TÉMA

Černovice

V Česku se nachází šestnáct nebezpečných skládek. Dvě jsou v Brně, město ale situaci nevidí jako vážnou

Na území České republiky je šestnáct nebezpečných skládek, informuje o tom ministerstvo životního prostředí. Dvě takové jsou v Brně, a to v Tuřanech a Černovicích. Město situaci monitoruje, tvrdí, že skládky pro obyvatele nebezpečné nejsou a jejich sanaci neplánuje. Podle odborníků ale hrozí kontaminace podzemních vod. Další skládky, které resort považuje za nebezpečné, jsou například i ve Slavičíně ve Zlínském kraji, v Bělotíně na Přerovsku nebo u Dolní Březinky na Vysočině.
21. 9. 2023|

Policisté zadrželi ozbrojeného muže, pátrali po něm kvůli smrti dvou lidí na Blanensku

Jihomoravští policisté ve středu večer zadrželi muže podezřelého z vraždy dvou lidí ve Svitávce na Blanensku. Jejich smrt policie prověřuje od rána, pátrala i po Pavlu K., který byl ozbrojený a mohl být nebezpečný. Díky pomoci veřejnosti ho policisté zajistili u Šebetova.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 19:54|

Žalobkyně propustila z vazby část obviněných v kauze černovické pískovny. Stíháni budou na svobodě

Část obviněných v kauze černovické pískovny v Brně je nově stíhána na svobodě, informoval o tom v úterý Radiožurnál. Z vazby je propustila žalobkyně, počet osob, kterých se to týká, ale nesdělila. Ve vazbě bylo původně sedm obviněných. Propuštění z vazby potvrdila státní zástupkyně Petra Lastovecká.
6. 12. 2022|

Soud potrestal bývalého policistu Machalu za vynášení informací pokutou sto tisíc korun

S peněžitým trestem sto tisíc korun odešel v pondělí od Městského soudu v Brně bývalý vedoucí 1. oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Brno Vladimír Machala. Ten od léta 2018 vyšetřoval podvody s obecními byty v Brně. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi a dále že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka, který měl používat k přidělování bytů padělaná razítka.
21. 11. 2022|

Černovická pískovna bude mít nového jednatele. Dosavadní jsou ve vazbě

Pískovna Černovice bude mít nového jednatele. Rozhodla o tom rada městské části, které společnost patří. Obměna je nezbytná, protože oba dosavadní jednatelé jsou ve vazbě spolu s dalšími pěti lidmi. Podle vyšetřovatelů se snažili protiprávně získat rozhodující vliv na část ekonomické činnosti pískovny. Policie tvrdí, že podepsali nevýhodné smlouvy, a tak od roku 2021 způsobili škodu ve výši téměř 60 milionů korun.
8. 11. 2022|

Náhodou se potkali před mou kanceláří, hájí Hladík schůzku, kterou chtěla vysvětlit policie

Zastupitel města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) byl nominován lidovci na post ministra životního prostředí jako nástupce Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), která rezignovala ze zdravotních důvodů. Hladíkův nástup ale zbrzdila policejní razie související s korupční kauzou okolo přidělování bytů v Brně. Policisté mimo jiné zasahovali i v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu, kde končil jako primátorčin náměstek. Hladík v případu není obviněný. KDU-ČSL mu později vyjádřila podporu a na jeho nominaci trvá. V Interview ČT24 Hladík řekl, že očekává, že se za čtyři týdny, během kterých má podle premiéra Petra Fialy (ODS) vysvětlit veřejnosti svou situaci, nakonec ministrem stane.
8. 11. 2022|

V brněnské bytové kauze stíhá policie stavební firmu Ing-Czech, píší Seznam Zprávy

Policie v kauze privatizací bytů a městské pískovny Černovice stíhá podle serveru Seznam Zprávy brněnskou stavební firmu Ing-Czech. Kvůli obstaveným účtům policií podala návrh na insolvenci, uvedl server. V kauze čelí obvinění sedm lidí, přičemž všichni jsou ve vazbě, a také dvě firmy. Konkrétní jména státní zastupitelství neuvedlo.
2. 11. 2022|

Policie zajistila pozemek lidoveckého politika Hasoně v kauze brněnské městské firmy

Policisté zajistili pozemek bývalého místostarosty brněnské městské části Černovice Jiřího Hasoně (KDU-ČSL), kterého stíhají v kauze údajného ovládnutí brněnské městské firmy. Česká televize to zjistila z katastru nemovitostí. Dozorující státní zástupkyně Petra Lastovecká informaci nekomentovala. Policie zajistila Hasoňův pozemek v Brně-Tuřanech kvůli náhradě případné škody. V kauze stíhá sedm lidí a dvě firmy, zasahovala i u kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL).
25. 10. 2022|

Černovice chtějí jednat s Brnem o převodu pískovny. Současně hledají nového jednatele

Městská část Brno-Černovice zahájí jednání s brněnským magistrátem, zda a za jakých okolností převede na město místní pískovnu. Rozhodlo o tom nové zastupitelstvo. Současně hledá nového jednatele, podle starostky městské části a poslankyně STAN Petry Quittové by o něm mělo být jasno co nejdříve. Nebude to podle ní žádný zastupitel. Pískovna figuruje v kauze privatizace městských domů, kvůli které minulý týden v úterý zasahovala na několika místech v Brně policie.
25. 10. 2022Aktualizováno25. 10. 2022, 13:47|

V Brně-Černovicích se zřekli mandátu Hasoň a Novotný. Mají být spjati s kauzou bytů

V brněnské městské části Černovice se zřekli mandátu zastupitele Jiří Hasoň (KDU-ČSL) a Jiří Novotný (ČSSD). Novotný se také vzdal postu jednatele v městské firmě Pískovna Černovice, jednateli firmy byli dosud oba. Černovická pískovna figuruje v kauze privatizace městských domů v Brně, kvůli které tento týden v úterý zasahovala na několika místech v Brně policie. O rezignaci obou informovala starostka městské části a poslankyně STAN Petra Quittová, která je k rezignaci vyzvala. Předpokládá se, že jsou oba ve vazbě.
21. 10. 2022|

Soud vzal po policejní razii v Brně do vazby všech sedm obviněných

Městský soud ve čtvrtek vzal do vazby všech sedm lidí obviněných kvůli privatizaci městských domů v Brně, oznámila po skončení vazebních zasedání dozorující státní zástupkyně Petra Lastovecká. Jména obviněných neuvedla. Stíhané jsou i dvě právnické osoby. O návrzích na vazbu začal soud rozhodovat po poledni, končil pozdě odpoledne. Obhájci obviněných se k věci vesměs nevyjadřovali. Jeden ale uvedl, že jeho klient je Horký. Mělo by jít o podnikatele Michala Horkého, kterého policie podle dřívějších informací serveru iROZHLAS.cz označuje za hlavu šestičlenné organizované zločinecké skupiny.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 19:11|

GIBS zasahovala na Moravě, případ ale nesouvisí s policejní razií v Brně

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zasahovala v Brně a na dalších místech na Moravě v souvislosti s podezřením, že několik policistů vynášelo informace z vyšetřování za úplatu. Uvedl to Deník N. Podle inspekce zásah nesouvisí s razií policie na brněnském magistrátu a dalších místech.
18. 10. 2022|

Policie pátrala po šestnáctileté matce a její tříměsíční dceři

Policie  pátrala po šestnáctileté matce a její tříměsíční dceři.
15. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 15:29|

Zrušené vánoční trhy jsou problém i pro neziskové organizace, pořádají místo nich sbírky

Omezené vánoční trhy ovlivnily i prodej výrobků neziskových organizací. Ty se potýkají s menším zájmem zákazníků. Peníze z vánočních trhů chybí i záchranné stanici pro volně žijící zvířata. Ta má teď krmivo pouze do konce roku. Jinde pomohli trhovcům lokální obchody nebo kulturní centrum, aby mohly svoje zboží prodávat uvnitř.
7. 12. 2021|

Poblíž Černovic na Blanensku hořel les. Hasiči zasahovali i na dalších místech

Hasiči u Černovic na Blanensku odpoledne zasahovali u požáru lesa, hořely více než dva hektary plochy. Práce komplikoval obtížně přístupný terén a silný vítr, proto pomáhal i vrtulník s takzvaným bambi vakem. Předběžná výše škody dosahuje asi 150 tisíc korun. Hasiči zasahovali u požárů lesních porostů na více místech jižní Moravy.
11. 5. 2021Aktualizováno11. 5. 2021, 20:28|

Úzkokolejka do Obrataně možná přijde o vlaky, Vysočina zvažuje náhradu autobusy

Kraj Vysočina možná zruší vlakové spoje na jedné z větví jindřichohradecké úzkokolejky. Hejtmanství zvažuje, že na ni v příštích letech přestane přispívat a upřednostní na svém území autobusy, které jsou levnější.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 18:51|

ANO povede do voleb na jihu Moravy zřejmě hejtman Šimek. V Brně chtějí vyloučit další členy hnutí

Jihomoravskou kandidátku hnutí ANO zřejmě povede hejtman Bohumil Šimek, doporučilo to jednohlasně krajské předsednictvo hnutí. V čele kandidátní listiny do krajských voleb nahradí bývalého primátora Brna a místopředsedu ANO Petra Vokřála, který před týdnem řady hnutí opustil. Rozhodnutí krajského předsednictva musí ještě potvrdit celostátní vedení ANO.
9. 6. 2020|
Reportéři ČT

Kvůli korupci v brněnském ANO došlo na čistky. Podezřelí ale ve straně zůstávají

Kvůli korupční kauze uvnitř brněnské organizace hnutí ANO rozjela strana rozsáhlé čistky. Nepostihly však ty, které postihnout měly. V hnutí už skončil bývalý místostarosta části Brno-střed Jiří Švachula, nadále v něm ale zůstávají členové, které má policie za možné podezřelé. V rámci kauzy s krycím názvem Stoka se podařilo zajistit i důkazy v podobě předávání obálek v kanceláři jednoho z důležitých představitelů hnutí ANO v Brně. Případu se pro pořad Reportéři ČT věnovali Dalibor Bártek a Adéla Paclíková.
2. 6. 2020|

Modré parkovací čáry se protáhnou do dalších částí Brna. Letos celkem čtyřikrát

Rezidentní parkování se rozšíří do dalších brněnských městských částí. O zavedení systému už je rozhodnuto v Králově Poli a Žabovřeskách, kam se modré zóny rozrostou od 1. června. Další oblasti přibydou v srpnu, září a listopadu. O zavedení parkovacího systému se bude jednat i v Černovicích.
11. 2. 2020|