TÉMA

Zákrok

Pacienti na výměnu kloubu čekají i dva roky, lhůty se v nemocnicích liší

Všechny nemocnice oslovené Českou televizí provedly minulý rok více výměn kloubů než v roce předchozím. Trend potvrzuje i Všeobecná zdravotní pojišťovna, která sice loňská čísla ještě neuzavřela, ale přesto je podle ní jasné, že zákroků proti roku 2022 přibylo. Tehdy jich proplatila 26 tisíc. Pacienti si však na plánovaný zákrok počkají. Ve velkých fakultních nemocnicích se lhůty pohybují mezi jedním a dvěma roky, U Svaté Anny v Brně je to dokonce dva a půl roku, i když ročně vymění 1100 kloubů. Oproti tomu například v Jindřichově Hradci přijde člověk na řadu za deset měsíců – za rok tam odoperují 330 lidí. Další oslovené nemocnice provádějí zákroky do dvou let od objednání.
29. 2. 2024|

Protest lékařů se podle nemocnic nejvíce dotkl chirurgických oddělení. Většina pacientů už má náhradní termín

Většina pacientů, kterým nemocnice v prosinci odložily zákroky a vyšetření, už má náhradní termín. Těm zbývajícím ho lékaři dají vědět až po Novém roce, kdy se většina nemocnic plánuje vracet k běžnému provozu. Omezovat ho musely kvůli protestu šesti tisíc lékařů, kteří na začátku měsíce vypověděli přesčasy. Po dohodě s ministerstvem zdravotnictví výpovědi postupně stahují.
27. 12. 2023|

V Ostravě mají rentgen s rameny ve tvaru O. Zkracuje operaci i pobyt v nemocnici

Městská nemocnice Ostrava začala na oddělení neurochirurgie využívat mobilní rentgen s rameny ve tvaru O. Přístroj téměř za 25 milionů korun rozšiřuje možnosti diagnostiky. Přínosem pro pacienty bude kratší doba operace i pobytu v nemocnici, menší ztráty krve i nižší riziko reoperací, informovala mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.
19. 10. 2023|

Neslyšícím může pomoci kmenový implantát. Zatím ho má jedno dítě v Česku

Sluchový kmenový implantát může pomoci neslyšícím, u kterých selhaly běžně dostupné metody. Zatím ho má jediné dítě v Česku. Malý Tadeáš ho dostal před necelým rokem a poprvé tak slyšel svět kolem sebe. Teď už chlapec s pomocí logopedky dělá pokroky.
22. 9. 2023|

Předčasně narozené děti zachraňují novou metodou. V Praze mají unikátní přístroj

Nová metoda zachraňuje děti, které přišly na svět předčasně a váží třeba jen půl kilogramu. Zavádí ji pražská porodnice U Apolináře. Díky resuscitačnímu lůžku se zásadní úkony vykonají hned po porodu přímo u matky. Tím se snižuje riziko komplikací – třeba krvácení do mozku u nedonošence.
14. 9. 2023|

Soud znovu osvobodil dozorce z litoměřické věznice. Jejich zákrok proti vězni nebyl trestný čin

Krajský soud v Ústí nad Labem opět osvobodil dva dozorce, kteří podle obžaloby napadli cizince v litoměřické věznici. Podle rozsudku se nedopustili trestného činu. České televizi informaci potvrdila předsedkyně prvoinstančního Okresního soudu v Litoměřicích Halka Lacinová. Dozorci několikrát udeřili vězně z Lotyšska ve výtahu v roce 2018. Hájili se tím, že šlo o povolený zákrok.
25. 8. 2023|

Memphis zveřejnil záběry z brutálního zákroku policistů, který vedl k úmrtí řidiče

Úřady amerického města Memphis zveřejnily obrazový materiál zachycující brutální zásah policistů ze 7. ledna, v jehož důsledku zemřel černošský řidič Tyre Nichols. Prokuratura tento týden v souvislosti s tímto případem obvinila z vraždy a dalších trestných činů pět policistů, všichni jsou černé pleti. V reakci na zveřejnění záběrů se v několika amerických městech demonstrovalo proti policejní brutalitě.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 09:42|

Připojištění by mohlo podle Válka přinést do zdravotnictví až pět procent navíc

Dobrovolné připojištění ke zdravotnímu pojištění, které má současná vláda v programovém prohlášení a na kterém bude pracovat, by mohlo přinést podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) k současným asi 300 miliardám korun vybraným na pojistném zhruba tři až pět procent navíc. Veřejné zdravotní pojištění v letošním roce hospodaří se 430 miliardami korun, pojišťovny využívají i rezervy z předchozích let.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 18:38|

Policejní zákrok proti patnáctiletému chlapci na Babišově mítinku byl podle GIBS v pořádku

Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů byl v pořádku policejní zákrok proti školákovi na mítinku předsedy opozičního ANO Andreje Babiše v Borovanech. Inspekce se zabývala tím, že neuniformovaní policisté zaklekli školáka, který předtím podle týdeníku Respekt odnesl Babišovi reproduktor. Konstatovala, že zákrok a použití donucovacích prostředků byly oprávněné, přiměřené a v souladu s předpisy. Sbor nyní prověřuje trestní oznámení na chlapcovu matku, jak zjistili Reportéři ČT.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 22:11|

V souvislosti se zásahem na akci ANO v Krumlově čelí policisté kázeňskému řízení

Ředitelství jihočeské policie vede kárná řízení s příslušníky, kteří zasahovali na předvolební akci hnutí ANO v Českém Krumlově. Informaci, kterou v úterý přinesl server Seznam Zprávy, potvrdil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Policejní prezident Martin Vondrášek v pátek oznámil, že od jihočeského ředitele Luďka Procházky očekává opatření do dvou týdnů.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 20:07|

Policie nezvládla na krumlovském mítinku ANO koordinaci hlídek i taktiku postupu, řekl Vondrášek

Policie na krumlovském mítinku Andreje Babiše (ANO) nezvládla koordinaci hlídek, taktiku postupu a nebyla zvládnutá ani velitelská role, popsal výsledky kontroly policejní prezident Martin Vondrášek. Použití donucovacích prostředků proti ženě, která na mítinku ANO napadla policistu, bylo podle Vondráška oprávněné.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 16:00|

ANO chce vyhradit na svých mítincích místa pro odpůrce. Vondrášek upozornil na protiústavnost

Hnutí ANO na politických mítincích pokaždé vyhradí místo pro odpůrce, uvedl v aktuálním videu na sociálních sítích předseda strany a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který minulý týden čelil na předvolebních shromážděních hlasitým protestům svých odpůrců. Učiní tak údajně na doporučení policejního prezidenta Martina Vondráška. Ten se ale v pondělí ohradil proti tomu, že by něco takového doporučil. Oddělování odpůrců by podle něj bylo protizákonné a protiústavní. O zákrocích policie v pondělí odpoledne hovořil s Vondráškem ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 21:42|

Zákrokům na Babišových mítincích předcházelo protiprávní jednání, řekl policejní prezident Vondrášek

Policejní prezident Martin Vondrášek nechce ohledně zákroků na mítincích předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše s občany činit předčasné soudy. Policisté v Borovanech na Českobudějovicku a v Českém Krumlově mohli podle něj pochybit, ale k zákrokům údajně došlo po protiprávním jednání. Věc prošetří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Z reportáže zveřejněné ve čtvrtek na serveru Respekt vyplývá, že neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, a odvezli ho na služebnu. Jeho matku podle serveru odmítli vzít s sebou.
5. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 17:38|

Lékaři voperovali ženě kardiostimulátor těsně před porodem. Bez toho se s ním pojilo velké riziko

Unikátní medicínský zákrok mají za sebou lékaři krajské Baťovy nemocnice ve Zlíně. Poprvé v novodobé historii zdravotnického zařízení museli těsně před porodem ženě voperovat kardiostimulátor. Dítě pak přišlo na svět císařským řezem. Běžně bývá mezi oběma zákroky rozmezí minimálně v řádech týdnů.
21. 1. 2022|

Policisté obvinili muže, který ohrožoval zdravotníky v benešovské nemocnici. Hrozí mu až tři roky vězení

Benešovští kriminalisté obvinili třiašedesátiletého muže, který v pondělí ohrožoval nožem a střelnou zbraní zdravotníky v nemocnici v Benešově, z trestného činu nebezpečného vyhrožování a výtržnictví. Informovala o tom mluvčí středočeských policistů Barbora Schneeweissová s tím, že mu hrozí až tři roky vězení. Soudce mezitím v úterý poslal muže do vazby.
1. 12. 2021|

Americký federální soud znovu umožnil Texasu nechat v platnosti zákaz potratů. Biden požádá o zablokování zákona

Texas může nadále zakazovat ženám ve většině případů podstupovat potraty, rozhodl ve čtvrtek federální odvolací soud. Zamítl další pokus administrativy prezidenta Joea Bidena zrušit protipotratový zákon, který je nejpřísnější v celých Spojených státech. Federální vláda následně oznámila, že o opětovné zablokování zákona požádá nejvyšší soud. Ten už jednou povolil vstup normy v platnost, ale nezabýval se její ústavností.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 19:24|

Nemocnice v Ostravě otevřela pracoviště jednodenní kardiologie. Zvládne až šest set operací ročně

Nemocnice AGEL v Ostravě-Vítkovicích otevřela v úterý nové specializované pracoviště jednodenní kardiologie. Působit v něm budou odborníci z nemocnice v Třinci-Podlesí, kteří v první fázi provedou až šest set operací ročně, především diagnostické koronarografie a perkutánní angioplastiky. Postupně by se služby jednodenní kardiologie měly rozšiřovat, řekl kardiolog Radek Neuwirth.
20. 7. 2021|

Londýnská policie čelí tvrdé kritice po zásahu proti pietnímu shromáždění

Britští politici kritizují zákrok policie při pietní akci v Londýně. Starosta ho označil za nepřiměřený a chce vysvětlení. Zhruba tisíc lidí v sobotu večer přišlo uctít památku třiatřicetileté ženy, z jejíž vraždy je podezřelý člen metropolitní policie. Lidé se nakonec střetli s hlídkami a několik jich skončilo v poutech. Podle policistů byla akce vzhledem k protiepidemickým opatřením nebezpečná a nezákonná.
14. 3. 2021|