TÉMA

Šarm aš-Šajch

Útok v Moskvě je součástí války s protimuslimskými zeměmi, uvedl Islámský stát. Obětí je přes sto

Počet obětí pátečního teroristického útoku v Krasnogorsku na okraji Moskvy vzrostl na 133. Střelba skupiny ozbrojenců do návštěvníků koncertu si navíc vyžádala 147 zraněných, řada z nich je zraněna těžce, píší agentury TASS a Reuters. V sobotu se k útoku opět přihlásil Islámský stát (IS), který večer na sociální síti zveřejnil video, o němž tvrdí, že se jedná o záběry z útoku. Podle ředitele ruské tajné služby FSB Alexandra Bortnikova bylo zadrženo jedenáct lidí, uvedla agentura TASS s odvoláním na Kreml. Ruský lídr Vladimir Putin oznámil, že oběti útoku uctí nedělní celostátní smutek.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 23:36|

Izraelské ambice na Sinaji připomínají omšelé činžáky. Před 40 lety tam vznikalo město Ofira

Před čtyřiceti lety dokončil Izrael stahování ze Sinajského poloostrova, který na základě mírové smlouvy získal zpátky Egypt. Odešlo všech zhruba sedm tisíc izraelských osadníků. Připomínky izraelské vlády nad poloostrovem však zůstávají dodnes. Jednou z nich je město Šarm aš-Šajch. Mezi novými hotely se ukrývají zbytky izraelského města Ofira.
27. 11. 2022|

Evropské státy by měly mít dlouhodobé smlouvy na plyn, tvrdí Vondra. Je třeba rychleji přejít na obnovitelné zdroje, oponuje Bursík

O energetické krizi rozhodne podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) několik příštích zim, které podle něj budou těžší, než se čekalo, a při kterých se ukáže význam dodávek zemního plynu. V pořadu Události, komentáře uvedl, že považuje za chybu, když se evropské státy zdráhají zajistit dlouhodobé kontrakty plynu ze zemí, které by nahradily dodávky z Ruska. Někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík si naopak myslí, že je potřeba plyn zachovat jako krátkodobé řešení přechodu z uhlí a zaměřit se na masivní podporu obnovitelných zdrojů.
22. 11. 2022|

Evropští politici trvají na udržení oteplování pod 1,5 stupně. Timmermans by volil spíš žádnou než špatnou dohodu

Evropští politici dali najevo, že odmítají ustoupit z požadavku na udržení oteplení planety pod 1,5 stupně Celsia. Klimatická konference COP27 oproti původnímu programu ještě neskončila, protože se účastníci dosud neshodli na znění závěrečné dohody. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans řekl, že považuje za lepší dohodu vůbec nemít než mít dohodu, která by byla z pohledu EU špatná. Vyjednavači ani do sobotní půlnoci neoznámili výsledek jednání.
19. 11. 2022Aktualizováno19. 11. 2022, 23:38|

K ochraně klimatu v rozvojových zemích jsou potřeba investice, ale i pomoc lidmi a technologiemi, míní hydrolog Jánský

Spory na klimatické konferenci COP 27 v egyptském Šarm aš-Šajchu panují kolem zřízení fondu, který by chudým zemím kompenzoval škody způsobené změnou klimatu. Peníze, které bohaté země do rozvojového světa investují, je potřeba ohlídat, míní geograf a hydrolog Bohumír Jánský, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Podle něj se česká politická reprezentace na úrovni státu postavila dobře k boji se suchem, které způsobily dopady klimatické změny. Opačný názor ale mají studenti na českých univerzitách, kteří v tomto týdnu protestovali proti udajné nečinnosti vlády.
19. 11. 2022|

Klimatický summit zaplavili fosilní lobbisté. Kvůli neshodám byl prodloužen do soboty

Počet zástupců fosilního průmyslu na každoroční klimatické konferenci letos stoupl. Lobbistů zastupujících uhlí, ropu nebo plyn přijelo do egyptského Šarm aš-Šajchu více než šest stovek. Část z nich se přitom objevuje přímo v delegacích zemí spojených s fosilním sektorem. Snaží se ovlivňovat zákonodárce v jejich rozhodování ohledně přijímaných opatření nebo získat část z plánovaných investic, uvedl vědecký tajemník Ústavu výzkumu globální změny Czech Globe Jiří Kolman. Kvůli neshodám na závěrečné deklaraci byla konference prodloužena do soboty.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 17:49|

Biden se omluvil za odstoupení USA od klimatické dohody. Pochválil Egypt za postoj vůči Rusku

Globální klimatická krize představuje existenční hrozbu pro naši planetu, řekl v pátek americký prezident Joe Biden v projevu na klimatické konferenci OSN COP27 v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch. Delegáty konference šéf Bílého domu ujistil, že Spojené státy na tuto výzvu reagují s naléhavostí.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 22:07|

Řítíme se do klimatického pekla, varoval na úvod summitu Guterres

Lidstvo musí tváří v tvář globálnímu oteplování a jeho zrychlujícím se dopadům začít spolupracovat, nebo zahyne. Zástupcům zemí, kteří se sešli na klimatické konferenci COP27 v Egyptě, to v pondělí řekl generální tajemník OSN António Guterres, podle kterého se svět řítí do klimatického pekla. Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval na konferenci k přechodu ekonomik od uhlí k čistším zdrojům. Konference se účastní zástupci 195 států i Evropské unie.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 22:27|

Zesnulá vojačka Tichá dostane in memoriam medaili Za hrdinství

Prezident Miloš Zeman udělí příští rok ve státní svátek 28. října in memoriam medaili Za hrdinství štábní praporčici Michaele Tiché, jež zemřela ve čtvrtek na Sinaji po pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil. Tichá je první vojákyní české armády, která při plnění zahraničních úkolů přišla o život.
14. 11. 2020|

Pieta v pražských Kbelích uctila zemřelou českou vojačku

Vojenský speciál přivezl na kbelské letište v Praze tělo české vojačky, štábní praporčice Michaely Tiché, která zemřela při čtvrtečním pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil na egyptském Sinajském poloostrově. Její památku připomněla pieta za účasti rodiny a nejvyšších představitelů ministerstva obrany a Armády ČR.  Tichá je první českou vojačkou, která zahynula při zahraniční misi.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 15:22|

Pokračuje vyšetřování nehody na Sinaji, tělo české vojákyně bylo přepraveno do vlasti

Na egyptském Sinajském poloostrově pokračuje vyšetřování čtvrteční nehody vrtulníku mnohonárodních sil. Při jeho pádu zemřelo podle upřesněné bilance sedm lidí včetně české rotmistryně Michaely Tiché. V pátek odpoledne v Praze přistál letoun s jejími ostatky. In memoriam byla povýšena do hodnosti štábní praporčice. Tichá je první českou vojačkou, která zahynula při zahraniční misi.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 14:23|