TÉMA

Výplata

Delší zkušební a kratší výpovědní lhůta, představil Jurečka „flexibilní novelu“

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil novelu zákoníku práce. Ta mimo jiné počítá s prodloužením zkušební lhůty u řadových zaměstnanců ze tří na čtyři měsíce a u vedoucích zaměstnanců ze šesti na osm měsíců. Výpovědní lhůta by se naopak měla zkrátit z dosavadních dvou měsíců na jeden v případě důvodů spojených s pochybením zaměstnance. Součástí novely je i podpora dřívějšího návratu z mateřské nebo rodičovské dovolené, kdy do dvou let dítěte bude mít rodič nárok na stejné místo. Změny by mohly začít platit v roce 2025.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 19:54|

Začíná výplata vkladů po zkrachovalé Sberbank, většina věřitelů by měla dostat sto procent peněz

Komerční banka začala vyplácet pohledávky věřitelů české pobočky Sberbank. Kdo měl ve zkrachovalé bance peníze, může o vyplacení pohledávky požádat buď osobně na pobočce Komerční banky, nebo on-line. Komerční banka zdůraznila, že jiná varianta není, takže nelze žádat o výplatu korespondenčně ani prostřednictvím datové schránky.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 20:02|

Část zaměstnanců Liberty Ostrava se vrátila do práce. Situaci přijel „zachraňovat“ sám Gupta

Do provozu ostravské huti Liberty se vrátilo několik zaměstnanců. Firma se rozhodla zprovoznit linky vyrábějící svodidla. Vstupní materiál má zatím ze svých zásob, může ho ale i nakupovat od externích dodavatelů. Není tak závislá na prvovýrobě – tedy vysoké peci a koksárenských bateriích. Ty jsou totiž stále drženy v teplém útlumu. Všichni zaměstnanci dostali také výplaty za leden, Liberty na ně vynaložila tři sta milionů korun. Do Česka mezitím přijel majitel Liberty Sanjeev Gupta, aby jednal se společností Tameh Czech o obnovení dodávek elektřiny do ocelárny, píší Seznam Zprávy.
15. 2. 2024|

Správkyně Sberbank CZ nemůže zahájit výplatu věřitelů banky, jeden se odvolal

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová nemůže přistoupit k výplatě věřitelů, kterou plánovala zahájit letos v polovině prosince. Jeden z věřitelů totiž podal odvolání proti výplatě formou částečného rozvrhu, který 13. listopadu schválil insolvenční soud. Jde o společnost LitFin SPV 9 se zjištěnou pohledávkou 27 milionů korun, informovala v úterý Lužová.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 19:56|

Neutracené peníze z ministerstev by mohly jít na zvýšení výdělků ve veřejném sektoru, navrhla vláda odborům

Vláda se chce dohodnout na využití peněz, které letos resorty neutratí. Odborům navrhla, že by se skrze tyto prostředky mohly navýšit výdělky ve veřejném sektoru. O případné výši částky, kterou by bylo možné rozdělit, bude jasno v lednu. V pátek o tom informoval ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Odbory se chystají v pondělí stávkovat, ministr proto zrušil svou účast na jednání ministrů práce a sociálních věcí zemí EU, do Bruselu tak v pondělí nepoletí. Chce se místo toho setkat se stávkujícími a odboráři.
24. 11. 2023|

Mnoho důchodců, kteří mají nově nárok na výchovné, ho dosud nedostalo

Někteří důchodci, kteří mají od letoška nárok na takzvané výchovné, tedy příspěvek 500 korun za každé vychované dítě, peníze zatím nedostali. Týká se to minimálně 42 tisíc žen, které v 65 letech přešly z invalidního do starobního důchodu. O částku podle státu nepřijdou, úřady ji plánují vyplatit formou doplatku v následujících týdnech. Výchovné ale buď vůbec nedorazilo, nebo přišlo špatně vypočítané i dalším lidem.
11. 1. 2023|

Garanční systém odkládá výplatu náhrad institucionálním klientům Sberbank, chybí mu podklady

Garanční systém finančního trhu během pondělka nakonec nezahájí výplatu náhrad pohledávek z vkladů institucionálním klientům Sberbank CZ. Důvodem je to, že banka nedodala nezbytné podklady, uvedl garanční systém. Česká národní banka již 28. února oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ, která má vazby na Rusko.
21. 3. 2022|

Ruští boháči hledají nového lídra za Putina, změna může být v řádu týdnů, řekl historik Kelin

Historik a bývalý člen rady vlády pro národnostní menšiny Alexej Kelin s odkazem na svého přítele (a také historika) Andreje Zubova řekl, že změna v Rusku by mohla nastat už v řádu týdnů, protože část ruských boháčů a oligarchů není spokojená s kroky prezidenta Vladimira Putina. Řekl to v Otázkách Václava Moravce (OVM).
6. 3. 2022|

Uniqa neuhradí záchranu dvou horolezců v Pákistánu, potvrdila pojišťovna

Pojišťovna Uniqa neuhradí náklady na záchranu dvou českých horolezců z hory Rakapoši v Pákistánu. Už zaplacené peníze po nich může vymáhat, sdělila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Horolezci podle ní nejméně ve dvou ohledech porušili podmínky pojištění. Horolezce, které před týdnem z hory snesl vrtulník, podle pákistánského tisku zadržují místní úřady, dokud nezaplatí náklady za záchrannou operaci.
22. 9. 2021|

Odměny za druhou vlnu záchranáři z většiny krajů se zpožděním dostali. Karlovarští zatím jen část

Většině záchranářů už přišlo slíbených 120 tisíc korun za mimořádné nasazení během druhé vlny pandemie. Zbytek, s výjimkou Karlovarského kraje, by měl peníze dostat do konce července. ČT to potvrdil ředitel asociace záchranných služeb Marek Slabý. Záchranka v Karlovarském kraji dala zatím kvůli neshodám s pojišťovnami zaměstnancům jen část peněz. Záchranáři odměnu očekávali už v červnu, výplata se ale kvůli administrativě ve většině krajů o měsíc opozdila.
14. 7. 2021|