Hypoték v srpnu přibylo proti předchozímu měsíci, poprvé od roku 2021 rostly i meziročně

Poprvé od konce roku 2021 se meziročně zvýšil objem poskytnutých hypotečních úvěrů, zatímco úvěrová sazba 5,78 procenta byla nejnižší za poslední rok. Podle Hypomonitoru České bankovní asociace poskytly banky a spořitelny v srpnu hypotéky za čtrnáct miliard korun – o 40 procent více než loni. Je to ale podle bank hlavně tím, že loni v srpnu bylo hypoték obzvlášť málo. Do Hypomonitoru dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Objem hypoték se v srpnu výrazně zvýšil nejen meziročně, ale i ve srovnání s letošním červencem – stoupl o čtvrtinu z 9,5 na 11,5 miliardy. Objem refinancovaných úvěrů se zvýšil z 1,9 na 2,6 miliardy.

Počet nově poskytnutých hypoték vzrostl z 3,1 tisíce na 3,7 tisíce, zatímco letošní průměr je mírně nad hranicí tří tisíc. Průměrná hypotéka stoupla nad 3,1 milionu korun, což je nejvíce od loňského května.

Ekonomové hovoří o náznaku oživení hypotečního trhu, ačkoli ho považují zatím jen za mírné. „Hypoteční trh v posledních měsících mírně ožívá, ačkoli hypoteční sazby klesají jen velmi pomalu. Z dlouhodobého pohledu však zůstává citelně utlumený, což ilustruje i skutečnost, že objem hypoték poskytnutých od začátku roku je nejnižší za posledních deset let,“ uvedl ekonom asociace Jakub Seidler.

Podle manažera hypotečních úvěrů UniCredit Bank Filipa Beneše je patrný náznak mezikvartálního nárůstu hypotečních úvěrů, i když podotkl, že „nelze hovořit o boomu“. „Navíc roste zájem o takzvané zelené hypotéky, které některé banky zvýhodňují na úrokové sazbě,“ upozornil.

Sazba je nejnižší za rok, ale podstatně vyšší, než bývala

Zatímco hypoték přibývá, úroky klesají. Průměrná hypoteční sazba se meziměsíčně snížila z 5,8 na 5,78 procenta. Je to nejnižší sazba za poslední rok. Zároveň ale zůstávají sazby na nejvyšších hodnotách za poslední dvě dekády, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovaly na obdobně vysokých hodnotách. Před aktuálním nárůstem ale bylo obvyklé, že se úroky pohybovaly kolem dvou procent.

Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují v rozpětí mezi šesti a sedmi procenty, průměr v posledním měsíci mírně klesl. „Průměrná hypoteční sazba sice mírně klesá, stále se však nachází z historického pohledu na vysokých úrovních, do konce roku bude další pokles stále spíše kosmetický. V příštím roce očekáváme klesající trend úrokových sazeb, což by již klienti mohli pocítit jako výraznější změnu,“ řekla manažerka pro hypoteční úvěry mBank Soňa Holíková.