TÉMA

HPV

Do prevence rakoviny děložního hrdla se zapojují i praktikové, ženy si v ambulanci mohou nově udělat samotest

Do prevence rakoviny děložního hrdla se nově zapojují i praktičtí lékaři. Přímo v ambulanci si mohou ženy samy udělat test HPV DNA, který viry odhalí a dokáže na riziko onemocnění upozornit i několik let dopředu. Pilotní program cílí hlavně na ženy, které nechodí na pravidelné gynekologické kontroly.
28. 2. 2024|

Očkování proti meningokoku B i HPV pojišťovny nově proplatí širší skupině dětí

Od Nového roku se rozšířilo hrazení nepovinných vakcín zdravotními pojišťovnami. Týká se to například očkování proti meningokoku B, které nově stát platí dospívajícím od čtrnácti do završení šestnácti let. Vakcinace je rozdělená do dvou dávek, aby byla hrazená pojišťovnou, musí být ve zmíněném věkovém rozmezí podána alespoň první z nich. Obdobně se od letoška mění i pravidla pro hrazení vakcíny proti HPV virům, pojišťovna ji nově proplatí dospívajícím od jedenácti až do završení patnácti let věku.
3. 1. 2024|

Přibývá očkovaných proti HPV. Vakcína snižuje riziko některých typů rakoviny

Podíl dívek očkovaných ve 13 nebo 14 letech proti lidskému papilomaviru (HPV) se vrátil k 70 procentům, přibývá očkovaných chlapců. Vyplývá to z prezentace pro zdravotní výbor sněmovny. Ročně nádory ženských a mužských pohlavních orgánů, řitě nebo dutiny ústní, které jsou s nákazou HPV spojeny, lékaři diagnostikují u více než 2700 lidí, z toho u 1600 žen a 1100 mužů. Od příštího roku bude očkování hrazeno z pojištění pro jedenácti až patnáctileté.
10. 6. 2023|

Mezi dospívajícími roste zájem o očkování proti viru HPV, který způsobuje rakovinu děložního čípku

Až o čtvrtinu loni přibylo dívek a chlapců ve věku 13 a 14 let, kteří dostali vakcínu proti lidskému papilomaviru (HPV). Dospívajícím dětem ji hradí pojišťovny. HPV způsobuje závažná onemocnění pohlavních orgánů nebo rakovinu děložního čípku. Celková proočkovanost v Česku stoupá, podle některých lékařů by ale mohla být ještě vyšší.
2. 4. 2023|

Nový test pomáhá odhalovat více případů nákazy virem HPV, který způsobuje rakovinu děložního hrdla

Lékařům se daří odhalovat víc těžkých přednádorových stadií děložního čípku, vyplývá to ze studie zaměřené na genetické testování, která nyní skončila. Nová metoda doplní tradiční cytologické vyšetření u žen nad třicet let věku. Podle odborné společnosti jde o klíčový pokrok v prevenci před závažnou nemocí, kterou způsobuje virus HPV (human papillomavirus, česky lidský papilomavirus).
16. 1. 2022|

Očkování proti rakovině děložního čípku snížilo významně počet nemocných, ukázala anglická studie

Studie zjistila, že anglický očkovací program zaměřený na prevenci rakoviny děložního čípku zabránil vzniku onemocnění a předrakovinných změn buněk u tisíců žen. Vakcína snížila počet nemocných u některých skupin o více než devadesát procent.
5. 11. 2021|

Pokračuje pozastavení odkladných operací, část poslanců by chtěla nechat rozhodnout nemocnice

Desítky tisíc odložených zákroků a několikaměsíční čekací doby na operace. S neustupující epidemií covidu-19 pokračuje i zákaz provádění odkladné péče. Některé nemocnice by ale přivítaly, kdyby i teď mohly operovat také neakutní zákroky. Prosadit to chce i část poslanců zdravotního výboru. Podle nich by si namísto plošného zákazu měli o odkladu péče podobně jako na jaře rozhodnout sami ředitelé nemocnic.
14. 2. 2021|

Matka může vzácně při porodu předat rakovinu dítěti, popsali lékaři

Matky mohou při porodu předat rakovinu svým potomkům, zjistil tým vedený lékaři z Národního onkologického centra (NCC) v Tokiu. Může se tak stát ve vzácných případech, kdy si děti při prvních několika nádeších loknou plodové vody rodičky s onkologickým onemocněním děložního čípku, píše list The Times.
11. 1. 2021|

Test na rakovinu děložního hrdla v 35 a 45 letech zdarma. Návrh podporuje ministerstvo i pojišťovny

Ženy po dovršení pětatřiceti a pětačtyřiceti let zřejmě budou mít od příštího roku zdarma nárok na nový test. Potvrdí jim, jestli nemají rakovinu děložního hrdla způsobenou lidským papilomavirem (HPV). Test dokáže upozornit na riziko karcinomu několik let dopředu. Návrh ministerstva zdravotnictví podporují i zdravotní pojišťovny.
17. 8. 2020|