TÉMA

Kamionová doprava

ŘSD chce postavit krátký úsek dálnice u polských hranic. Místní se obávají husté dopravy

Obce na Trutnovsku se obávají zahlcení dopravou z Polska. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce totiž příští rok začít stavět tři kilometry dálnice D11 těsně u státních hranic. Krátký úsek má navázat na hotovou polskou dálnici a dopravu v Česku převést na silnici první třídy. Provizorní sjezd by měl být v katastru Královce, místní jsou však proti.
19. 12. 2022|

Z podvodu s kamionovou přepravou obvinili kriminalisté trojici mužů

Moravskoslezští kriminalisté obvinili z podvodu se škodou velkého rozsahu trojici mužů, kteří přebírali od různých dodavatelů v Evropě zboží k přepravě, nikdy ale zákazníkům nedoručili. Podle vyšetřování skončilo ve skladu a pak bylo prodáno, způsobili tak škodu přesahující třiačtyřicet milionů korun.
7. 7. 2022|

Mýto se rozšířilo, kamiony musí platit na dalších úsecích silnic v Česku

Nákladní auta musí od července platit mýtné na dalších silnicích první třídy. Dohromady jde asi o 373 kilometrů komunikací. Zpoplatněná je tak přibližně čtvrtina délky tohoto typu silnic v zemi. Ministerstvo chce v rozšiřování placených úseků pokračovat i v budoucnu.
2. 7. 2022|

Dopravu na dálnici D1 u Prahy čekají problémy. Silničáři se tam v létě pustí do dalších oprav

Silničáři budou v létě opět opravovat nejvytíženější část české dálniční sítě – úsek D1 těsně před Prahou. Očekávají se velké problémy, kdykoli se totiž v minulých letech v tomto úseku něco stavělo či opravovalo, tvořily se dlouhé kolony. Podle zjištění ČT se proto letos silničáři pokusí zabrat menší část vozovky, a to i za cenu rozložení prací do dvou stavebních sezon.
15. 1. 2022|

Nákladní dopravu má převést na koleje třeba zdražení mýta. Vlečky zatím dál mizí

Fungující vlečky jsou na české železnici čím dál vzácnější. Občas se sice objeví firma, která tu svoji obnoví, většinou ale vítězí silnice. Ministerstvo dopravy chystá kroky, které by měly železniční nákladní dopravu upřednostnit před kamionovou. Té zdraží mýto, naopak na kolejích se mohou těšit na kompenzace části svých nákladů.
22. 12. 2020|

Osobních aut na silnicích výrazně ubylo. Naopak kamiony mají napilno, i díky automobilkám

Kamion za kamionem. Dvacet kilometrů před Prahou je na první pohled znát, že tento rok se vymyká zvyklostem z minulosti. Každé druhé auto, které tu právě projíždí, je nákladní. Přitom za normálního stavu – podle výsledků posledního sčítání – to bývala jen asi čtvrtina.
11. 11. 2020|