TÉMA

Matej Augustín

Kriminalisté navrhli obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý navrhla obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr, která se týká zakázek v pražském dopravním podniku. Stíháni jsou mimo jiné za účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku, podplacení či legalizaci výnosů z trestné činnosti, uvedl na policejním webu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
31. 10. 2023|

Redl neuspěl ohledně svéprávnosti u Nejvyššího soudu. Policie ho může stíhat i v kauze spojené s Krejčířem

Nejvyšší soud potvrdil dřívější rozsudek plzeňského krajského soudu o tom, že zlínský podnikatel Michal Redl je svéprávný. České televizi informaci potvrdil místopředseda Okresního soudu Plzeň–město Jan Špalek. O Redlově svéprávnosti průběžně rozhoduje soud od roku 2008, naposledy ji podnikateli omezil vloni v květnu. Odvolací krajský soud ale omezení v polovině září zrušil. Policie tak může Redla trestně stíhat nejen v kauze Dozimetr, ale i v případu „M5“ z doby Radovana Krejčíře.
12. 7. 2023|

Otřásla magistrátem i celostátní politikou. Uplynul rok od akce Dozimetr

Uplynul rok od korupční kauzy Dozimetr, která otřásla pražským magistrátem a výrazně ovlivnila politické dění v hlavním městě. Dne 15. června 2022 policie zasahovala na pražském magistrátu i dalších místech včetně kanceláře tehdejšího náměstka pražského primátora pro životní prostředí Petra Hlubučka kvůli machinacím kolem hospodaření pražského dopravního podniku. Následně byla obviněna více než desítka lidí.
15. 6. 2023|

Europoslanec Polčák obnovil členství v hnutí STAN

Europoslanec Stanislav Polčák obnovil po osmi měsících své členství ve vládním hnutí STAN. Podle vyjádření na Twitteru doložil, že s kauzou kolem pražského dopravního podniku nemá nic společného. Polčák pozastavil členství v hnutí loni v červnu kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem. Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval také ministr školství Petr Gazdík (STAN).
20. 3. 2023|

GIBS vyloučil, že by média získala informace ze spisu kauzy Dozimetr od policie

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyloučila, že by úniky informací v kauze Dozimetr pocházely od orgánů činných v trestním řízení. České televizi to sdělil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Pavel Prygl. Doplnil, že nikoho neobvinili. Odkud novináři informace ze spisu případu údajné korupce v pražském dopravním podniku (DPP) získávali, GIBS nezjistil. Svědci z řad novinářů podle Prygla svůj zdroj s odkazem na paragraf zákona o jeho ochraně neodhalili.
22. 12. 2022|

Soud zahájil nové řízení o omezení svéprávnosti Redla z kauzy Dozimetr

Omezení svéprávnosti podnikatele Michala Redla bude znovu řešit plzeňský okresní soud. Nový návrh na zahájení řízení podal člen jeho rodiny. České televizi informaci sdělil místopředseda soudu Jan Špalek. O Redlově nesvéprávnosti rozhoduje soud už od roku 2008. Naposledy mu ji prodloužil letos v květnu. Odvolací krajský soud omezení svéprávnosti ale zrušil v polovině září.
22. 11. 2022|

Podnikatel Kos nastoupil do vězení kvůli daňovým podvodům. Obviněný je i v kauze Dozimetr

Obviněný v kauze Dozimetr Pavel Kos minulý týden nastoupil do vězení v jiném trestním případu. Uvedl to mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Kos byl letos v březnu pravomocně odsouzen za milionové daňové podvody s reklamou na velkoplošných obrazovkách. Podle serveru Seznam Zprávy si má podnikatel ve vězení odpykat pětiletý trest. Společně s dalšími více než deseti lidmi čelí nyní Kos obvinění i v kauze kolem pražského dopravního podniku.
19. 9. 2022|

Pražský exnáměstek Hlubuček opustil vazební věznici. Na svobodě je i Augustín z DPP

Bývalý náměstek pražského primátora a někdejší místopředseda STAN Petr Hlubuček opustil vazební věznici. Upozornily na to weby Novinky.cz a TN.cz. Z vazby byl propuštěn také bývalý člen představenstva pražského dopravního podniku (DPP) Matej Augustín, informoval server Seznam Zprávy. Oba jsou obviněni v rozsáhlé kauze údajné korupce v DPP, policie je ale bude dál stíhat na svobodě. Ve vazbě naopak zůstávají podnikatelé Michal Redl, Pavel Kos a Zakaria Nemrah.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 18:19|

Soud zamítl stížnosti v kauze Dozimetr, obvinění zůstávají ve vazbě

Městský soud v Praze zamítl stížnosti čtyř obviněných proti vazbě v kauze pražského dopravního podniku (DPP). Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček a Matej Augustín tak dál zůstávají ve vazbě. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí soudu Adam Wenig. Policisté v případu stíhají více než deset lidí, které viní z ovlivňování výběrových řízení pražského dopravního podniku s cílem získat úplatky. Ve vazbě je i podnikatel Zakaría Nemrah, který svoji stížnost proti vazbě stáhl. Z ministerstva školství odejde náměstek pro IT a veřejné zakázky Milan Štábl, který spolupracoval s jedním z obviněných v kauze Dozimetr. V pondělí byl také odvolán z funkce náměstek pro informatiku ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) Tomáš Knížek, také spojovaný s kauzou.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 20:11|

Soud poslal do vazby bývalého náměstka dopravního podniku Augustína

Soud poslal do vazby bývalého ekonomického náměstka a člena představenstva pražského dopravního podniku (DPP) Mateje Augustína. Informoval o tom státní zástupce Zdeněk Matula. Jde již o pátého z obviněných v kauze korupce v DPP, jejímž hlavním aktérem je podle informací uniklých do médií z policejních spisů Michal Redl. Augustína podle serveru Seznam Zprávy dosadila Redlova zločinecká skupina do vedení této městské společnosti, aby tam manipuloval se zakázkami a zajišťoval úplatky.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 16:20|

STAN vrátí 300 tisíc korun z darů od obviněného podnikatele Michala Redla. Piráti požadují kvůli kauze vysvětlení

Vládní hnutí STAN v souvislosti s korupční kauzou v pražském dopravním podniku prověřuje obdržené dary a jeho zástupci uvedli, že plánují vrátit všechny dary spojené s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem. Ten je v kauze obviněný společně s bývalým náměstkem pražského primátora Petrem Hlubučkem (STAN). V tiskové zprávě hnutí uvedlo, že spojitost s podnikatelem našlo u 300 tisíc korun. Od Starostů budou požadovat vysvětlení Piráti, kteří se STAN kandidovali ve sněmovních volbách v koalici. Uvedl to jejich předseda Ivan Bartoš. Kauzu budou podle mluvčího vlády Václava Smolky řešit předsedové koaličních stran na takzvaném jednání K5.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 20:24|

Exnáměstek Hlubuček jde do vazby. Mohl by utéct nebo ovlivňovat svědky, stanovil soud

Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) zamíří do vazební věznice. Soud uznal argumenty státního zástupce, podle nějž je vazba potřeba, protože by Hlubuček mohl utéct nebo ovlivňovat svědky. Exnáměstek podal proti rozhodnutí stížnost. Do vazby soud poslal ještě další dva z obviněných v kauze, která souvisí s hospodařením dopravního podniku.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 22:40|

Policisté přes dva roky sledovali lidi, auta i konspirační byty. Kauza dopravního podniku zblízka

Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček je ve vazbě. Spolu s ním i další dva obvinění. Podle státního zástupce organizovali vybírání úplatků od dodavatelů pražského dopravního podniku. Hlubuček obvinění odmítá a jeho advokát označil exnáměstkovu roli v kauze jako okrajovou. Detaily z vyšetřování ukazují, že policisté sbírali důkazy dlouho a systematicky a že údajná zločinecká skupina měla mnohem víc členů.
17. 6. 2022|

Dopravní podnik má lepší nabídku na opravu holešovického nádraží. Zastupitelé chtějí nový tendr

Pražský dopravní podnik chystá projekt za stovky milionů korun na opravu Nádraží Holešovice. Plánuje spolupráci s firmou Nové Holešovice Development a nechal si zpracovat ekonomickou analýzu. Ta podle informací ČT ukázala, že projekt je v porovnání s další konkurenční nabídkou pro město nevýhodný. Koaliční i opoziční zastupitelé navíc kritizují, že neproběhlo otevřené výběrové řízení.
13. 6. 2020|