TÉMA

Hradecký demokratický klub

Hradec Králové chystá přeměnu Velkého náměstí. Parkovacích míst má výrazně ubýt

Mnoho let chystaná rekonstrukce historického Velkého náměstí v Hradci Králové by mohla začít v roce 2027. Odhad nákladů činí 260 až 300 milionů korun. Obnovu radnice plánuje podle nového konceptu. Celé náměstí by mělo být sdílenou zónou, v níž není upřednostněna žádná forma dopravy, řekli ve čtvrtek představitelé města. Proti chystané přestavbě vznikla petice, kritikům hlavně vadí výrazná redukce parkovacích míst.
25. 1. 2024|

Soud poslal do vazby muže obviněného z vraždy chlapce na nádraží v Hradci Králové

Policie obvinila dvaatřicetiletého muže z Hradce Králové z vraždy čtrnáctiletého chlapce, v pátek odpoledne ho soud poslal do vazby. Muž dítě podle detektivů napadl kuchyňským nožem ve čtvrtek vpodvečer v kolejišti hradeckého nádraží po předchozí hádce. Chlapec na místě následkům zranění podlehl. Podezřelého policie hodinu po činu zadržela v jeho bydlišti v Hradci Králové.
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 19:02|

Na otevření nového hradeckého stadionu dorazily stovky lidí. Program je na celý den

Na slavnostní otevření fotbalového stadionu v Hradci Králové přišly v neděli dopoledne stovky lidí. Stadion začalo město budovat v srpnu 2021, náklady dosáhly 650 milionů korun bez DPH, což z něj činí největší investici v novodobé historii Hradce. Pro veřejnost radnice ve spolupráci s konsorciem stavebních společností, fotbalovým klubem a dalšími partnery připravila v okolí stadionu doprovodný program pro děti i dospělé. Stavba, kterou město připravovalo přes 15 let, se oproti původním plánům protáhla a prodražila.
3. 9. 2023Aktualizováno3. 9. 2023, 20:02|

Královéhradecký stadion získal částečnou kolaudaci. Fotbalisté mohou v sobotu na utkání

Stavební úřad vydal kolaudaci větší části fotbalového stadionu v Hradci Králové. Prvnímu soutěžnímu utkání domácího fotbalového klubu, které se bude konat v sobotu, tak nic nebrání. Zápas byl v ohrožení kvůli zpoždění stavebních prací. Stavbu jako celek by mělo město převzít do konce srpna.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 14:09|

Podobu stadionu v Hradci Králové změnil nedostatek materiálu. Hrozí také zpoždění stavby

Rozestavěný fotbalový stadion v Hradci Králové se bude po otevření lišit od původních návrhů. Na rozdíl od původních vizualizací bude mít průhledné opláštění. Stavba nového stadionu bude mít navíc měsíc zpoždění a včetně kolaudace by měla být hotová do 30. července, řekla ve středu primátorka města Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 19:54|

Zúžená koalice v Hradci Králové pokračuje, podpoří ji přeběhlíci

Čtyři subjekty zúžené koalice v Hradci Králové uzavřely dodatek koaliční smlouvy a pokračují v čele města. Informovala o tom primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Program nechaly stejný. Většinu v zastupitelstvu zúžené koalici zajistí tři zastupitelé zvolení za jiné subjekty. Podpisy k dodatku podle primátorky připojí všech 21 zastupitelů stojících na straně koalice. Zastupitelstvo má 37 členů, většina je 19 hlasů.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 20:27|

Radní a zastupitelka v Hradci Králové hlasovali pro stavbu soukromého projektu, na němž se podílejí. Střet zájmů odmítli

Královéhradecký radní Arnošt Urban (HDK) a zastupitelka Romana Dürrerová (HDK) ze svých funkcí pomohli prosadit soukromý projekt developera. Oba pro něj při přípravě stavby pracují. Střet zájmů ale odmítají a to přesto, že ho na schůzi zastupitelstva ohlásili.
5. 6. 2023|

V Hradci Králové se rozpadla koalice, čtyři strany chtějí odchod senátora Holáska

Koalice v Hradci Králové se rozpadla. Čtyři subjekty chtějí odchod senátora a lídra hnutí Rozvíjíme Hradec (RH) Jan Holáska z rady. Vypověděly proto ve středu koaliční smlouvu, řekla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Pětikoalice má 21 mandátů v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu. Nadpoloviční většina činí 19 mandátů.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 10:57|

Hradec Králové omezí pyrotechniku. Na silvestra ale zůstane

Zastupitelé Hradce Králové schválili vyhlášku omezující používání zábavní pyrotechniky na území města. Dosud tam žádnou takovou regulaci nemají. Vyhláška by mohla platit od konce května.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:06|

Zastupitelé Hradce Králové zvolili primátorkou města Springerovou

Primátorkou stotisícového Hradce Králové zastupitelé zvolili prorektorku Univerzity Hradec Králové a předsedkyni Hradeckého demokratického klubu Pavlínu Springerovou. Stala se první ženou v čele města v jeho historii. V tajné volbě jí dalo hlas dvacet ze třiceti čtyř přítomných zastupitelů. Koaliční smlouvu představitelé stran podepsali v pondělí. Opozice se pokusila nečekaně navrhnout dosavadního primátora Alexandra Hrabálka z koaliční ODS, který ale nebyl přítomen, nemohl nominaci přijmout, a tedy nemohl ani být volen. Naopak se podle předchozích dohod stal jedním z radních.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:59|

Hradec Králové má dohodnutou koalici pěti uskupení, primátorkou bude Springerová

Hradec Králové má dohodnutou novou radniční koalici. Ačkoli se v říjnu zdálo, že ze spojenectví Hradeckého demokratického klubu, ODS, Pirátů, Rozvíjíme Hradec a Změny pro Hradec nebude nic, nakonec v radě usednou zástupci těchto stran. Primátorkou by měla být prorektorka Univerzity Hradec Králové Pavlína Springerová (HDK). Smlouvu podepíšou představitelé stran v pondělí. Hradec Králové je posledním z krajských i všech dalších statutárních měst, nepočítáme-li Prahu, kde se podařilo koalici dojednat.
8. 11. 2022|

ODS v Hradci Králové chce změnu v původně dojednané pětikoalici. Navrhuje přibrat ANO

ODS v Hradci Králové navrhuje jednání o vytvoření široké koalice včetně vítězného hnutí ANO. ODS také odmítá rozdělení gescí v téměř dojednané pětikoalici. Vyplývá to z tiskové zprávy ODS k povolebnímu vyjednávání v Hradci Králové. Podle původních plánů měla být pětikoaliční dohoda podepsána 24. října krátce před ustavujícím zasedáním zastupitelstva města.
19. 10. 2022|

V Hradci Králové vzniká pětikoalice, primátorkou má být Pavlína Springerová

Ve stotisícovém Hradci Králové vzniká koalice pěti subjektů, a to ODS, koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Primátorkou má být jednička kandidátky HDK a TOP 09 a prorektorka Univerzity Hradec Králové Pavlína Springerová (HDK). Rada města bude mít jedenáct členů, řekli novinářům po večerním jednání zástupci pětikoalice. Vítězné hnutí ANO tak míří do opozice s SPD. Pětikoalice by měla v zastupitelstvu 21 ze 37 křesel.
4. 10. 2022|

ODS chce v Hradci Králové jednat o pětikoalici

ODS bude v Hradci Králové jednat o vzniku pětikoalice s koalicí Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, s Piráty, hnutím Rozvíjíme Hradec a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. V jedenáctičlenné radě města bude požadovat čtyři místa, schválila Oblastní rada ODS. V případě vzniku pětikoalice by v opozici skončily ve volbách jasně vítězné ANO a SPD.
27. 9. 2022|

Skončila platnost koaliční smlouvy v Hradci Králové. Bude se hledat nové vedení města

Občanští demokraté a ANO ukončili koaliční smlouvu pro menšinovou vládu na radnici stotisícového Hradce Králové. Cílem tohoto kroku je vytvořit prostor pro vznik vedení města založeného buď na novém a pevném koaličním uskupení, nebo na principu otevřeného vedení za účasti dalších stran a hnutí.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 14:06|

Zastupitelé Hradce Králové odvolali náměstka Hanouska. Podle primátora přestal spolupracovat

Zastupitelé Hradce Králové odvolali z funkce náměstka Martina Hanouska (Zelení). Návrh získal podporu devatenácti členů z celkových 37, uvedla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. Zelení a Změna pro Hradec vypověděli loni v listopadu kvůli neshodám koaliční smlouvu, v Hradci Králové je ve vedení ANO a ODS. S rozpadem koalice přišla o tři hlasy, má 17 zastupitelů.
23. 2. 2021|

Vedení Hradce Králové zůstává, koalice nenašla hlasy pro odvolání radních

Vedení města Hradce Králové zůstalo po pondělním zasedání zastupitelstva stejné. Menšinová koalice tvořená ANO a ODS ani opozice nezískaly dost hlasů pro své návrhy na odvolání radních města. Personální změny ve vedení radnice zastupitelstvo řeší od loňského listopadového rozpadu vládnoucí trojkoalice, z níž pro neshody s hnutím ANO odešlo tříčlenné uskupení Zelení a Změna pro Hradec. ANO a ODS mají 16 zastupitelů z 37.
18. 1. 2021|

Krize ve vedení Hradce Králové pokračuje. Zastupitelé odvolali náměstkyni Pourovou

Zastupitelé Hradce Králové v pondělí neschválili návrh na odvolání z funkcí náměstka primátora Martina Hanouska (Zelení) a radního Adama Záruby (Změna pro Hradec). Funkci náměstkyně naopak opustí Věra Pourová (ANO). Odvolání Hanouska a Záruby navrhl předseda zastupitelského klubu ODS Martin Soukup. Stalo se tak poté, co uskupení Zelení a Změna pro Hradec 26. listopadu vystoupili z vládnoucí trojkoalice, kterou vedle nich tvořily ještě ANO a ODS.
7. 12. 2020|

V Hradci Králové se rozpadla koalice. Vypověděli ji Zelení a Změna

Uskupení Změna pro Hradec a Zelení vypovědělo koaliční smlouvu o vládě v Hradci Králové s hnutím ANO a ODS. Informoval o tom lídr hradeckých Zelených a náměstek hradeckého primátora Martin Hanousek. Koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec a Zelených měla dosud v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 19 hlasů. Změna a Zelení mají tři zastupitele.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 15:41|

Senátorem za obvod Hradec Králové bude právník Jan Holásek, porazil lékaře Maška

Křeslo v horní komoře Parlamentu získal v obvodu Hradec Králové se 70,23 procenta hlasů Jan Holásek (nestr. za HDK+TOP+SE+Z+LE). S výrazným náskokem tak porazil svého soupeře Jiřího Maška (ANO). Ten ve druhém kole získal téměř třicet procent hlasů. Volební účast v tomto regionu byla 20,31 procenta.
10. 10. 2020|