TÉMA

Veřejná soutěž

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 274 milionů pro České dráhy za zneužití dominance

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 274 milionů korun, kterou v roce 2019 potrestal antimonopolní úřad České dráhy (ČD) za zneužití dominantního postavení, vyplývá z rozhodnutí zveřejněného na elektronické úřední desce soudu. Dráhy podle mluvčího Filipa Medelského rozhodnutí soudu respektují. Až se plně seznámí s rozhodnutím, zváží další postup, dodal.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:44|

Mostecký kulturní dům Repre čeká rekonstrukce za 785 milionů

Zakázku na opravu kulturního domu Repre v Mostě vyhrála firma s nabídkou necelých 785 milionů korun. Cena je o dvacet procent nižší oproti odhadům. Náklady zaplatí město z dotací a úspor. Pokud se nikdo proti výběru zhotovitele při třetí soutěži neodvolá, vyklízecí práce začnou na přelomu března a dubna. Radnice počítá se zprovozněním objektu, kam se přestěhuje knihovna, v roce 2026, řekl primátor Marek Hrvol (ProMOST).
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:36|

Policie prověřuje údajné vydírání komise pražského dopravního podniku ohledně výstavby metra D

Kriminalisté se zabývají údajným vydíráním v tendru na stavbu metra D. Neznámý pachatel prý vyhrožoval některým členům komise pražského dopravního podniku, že půjdou do vězení, pokud z tendru vyloučí nabídku firmy Porr. Dopravní podnik kvůli tomu podal trestní oznámení. Prověřování by mělo skončit v únoru. České televizi to sdělila Lucie Andělová z Městského státního zastupitelství v Praze.
18. 1. 2024|

Stavba metra D na Nové Dvory možná přijde o zhotovitele. ÚOHS jeho výběr nepravomocně zrušil

Pro metro D mezi Olbrachtovou a Novými Dvory si možná bude muset pražský dopravní podnik znovu vybrat zhotovitele. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nepravomocně zrušil původní výběr vítěze. Dopravní podnik oznámil, že proti rozhodnutí podá rozklad. Třicetimiliardovou zakázku chtěl přidělit sdružení firem kolem Subterry, antimonopolní úřad mu to již dříve znemožnil předběžným opatřením. Na výběr zhotovitele si stěžovalo sdružení kolem společností Porr a Vinci, které nabídlo nižší cenu, ale dopravní podnik ho z tendru vyloučil pro nesplnění podmínek. Firma Subterra s rozhodnutím úřadu také nesouhlasí, naopak společnost Porr jej vítá.
16. 1. 2024|

Stavbě metra na Nové Dvory brání další předběžné opatření

Stavba pražského metra D mezi Olbrachtovou a Novými Dvory se dál odkládá. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal další předběžné opatření, které znemožňuje dopravnímu podniku uzavřít smlouvu se zhotovitelem úseku, kde se mělo začít pracovat letos v říjnu. Podle webu Seznam Zprávy má antimonopolní úřad pochybnosti o pravdivosti některých údajů, které uvedla společnost Subterra, již si dopravní podnik vybral v soutěži.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 14:44|

Z Prahy do Brna a do Jihlavy budou jezdit rychlíky RegioJet. Firma dostala přednost před ČD

Od roku 2026 bude rychlíkovou železniční linku R9 mezi Prahou a Brnem či Jihlavou přes Havlíčkův Brod provozovat RegioJet. Ministerstvo dopravy ve veřejné soutěži upřednostnilo firmu před nabídkou Českých drah (ČD), které na lince jezdí nyní. Dopravce slibuje nové vlaky, připojení k internetu a lepší dostupnost Jihlavy. Smlouva s RegioJetem bude uzavřena na 15 let, informovalo ministerstvo dopravy. RegioJet uvedl, že za smlouvu požaduje od státu kompenzaci 4,94 miliardy korun, zatímco ČD chtěly skoro o miliardu více.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 19:43|

Antimonopolní úřad uspěl s kasační stížností v případu nákupu autobusů pro Ústecký kraj

Nejvyšší správní soud (NSS) se zastal Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který v roce 2019 zakázal Dopravní společnosti Ústeckého kraje (DSÚK) nákup devadesáti autobusů na základě rámcové smlouvy. Tento zákaz v roce 2020 zrušil svým rozsudkem Krajský soud v Brně, antimonopolní úřad proti němu ale podal kasační stížnost k NSS, který jí nyní vyhověl. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce soudu.
1. 4. 2022|

Soud rozdal tresty v kauze předražených IT zakázek Lesů ČR. Čtyři lidé dostali podmínky

Okresní soud v Hradci Králové potrestal čtyři obžalované v kauze IT zakázek státního podniku Lesy ČR. Jsou mezi nimi tři podnikatelé a bývalý šéf informačních technologií společnosti Jan Přibyl. Všichni dostali podmíněné tresty. ČT to potvrdil mluvčí soudu Tomáš Nypl s tím, že jednoho muže soud obžaloby zprostil. V kauze jde o veřejné soutěže z let 2008 a 2009, při kterých bylo ze státní firmy vyvedeno skoro 300 milionů korun. Verdikt není pravomocný.
19. 1. 2022|

Za ovlivnění pronájmu reklamních ploch v metru rozdal soud tresty ve výši 50 tisíc korun

Někdejší místostarosta Prahy 1 Michal Valenta (ODS), firma JCDecaux i její technický ředitel Tomáš Tenzer musí každý zaplatit peněžitý trest ve výši 50 tisíc korun za ovlivnění zakázky městské části na pronájem reklamních ploch v metru. Pravomocně o tom rozhodl odvolací soud, který snížil výši původně uložených trestů. Zároveň zamítl požadavek státní zástupkyně, aby Valenta dostal i podmíněné odnětí svobody.
16. 9. 2021|

Antigenní testy pro školy jsou ohroženy, říká Baxa. Výpadek pokryjí zásoby státních rezerv, reaguje Rais

Už v pondělí se do škol rotačně vrátí část žáků druhého stupně. Zatím ale jenom v sedmi krajích, kde je dobrá epidemická situace. Ve stejných regionech se otevřou taky školky pro všechny děti bez respirátorů i testování. Poslanci školského výboru Martin Baxa (ODS) a Karel Rais (ANO) se shodují na tom, že by bylo dobré využít pro testování ve školách PCR testy. Liší se ale v pohledu na to, zda budou mít školy dostatek testů antigenních. Baxa nedostatečné zásobování kritizuje, Rais věří, že dočasný výpadek pokryjí zásoby Správy státních hmotných rezerv. Oba poslanci byli hosty Událostí, komentářů.
1. 5. 2021|

Rekonstrukce žižkovské Kliniky za 80 milionů je hotová, o prostory ani po zlevnění není zájem

Rekonstrukce bývalé žižkovské plicní kliniky za necelých 80 milionů korun je po dvou letech u konce. Zůstává prázdná, nikdo do ní zatím nechtěl. Správa železnic (SŽ) proto musela nabídku pronajímaných prostor opět zlevnit. První patro vyhradila pro své úředníky. Z budovy museli pryč squatteři, kteří tam vybudovali kulturní centrum.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 13:41|

Klinika na pražském Žižkově je od června k pronájmu. Nikdo o ni nejeví zájem

O pronájem bývalé plicní kliniky na Praze 3 není zájem. První veřejná soutěž o prostory na pražském Žižkově se přitom uskutečnila v červnu tohoto roku. Správa železnic, která objekt nyní vlastní, nabízí veřejnosti budovu znovu se sníženou cenou. Plánuje, že by v bývalé klinice mohli zase ordinovat lékaři.
4. 12. 2020|

V kauze ovlivňování IT zakázek je 24 obžalovaných. Škoda přesahuje čtvrt miliardy

Za údajné nezákonné ovlivňování IT zakázek na ministerstvu vnitra a na úrovni několika měst a krajů míří před soud 24 lidí a dvě firmy. Státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci na ně podal obžalobu. Obvinění se podle ní trestných činů dopustili zvýhodňováním vybraných společností u zakázek týkajících se digitalizace státní správy. Škoda přesahuje 260 milionů korun.
30. 7. 2020|

Soud osvobodil JCDecaux i ostatní v kauze pronájmu ploch v metru

Soud zprostil obžaloby bývalého zástupce starosty Prahy 1 Michala Valentu (ODS), firmu JCDecaux i jejího manažera Tomáše Tenzera v kauze pronájmu reklamních ploch v metru. Podle soudu se obžalovaní nemohli dopustit trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, protože pronájem takzvaných citylightů neměl formu veřejné soutěže. Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 11:23|