TÉMA

Záchranka

Dodávka na Rakovnicku se zřítila z rozestavěného mostu, dva lidé zemřeli

U Krupé na Rakovnicku ráno po pádu dodávky z rozestavěného mostu zemřeli dva lidé, další dva utrpěli vážná zranění, záchranáři je transportovali do pražských nemocnic. Dodávka se stavebními dělníky dostala smyk a zřítila se z patnácti metrů. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, uvedla krajská policejní mluvčí Michaela Richterová.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 16:25|

V Kralupech nad Vltavou vzplála ubytovna, sedm lidí je zraněných, dva vážně

Hasiči ve středu vyjeli k požáru ubytovny v Kralupech nad Vltavou v Bořivojově ulici. Záchranáři ošetřili podle dostupných informací celkem sedm lidí, většinu na místě. Všichni zranění byli při vědomí. Dvě pacientky přepravily posádky do barokomory, jednu ženu letecky. Všichni jsou z budovy evakuováni, sdělila kolem půl druhé odpoledne mluvčí záchranné služby Monika Nováková. Hasiči před 15. hodinou oznámili, že se požár podařilo zlikvidovat, jeho příčinu a výši škody zjišťuje vyšetřovatel.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 19:55|

Záchranáři v Mikulově mají novou základnu. Vyjedou rychleji, přibylo i místo na odpočinek

Nové stanoviště zdravotnické záchranné služby začalo fungovat v Mikulově na Břeclavsku. To původní už záchranářům nevyhovovalo polohou, ani technologiemi. Výjezdy by teď měly být navíc rychlejší. Výstavba vyšla na víc než 84 milionů korun, další peníze byly třeba na pořízení vybavení. Jihomoravský kraj postupně dokončuje modernizaci všech základen záchranky.
4. 1. 2024|

Nemávejte na nás, prosí vodní záchranáři. Často zamíří k lidem, kteří pomoc nepotřebují

Rekreanti u vodních nádrží v Česku často komplikují práci vodních záchranářů. Jde sice o drobnost, záchranáře ale stojí spoustu času. Lidé na ně totiž mávají, čímž je matou. Právě mávající člověk je totiž zpravidla ten, který záchranářům ukazuje místo, kde mají první pomoc poskytnout.
20. 7. 2023|

Aplikaci Záchranka někdy lidé používají neúčelně z domova, důležitá je v terénu

Denně si v aplikaci Záchranka přivolá pomoc devadesát Čechů, před dvěma lety to bylo o třetinu méně. Nejčastěji ji používají sportovci a aktivní lidé, v posledních letech ale mají o Záchranku zájem také senioři. V současnosti ji má v telefonu nainstalovanou každý pátý Čech. Záchranáři ale upozorňují, že řada lidí využívá aplikaci nesprávně – v případě, že znají adresu, nepotřebují posílat přesnou lokalizaci.
16. 7. 2023|

„Soukromá sanitka“ prý požadovala doprovod a za něj peníze. Šlo o nedorozumění, tvrdí firma

Zhruba čtyři procenta výjezdů zdravotnické záchranné služby na jižní Moravě zajišťují soukromé společnosti. Jde o několik případů denně, zejména o ty, kdy pacienti nejsou přímo ohroženi na životě a je potřeba jen zajistit převoz do nemocnice. Na ČT se ale obrátil nespokojený pacient, který tvrdí, že sanitka nebyla na převoz připravena, a navíc požadovala peníze. Firma tvrdí, že jde o nedorozumění.
5. 1. 2023|

Příčinou úmrtí kojence po vyšetření v Domažlicích nebylo násilí, uvedla policie

Kriminalisté vyšetřují příčinu úmrtí tříměsíčního chlapce po vyšetření v Domažlické nemocnici. Podle předběžné pitevní zprávy vyloučili tzv. brachiální, tedy tělesné násilí. Šlo o úmrtí z chorobných příčin, řekla krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová. Konkrétní informace podle ní budou až po všech laboratorních výsledcích, což může být v řádu týdnů.
23. 12. 2022|

Vytíženým záchranářům by podle šéfa jejich asociace mohly pomoct déle otevřené ordinace praktiků

Denně vyjedou záchranáři k víc než třem tisícům případů. Až u třetiny z nich by přitom podle nich stačilo ošetření v ambulanci. Šéf asociace záchranářů proto navrhuje zavedení odpoledních ordinačních hodin u praktiků. Zároveň ale vyzývá neotálet s voláním na linku 155 v případě akutních problémů.
22. 11. 2022|

Aplikace Záchranka nabízí elektronickou knihu túr, pomůže lidem rychleji přivolat pomoc

Aplikace Záchranka nově nabízí s modulem Horská služba i elektronickou knihu túr. Umožní zadání naplánované trasy a v případě, že turista nedorazí do cíle ve stanovenou dobu, sama odešle upozornění horské službě. Ve spolupráci s Horskou službou ČR funguje aplikace Záchranka od roku 2018.
14. 7. 2021|