TÉMA

Ozbrojenci

Útoky ozbrojenců si v Nigérii podle policie vyžádaly nejméně čtyřicet mrtvých

Při útocích ozbrojenců na severovýchodě Nigérie zahynulo nejméně 40 lidí, policie podezřívá militantní islamistickou skupinu Boko Haram, uvedla agentura Reuters. Útočníci v pondělí a v úterý stříleli na vesničany a odpálili také pozemní minu v nigerijském státě Yobe, kde se podle policie jednalo o první velký útok za posledních 18 měsíců.
1. 11. 2023|

Izrael po bojích v Džanínu zatýká členy militantních skupin, lidé je mají za hrdiny

Týden po palestinském útoku na předměstí Jeruzaléma se sedmi oběťmi Izrael dál zatýká členy militantních skupin. Během velké razie v Džanínu přišlo o život 10 Palestinců – z toho přinejmenším jedna civilistka. Už tak napjatou situaci vyhrocuje i fakt, že autorita palestinských autonomních úřadů vyhasíná a jejich roli přebírají právě lokální bojůvky.
3. 2. 2023|

Ozbrojenci v Nigérii zaútočili na věznici a osvobodili stovky trestanců

Ozbrojenci v jihozápadním nigerijském státě Oyo v pátek večer zaútočili na věznici a osvobodili přes osm set zadržovaných. Podle agentury Reuters to oznámila vězeňská služba. Dopadeno podle ní zatím bylo 262 vězňů, po dalších 575 se stále pátrá. Útočníci měli podle vězeňské služby „sofistikované zbraně“ a po přestřelce s ostrahou odpálili zeď do dvora věznice dynamitem.
23. 10. 2021Aktualizováno23. 10. 2021, 19:25|

Ozbrojenci zastřelili na silnici v autě generála nigerijské armády

Ozbrojenci v Nigérii zastřelili armádního generála, když jel v autě z metropole Abuja. S odvoláním na mluvčího armády o tom informovala agentura Reuters. Generál Hassan Ahmed je první takto vysoce postavený představitel, který se v Nigérii stal obětí násilí.
16. 7. 2021|