. 8. 2021|

Se srpnem přišlo uvolnění pravidel pro hromadné akce. Očkovaných už se netýkají početní limity

S počátkem srpna přišla nová vlna rozvolnění některých pravidel zavedených v souvislosti s covidovou pandemií. Na hromadné akce může přijít více lidí, limity se navíc nově vztahují pouze na neočkované. V klubech je povolen tanec, uvolnění se týká také muzeí, galerií nebo zoologických zahrad. Vláda zdůvodnila nové uvolnění příznivým vývojem epidemie. V uplynulém týdnu s jednou výjimkou počty nakažených každý den klesaly oproti týdnu předchozímu. V sobotu potvrdily testy 117 nových případů, tedy o deset méně než minulou sobotu.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 20:12|