TÉMA

Psychoterapie

Psychedelika mohou obrovsky zkrátit utrpení, říká Jiří Horáček z Národního ústavu duševního zdraví

Psychiatr, psychoterapeut a vedoucí výzkumného centra Národního ústavu duševního zdraví profesor Jiří Horáček míní, že psychedelika mají unikátní farmakologické vlastnosti, které se podobají antidepresivům, změny ale nastupují skoro okamžitě. V Interview ČT24 uvedl, že aplikace těchto látek by se měla dít v bezpečném prostředí s kvalifikovaným personálem.
12. 9. 2023|

Týmy duševního zdraví na školách by měly pomoci včas odhalovat psychické potíže dětí

Po dvou letech končí testování týmů duševního zdraví na školách. Z jejich výsledků vyplynulo, že se díky nim daří včas odhalovat psychické potíže dětí, šikanu i rodinné problémy. Ministerstvo školství proto chce podobnou službu zavést po celé republice.
31. 5. 2023|

V Česku řádí „psychošmejdi“. Terapeuti i pacienti volají po změně zákona

Zájem o pomoc psychoterapeutů roste, odborníků na péči o duševní zdraví je ale v Česku nedostatek. Stále častěji tak své služby nabízejí i lidé, kteří nemají patřičné vzdělání, což může mít pro pacienty závažné důsledky. Pacientské organizace a asociace psychoterapeutů proto chtějí, aby zákon jasně stanovil, kdo může pomoc nabízet.
1. 5. 2023|

Zubařka podle obhajoby partnera zabila kvůli týrání. Ovládal ji, řekl advokát

Kutnohorská zubařka, která usmrtila partnera, nespáchala podle obhájce vraždu, ale zabití v omluvitelném hnutí mysli. Muž ji dlouhodobě psychicky i fyzicky deptal, uvedl advokát Martin Bugaj u pražského městského soudu. Partner se zubařkou podle právníka manipuloval „na pomezí náboženství a psychoterapie“. Obhájkyně druhé obžalované Ireny Stejskalové pak přímo řekla, že usmrcený muž vytvořil sektu, jejíž členové pro něj byli schopni udělat cokoliv a počínali si jako „živoucí roboti“.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 17:58|

Jak dětem pomoci zvládnout rozvod? Odpovědi hledají spisovatelé, psycholog i divadlo

Dopad rozvodů na děti řeší povídková kniha Rozvod šestkrát jinak. Příběhy inspirované skutečnými případy napsali například Petra Soukupová nebo Ondřej Buddeus. Jejich povídky doplňuje výtvarný doprovod od sedmi umělců a také odborný komentář psychologa. K tématu vzniklo rovněž představení, uvádí ho Švandovo divadlo v Praze.
7. 6. 2022|

Soud potvrdil ženě 18 let a devět měsíců vězení za vraždu matky a dcery

Odvolací soud potvrdil trest vězení ve výši 18 let a 9 měsíců ženě z Českých Budějovic, která ubodala svou matku a dvouletou dceru. Obžalovaná usilovala o nižší trest i mírnější typ věznice. Podle soudu to ale nebylo možné vzhledem k závažnosti spáchaného skutku. Rozsudek je pravomocný.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 12:39|

Čekací doby u terapeutů se prodlužují o několik měsíců

Na termín u psychoterapeuta musejí lidé v poslední době čekat měsíce. Dvě třetiny soukromých psychoterapeutů podle České asociace nepřijímají nové klienty vůbec, někteří předpokládají, že se jim termíny uvolní nejdřív na jaře. Za zvýšenou poptávku může podle Asociace nejen zhoršení psychického stavu lidí kvůli covidu, ale i nabídka příspěvku na psychoterapii ve výši 5000 korun, který svým klientům vyplácí Všeobecná zdravotní pojišťovna.
8. 12. 2021|

Jak Jung četl z mandal

Švýcarský psycholog Carl Gustav Jung byl nejen jednou z nejvýznamnějších osobností soudobé psychologie, vedle řady průlomových teorií přišel i se zcela novým pohledem na lidskou psychiku a na vše, co se v ní odehrává a promítá. Svědčí o tom i jeho kniha Mandaly, jež nedávno vyšla v českém překladu.
6. 6. 2021|

Přibývá zdravotníků, kteří vyhledávají pomoc psychoterapeutů

O pětinu se v posledních dvou měsících zvýšil počet zdravotníků, kteří potřebují pomoc psychoterapeuta. Uvedla to organizace Dělám, co můžu. Jedním z důvodů je kromě vyčerpání také frustrace a bezmoc z toho, že velké části pacientů nemohou pomoci. Lékaři také podle organizace nejsou zvyklí vídat tolik umírajících.
2. 4. 2021|

Jak pandemie dopadá na lidskou psychiku? Odpovídal Fokus Václava Moravce

Diskusní pořad Fokus Václava Moravce se zaměřil na to, jakým způsobem pandemie nového koronaviru dopadá na lidskou psychiku, jaké jsou její bezprostřední vlivy a jak mohou vypadat dlouhodobé následky. Pozvání do pořadu přijal ředitel bohnické nemocnice Martin Hollý, psychoterapeut Peter Pöthe nebo sociolog Daniel Prokop.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 20:55|

On-line terapie nestačí, tvrdí psychologové. Řešením by podle nich bylo znovuotevření ordinací

Množství osob s psychickými problémy se podle Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) za období pandemie koronaviru téměř ztrojnásobilo. Psychologové, kteří pracující jako živnostníci, nabízí teď pouze on-line terapie, na spoustu klientů se navíc vůbec nedostane. Vláda chce dát některým terapeutům peníze na to, aby mohli své služby poskytnout zdarma i dalším klientům. Podle terapeutů v Česku by však bylo mnohem efektivnější, kdyby mohli své ordinace opět otevřít.
20. 11. 2020|

Nejohroženější pracovníci, senioři a samoživitelé se budou moct přihlásit o psychoterapii zdarma

Nejvíce ohrožení pracovníci, rodiče samoživitelé, senioři nebo lidé s minimálními příjmy mohou využít psychoterapeutické pomoci zdarma. Požádat o ni mohou prostřednictvím portálu Psychoterapie.cz. Nezisková organizace #delamcomuzu jim zprostředkuje 12 terapeutických sezení zdarma on-line nebo po telefonu. Ve zkušební verzi spouští portál již tento týden, naplno koncem listopadu.
9. 11. 2020|