TÉMA

Hromadná doprava

Na drahách bylo loni víc nehod než před dvěma lety, stoupl i počet obětí

Nehod na trolejbusových, lanových a tramvajových drahách, na železnici a v metru loni přibylo. Stalo se jich o pětinu více než v roce 2021. Přibylo také srážek dopravních prostředků s člověkem, a to o asi o čtvrtinu. V tiskové zprávě to napsala Drážní inspekce.
4. 1. 2023|

Dálnice D5 na Berounsku byla po jedenácti hodinách od hromadné nehody zcela zprůjezdněna

Dálnice D5 je opět průjezdná v obou směrech. Uzavřena byla po dopolední hromadné nehodě na 33. kilometru u Žebráku. Havarovaly desítky aut. Zdravotnická záchranná služba kvůli rozsahu nehody aktivovala traumaplán, srážka se však obešla bez úmrtí a těžkých zranění. Lehce nebo středně těžce se zranilo šest lidí. Směrem na Plzeň byla dálnice bez omezení zprůjezdněna v 19:00, potom ale ještě trvalo tři a půl hodiny, než se podařilo otevřít i směr na Prahu.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 22:38|

Elektrické tramvaje jezdí ostravskými ulicemi už 120 let

Před 120 lety Ostravou projela první elektrická tramvaj. Nový dopravní prostředek se v roce 1901 objevil v ulicích tehdy ještě samostatných obcí Moravské Ostravy, Přívozu, Vítkovic a Mariánských Hor. Elektrické tramvaje nahradily v osobní dopravě předchozí vozy parní.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 18:47|

Mezi Zlínským a Moravskoslezským krajem mohou mít cestující jednu dopravní kartu. Ulehčí jim to cestování

Cestující mezi Zlínským a Moravskoslezským krajem už mohou používat jen jednu dopravní kartu, systémy jsou nově propojené. Změna významně ulehčí cestování hlavně lidem, kteří často přejíždějí mezi těmito kraji.
28. 4. 2021|

Stavba tramvajové trati do brněnského kampusu je v polovině. Tunel střeží socha svaté Barbory

Hrubá stavba nové tramvajové trati do brněnského univerzitního kampusu je zhruba v polovině. Urychlit má i spojení k fakultní nemocnici. Denně se tam přepraví až čtyřicet tisíc cestujících. Projekt by měl být hotov na konci příštího roku. Portál tunelu, který pokrývá velkou část nové tramvajové trati, nově střeží socha svaté Barbory, patronky důlních staveb. Ochraňovat má dělníky a později cestující.
13. 4. 2021|

Roušky jsou účinnější, než se myslelo. A to i ve veřejné dopravě

Hodně lidí na malém prostoru řadí hromadnou dopravu z hlediska šíření respiračních nemocí mezi riziková místa. Různé výzkumy potvrdily, že používání roušek v ní má svůj význam.
18. 8. 2020|