TÉMA

Evropská agentura pro léčivé přípravky

Při nedostatku léků může pomoci výměna mezi státy, navrhla Evropská komise

Evropská komise představila sérii opatření, která mají pomoci členským státům vyhnout se nedostatku klíčových léků. Hlavní součástí balíčku je vytvoření dobrovolného mechanismu solidarity mezi státy, který umožní vyměňovat si zdravotnické zásoby. V úterý o tom informovala komisařka odpovědná za zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidisová. Cílem je podle ní nedopustit, aby nastala situace jako loni v zimě, kdy nebyly některé léky dostupné.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 14:48|

EMA doporučila vakcíny cílené na koronavirovou variantu omikron

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila použití posilujících dávek upravených vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, které jsou zacílené proti koronavirové variantě omikron. EMA také doporučila použití vakcíny proti covidu-19 od společnosti Novavax jako posilující dávky pro dospělé.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 18:16|

Spustila se registrace k očkování pro děti od pěti let

Rodiče mohou svoje děti ve věku pět až jedenáct let registrovat k očkování proti covidu-19 ve vakcinačních centrech už od nedělního večera. Oficiálně se měl systém na očkovacím webu ministerstva zdravotnictví otevřít až v pondělí, stejně jako u jiných věkových kategoriích bylo ale možné se do něj přihlásit o několik hodin dříve před stanoveným termínem.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:42|

Testy potvrdily nejméně nakažených ve všední den za tři týdny. Vyšla vyhláška o povinném očkování

Ve čtvrtek přibylo v Česku 14 229 potvrzených případů koronaviru, což je nejméně ve všední den za poslední tři týdny. Proti minulému čtvrtku to znamená pokles téměř o 4400 nakažených. Počet hospitalizovaných s covidem-19 se snížil na 6321, v těžkém stavu je 1086 z nich. Ve sbírce zákonů vyšla vyhláška, která od března zavádí povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po schůzce s prezidentem zopakoval, že plošné povinné očkování podle věkových kategorií odmítá.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 15:21|

Británie jako první schválila molnupiravir, lék proti covidu v tabletě. Zájem o něj má i Česko

Británie ve čtvrtek jako první země na světě schválila použití antivirotika molnupiravir pro léčbu covidu-19. Pilulku od americké farmaceutické společnosti Merck & Co lze jako první léčivo v tabletě používat i při domácí léčbě covidu. Podle výsledků klinických testů tento lék u nakažených koronavirem snižuje riziko hospitalizace a úmrtí nejméně na polovinu.
4. 11. 2021|

EMA upravila postoj k AstraZenece, přínosy převažují nad riziky

Vakcína AstraZeneca má podle šéfa pracovní skupiny Evropské lékové agentury (EMA) Marca Cavaleriho „příznivý poměr přínosů a rizik pro všechny věkové skupiny a zejména pro osoby starší 60 let“. Uvedl to v prohlášení pro agenturu Reuters s tím, že jeho dřívější slova v rozhovoru pro deník La Stampa byla špatně interpretována. Ta původně zněla, že by se země měly kromě mladších věkových skupin vyvarovat podávání vakcíny právě i osobám starším 60 let, a to v souvislosti s obavami z velmi vzácných případů krevních sraženin.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 18:16|

Pandemie ve světě: Slovensko očkuje Sputnikem V. Indie rozvolňuje opatření

Zdravotníci na Slovensku začali v pondělí očkovat obyvatele ruskou vakcínou Sputnik V, zájem místních o látku je ale zatím nízký. Indie díky příznivému vývoji pandemické situace rozvolňuje protikoronavirová opatření, v tamních dvou metropolích se otevřou obchody, restaurace, kina nebo posilovny.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 21:40|

Pandemie ve světě: Středoevropské země zvažují cestovní dohody, Řecko uvolní pohyb mezi regiony

Pět středoevropských zemí včetně Česka zvažuje uzavření dohod, jimiž umožní přeshraniční cestování očkovaným proti koronaviru. Mohly by přitom vejít v platnost ještě před začátkem letní sezony, kdy by v EU měly být zavedeny takzvané covidové pasy. Řecko oproti tomu uvolní cestování mezi regiony, na tamní ostrovy ale bude nutný test či očkování. Tunisko mezitím oznámilo, že navzdory plným nemocnicím zruší některá omezení.
13. 5. 2021|

Slovensko za Sputnik V zaplatí i v případě, že ho nepřevezme

Slovensko se zavázalo zaplatit za dva miliony dávek vakcíny Sputnik V i v případě, že očkovací látku nepřevezme a ruský dodavatel kontrakt v hodnotě 19,9 milionu dolarů (426 milionů korun) neporušil. Podle slovenských médií to vyplývá z kupní smlouvy, kterou zveřejnilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Nákup přípravku dříve vyvolal spory nejen mezi Bratislavou a Moskvou, ale i ve slovenské vládní koalici. Očkování vakcínou v zemi zatím nezačalo, přestože Slovensko prvních 200 tisíc dávek převzalo na začátku března.
30. 4. 2021|

Zeman zatím nevidí důvod pro povýšení ředitele BIS Koudelky na generála

Prezident Miloš Zeman letos zřejmě opět nepovýší ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS), plukovníka Michala Koudelku, do hodnosti brigádního generála. Zatím pro to nevidí důvod. Naznačil ale, že by Koudelku mohl povýšit příští rok po vyšetření výbuchů ve Vrběticích. Prezident to uvedl v pořadu Partie televize Prima. K auditní zprávě Evropské komise o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) řekl, že rozhodnutí připadá soudním orgánům.
25. 4. 2021Aktualizováno25. 4. 2021, 16:40|

Mateřské školy by se mohly otevírat po okresech, navrhne Babiš

Otevírání mateřských školek od pondělí by se mohlo řídit epidemickou situací na úrovni okresů, nikoliv celých krajů. Premiér Andrej Babiš (ANO) to ve čtvrtek navrhne vládě, řekl  zpravodajskému serveru iDNES.cz. Definitivní rozhodnutí, ve kterých regionech školky nakonec otevřou, oznámí ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pátek. Testy v úterý potvrdily 3787 nových případů covidu, to je o čtvrtinu méně než před týdnem. Oproti minulému týdnu ale klesá počet naočkovaných.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 13:38|

Pandemie ve světě: Rakousko může mít milion dávek Sputniku V, FDA nevidí spojitost mezi krevními sraženinami a vakcínou J&J

Rakousko-ruské vyjednávání o Sputniku V je de facto u konce, oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP). Vídeň si podle něj může od Ruska koupit milion dávek této vakcíny. Americký lékový regulátor FDA zatím nevidí příčinnou souvislost mezi krevními sraženinami a vakcínou od výrobce Johnson & Johnson (J&J).
10. 4. 2021|

EMA připustila souvislost mezi vakcínou AstraZeneca a krevními sraženinami

Výskyt krevních sraženin může být velmi vzácným vedlejším účinkem očkovací látky firmy AstraZeneca. Po podrobném hodnocení desítek případů úmrtí či zdravotních obtíží k tomu dospěla Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Její šéfka Emer Cookeová nicméně zdůraznila, že látka britsko-švédské firmy je velmi efektivní a její přínos v boji proti nemoci covid-19 stále převyšuje možná rizika. EMA ponechala rozhodnutí, jak s vakcínou nakládat, na členských státech, jejichž ministři zdravotnictví se však na jednotné pozici během večerní videokonference neshodli.
7. 4. 2021Aktualizováno7. 4. 2021, 23:30|

Pandemie ve světě: Merkelová chce důrazný lockdown, Slovensko vyčkává se Sputnikem V

Slovensko vyčkává s použitím ruské vakcíny Sputnik V, Bavorsko se předběžně dohodlo s Moskvou na její výrobě. Zatímco německá kancléřka Angela Merkelová podporuje návrh krátkého a důrazného lockdownu v celé zemi, Maďarsko přes nesouhlas odborníků naopak začalo s uvolňováním restrikcí a Polsko je o týden prodloužilo.
7. 4. 2021Aktualizováno7. 4. 2021, 22:52|

Pandemie ve světě: Státy EU se neshodly na rozdělení vakcín od Pfizeru. WHO nedoporučila léčbu ivermektinem

Země Evropské unie ve středu nedospěly k dohodě na rozdělení deseti milionů vakcín od společností Pfizer a BioNTech, které mají ve druhém čtvrtletí kompenzovat některým státům jejich dosavadní nižší příděly. Česko mělo podle návrhu získat přes tři sta tisíc dávek, a být tak mezi šesti státy, které dostanou více, než odpovídá jejich počtu obyvatel. Světová zdravotnická organizace (WHO) nedoporučila při léčbě infikovaných pacientů používat přípravek proti parazitům ivermektin. Důvodem je nedostatek dat, která by prokázala jeho přínosy. Chorvatsko rozšiřuje možnost příjezdu turistů bez karantény.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 21:00|

Vakcína AstraZeneca je bezpečná a efektivní, říká EMA

Bezpečnostní komise Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) shledala, že očkování vakcínou od britsko-švédské společnosti AstraZeneca je bezpečné a její používání nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Přínos vakcíny proti covidu-19 podle EMA stále převyšuje možná rizika. Agentura zkoumala možné vedlejší účinky látky, kvůli nimž několik zemí dočasně přestalo vakcínu používat.
18. 3. 2021Aktualizováno18. 3. 2021, 23:17|

Při útoku na EMA ukradli hackeři dokumenty o vakcínách proti covidu-19 a pozměněné je zveřejnili

Při kybernetickém útoku na Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) se pachatelům podařilo získat dokumenty o lécích a vakcínách proti covidu-19. Později je zveřejnili na internetu, jejich text ale pozměnili, oznámila EMA v tiskové zprávě. Zmanipulované texty by podle ní mohly podkopat důvěru veřejnosti ve vakcíny.
15. 1. 2021|

Slovensko zpřísní karanténní opatření, hackeři se dostali k dokumentům o vakcíně Pfizeru

Slovensko kvůli koronaviru zpřísní karanténní opatření, postupně uzavře většinu prodejen, omezení se mají dotknout i hotelů a skiareálů. Od středy začal nouzový stav platit v Bavorsku. V celé spolkové zemi u západních hranic s Českem je omezen volný pohyb obyvatel a v ohniscích nákazy se musí dodržovat i noční zákaz vycházení. Při kybernetickém útoku na Evropskou agenturu pro léčivé přípravky se hackeři dostali k dokumentům, které souvisejí s vývojem vakcíny proti covidu-19 společností Pfizer a BioNTech.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 22:10|