TÉMA

Delegace

Belgická ministryně zahraničí čelí výzvám k rezignaci. Udělila víza ruským a íránským delegacím

Belgická ministryně zahraničí Hadja Lahbibová čelí výzvám k rezignaci. Kritici jí vyčítají udělení víz ruským a íránským delegacím, aby se mohly zúčastnit sjezdu starostů v Bruselu. Incident se stal minulý týden. Na obě země se přitom vztahují mezinárodní sankce, včetně odvetných opatření za ruskou invazi na Ukrajinu, připomněla agentura Reuters. Lahbibová dříve pracovala jako novinářka pro stanici RTBF, během tohoto působení pracovně navštívila v červenci 2021 okupovaný Krym na vízum vydané Ruskem.
19. 6. 2023|

Afričtí prezidenti přijeli do Kyjeva s mírovým návrhem. Rusko vyslalo na Ukrajinu rakety

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila nad Ukrajinou šest nadzvukových balistických střel Kinžal a šest střel s plochou dráhou letu Kalibr, uvedly kolem poledne podle agentury Unian ukrajinské vzdušné síly. Letecký poplach byl kvůli ruským střelám vyhlášen postupně prakticky po celé Ukrajině včetně Kyjeva, jehož starosta Vitalij Klyčko informoval o výbuchu v jedné ze čtvrtí poblíž centra. Do Kyjevské oblasti dorazila delegace afrických lídrů, mezi nimiž jsou prezidenti Jihoafrické republiky, Senegalu a Zambie, a jednali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 21:21|

Gruzie v kleštích: Chce do EU, zároveň se ale odmítá přidat k protiruským sankcím

Gruzie prožívá měsíce demonstrací a napětí. A je v kleštích – na jedné straně čelí agresivnímu přístupu Ruska, které už patnáct let okupuje pětinu jejího území, zároveň se ale k Moskvě ve vlastním zájmu chová zcela pragmaticky. A to zase budí nevoli opozice i Evropské unie, do níž země před časem podala přihlášku.
8. 6. 2023|

Českého vojenského lékaře v Koreji obžalovali. Právníci usilují o smírné řešení, řekla Černochová

Český vojenský lékař, který v dubnu v Koreji po příletu české delegace údajně v opilosti osahával tamní hygieničku, byl obžalován z obtěžování. Senátorům to ve středu řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Soud s lékařem má začít 19. července, lékař není zadržen, ale má zákaz vycestovat ze země, uvedla ministryně. Právníci nadále usilují o smírné řešení, dodala.
31. 5. 2023|

Český přístup k pomoci Ukrajině a podpoře Tchaj-wanu budí uznání, hodnotí Pekarová Adamová návštěvu USA

Česká zahraniční politika se podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) ve Washingtonu těší uznání amerického Kongresu. Na závěr čtyřdenního jednání uvedla, že sněmovní delegace se ujistila hlavně o stejném přístupu ohledně pokračující pomoci napadené Ukrajině či podpoře Tchaj-wanu vůči potenciální čínské hrozbě.
26. 5. 2023|

Do Číny dorazila velká delegace z Ruska, snaží se posílit ekonomické vazby

Do Číny přicestovala početná delegace z Ruska vedená tamním premiérem Michailem Mišustinem. Výpravy se účastní i řada podnikatelů včetně těch, kteří jsou kvůli agresi Moskvy vůči Ukrajině na západních sankčních seznamech. Mišustin v úvodu cesty navštívil obchodní fórum, na programu má i schůzku s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 13:31|

Summity v Praze jistili odstřelovači v oknech i na střechách, letiště posilovalo směny

Evropští státníci začali opouštět Pražský hrad po pátečním summitu pozdě odpoledne po sérii tiskových konferencí. Policie doprovodila delegace většinou na letiště Václava Havla. Ač jich bylo ve čtvrtek i v pátek několik desítek, dopravu v metropoli summity omezily jen minimálně. Dvojice diplomatických setkání v Praze přitom nezaměstnala pouze policisty, ale například i personál Letiště Václava Havla.
7. 10. 2022|

Fyzická integrita Záporožské elektrárny byla několikrát narušena, řekl Grossi

Fyzická integrita ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny byla několikrát narušena, řekl podle stanice CNN šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi po čtvrteční návštěvě zařízení. Společně s některými členy své delegace vpodvečer z této největší atomové elektrárny v Evropě odjel zpět na území pod kontrolou Kyjeva. Několik jaderných inspektorů MAAE podle dostupných informací zůstalo na místě, které okupují ruské invazní jednotky. Grossi chce zároveň ustavit v této jaderné elektrárně stálou přítomnost zástupců MAAE.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 20:17|

Řešili jsme Ukrajinu i energetickou bezpečnost Evropy, řekl Fiala po jednání se šéfkou EP

Do Prahy ve čtvrtek dorazila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová společně s Konferencí předsedů europarlamentu. Delegace jednala s premiérem Petrem Fialou (ODS), má v plánu i setkání se zástupci sněmovny a Senátu. Po schůzce s českým premiérem Metsolová mimo jiné řekla, že aktuální bezpečnostní situace bude nejspíš mít na české předsednictví v Radě EU velké dopady. Je podle ní třeba začít plánovat poválečnou obnovu Ukrajiny, europarlament podle ní podporuje, aby invazí trpící země dostala statut kandidátské země EU.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 20:14|

168 hodin: Exprezident Václav Klaus se stal hvězdou ruské propagandy

Dva měsíce po začátku války na Ukrajině dochází k odhalování zločinů, kterých se na civilistech dopustila ruská armáda. Propaganda Ruské federace ale opakuje, že se nic nestalo. Její hvězdou se stal český exprezident Václav Klaus. Ten tvrdí, že česká solidarita s Ukrajinou podle něj může být jen zástěrkou pro nenávist k Rusku. Západ prý válku uměle natahuje, aby Rusku uškodil. Klaus dokonce zpochybnil masakry civilistů s tím, že je otázka, které ze záběrů jsou skutečné a které inscenované. Tématu se pro 168 hodin věnoval Václav Crhonek.
25. 4. 2022|

Schůzce Putina se Zelenským musí předcházet text dohody, řekl Peskov

Ruský prezident Vladimir Putin neodmítá schůzku s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Musí před ní ale vzniknou text dohody k situaci na Ukrajině. V souvislosti s konfliktem zvažují Finsko a Švédsko vstup do Severoatlantické aliance, Kreml k možnému rozšíření NATO zaujal negativní postoj. Dmitrij Medvěděv ve čtvrtek varoval, že pokud severské země podají přihlášku do Aliance, nebude již možné hovořit o „bezjaderném Pobaltí“. Do bezpečí za hranice Ukrajiny utíká mnoho Ukrajinců, jen do Polska už přišlo přes 2,7 milionu uprchlíků.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 20:01|

30 let zpět: Rusko a Československo stvrdily přátelství

Když v květnu 2021 Rusko přidalo Česko na seznam nepřátelských zemí, pohřbilo tím dohodu stvrzenou právě před 30 lety. 18. února 1992 zástupci vlád Československa a Ruské federace v Moskvě podepsali smlouvu o vzájemném přátelství a spolupráci obou států. První muž československé diplomacie Jiří Dienstbier po podpisu poznamenal, že jde o tečku za vztahy dvou totalitních režimů a začátek vztahů demokratických států.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 2. 2022|

Pekingská olympiáda začne bez japonské vládní delegace, i když se Tokio nepřipojilo k diplomatickému bojkotu

Ani japonští vrcholní politici nebudou na zimní olympiádě v Pekingu. Tokio se sice oficiálně nepřipojilo k diplomatickému bojkotu Her vedenému Spojenými státy, ale vláda se rozhodla, že svoji delegaci do Číny nevyšle. Tento krok pravděpodobně prohloubí napětí ve vztazích s Pekingem.
24. 12. 2021Aktualizováno24. 12. 2021, 10:45|

Mám obavu, zda okolí prezidenta nechrání spíše samo sebe, uvedl Rakušan

Česko míří k bezprecedentnímu rozhodnutí. Parlament v listopadu možná určí, zda převést pravomoci prezidenta republiky. Předseda STAN Vít Rakušan v Interview ČT24 uvedl, že kancléř Vratislav Mynář není tím, kdo by prezidenta chránil, a že hrozí reálné nebezpečí, že by jednal za prezidenta. V pořadu Rakušan mluvil i o vyjednávání o budoucí vládě nebo Tomiu Okamurovi.
19. 10. 2021|

Česko cestou na Tchaj-wan narovnalo páteř, myslí si senátoři. „Je to facka Číně,“ říká Luzar z KSČM

Předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) zhodnotil cestu na Tchaj-wan jako povedenou. Ocenil podporu z Česka i mimo něj. Senátoři Pavel Fischer (nestr.) a Jiří Růžička (nestr. za TOP 09 a STAN) zdůraznili, že se Česká republika prezentovala jako rovný a suverénní stát. Návštěva vyvolala domácí i mezinárodní ohlas a ostré odsouzení komunistické vlády v Pekingu i její ambasády, která v sobotu označila cestu za porušení suverenity. Podle Lea Luzara (KSČM) cesta od začátku směřovala k tomu, aby provokovala. „Je to facka Číně,“ řekl.
5. 9. 2020Aktualizováno5. 9. 2020, 19:32|
Události komentáře

Pospíšil by vypověděl čínského ambasadora. Podle Kobzy jsou některé výroky Pekingu nešťastné

Zahraniční cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), jeho kolegů a zástupců podnikatelů na Tchaj-wan vyvolala celosvětový rozruch. Nevybíravě se na český účet opakovaně vyjadřuje čínská diplomacie. Některé výroky považuje za něšťastné Jiří Kobza (SPD), který je jinak kritikem státní návštěvy – firmy podnikající v Číně mohou podle něj nést následky. Jiří Pospíšil (TOP 09) si myslí, že vyjádření Pekingu jsou skandální a vypověděl by čínského velvyslance.
2. 9. 2020|