TÉMA

Jaroslav Naď

Poradcem Černochové bude bývalý slovenský ministr obrany Naď

Poradcem ministryně obrany Jany Černochové (ODS) pro zahraniční vztahy a oblast česko-slovenské obranné a průmyslové spolupráce bude od listopadu bývalý slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. V tiskové zprávě to ve středu oznámilo ministerstvo obrany.
25. 10. 2023|

Ukrajina vyhraje a ruské zlo padne, řekl Zelenskyj v Buči rok po osvobození města

Ukrajina porazí ruské zlo, řekl v pátek v severoukrajinské Buči ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ve městě si společně s delegacemi ze Slovenska, Chorvatska, Slovinska a Moldavska připomíná rok od jeho osvobození od ruské okupační armády. Informovala o tom agentura AFP.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 20:54|

Slovensko předalo Ukrajině první čtyři stíhačky MiG-29

Bratislava předala Ukrajině první čtyři stíhačky MiG-29, informovalo ve čtvrtek slovenské ministerstvo obrany. Slovenská vláda minulý týden rozhodla, že Kyjevu daruje třináct migů, které Bratislava přestala používat loni. Podle resortu obrany přesun strojů zajistili ukrajinští piloti za pomoci slovenské armády a dalšího ukrajinského personálu. Úřad doplnil, že zbylá letadla budou předána v příštích týdnech.
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 14:49|

Slovensko získá se slevou americké vrtulníky Viper za to, že Ukrajině předá migy

Slovensko získá od Spojených států s výraznou slevou 12 nových bitevních vrtulníků AH-1Z Viper za to, že předá Ukrajině nevyužívané stíhačky MiG-29. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď listu Denník N řekl, že při dodávce vrtulníků a příslušenství v hodnotě zhruba jedné miliardy dolarů (22,1 miliardy korun) od USA počítá slovenská vláda s doplatkem přibližně 340 milionů dolarů (7,5 miliardy korun).
22. 3. 2023|

V historickém centru Banské Štiavnice zachvátil požár několik domů

V Banské Štiavnici na středním Slovensku hořelo několik budov v historickém centru. Na místě zasahují desítky dobrovolných i profesionálních hasičů a povoláni byli i vojáci. Do města dorazili také premiér Eduard Heger a ministr obrany Jaroslav Naď. Požár vypukl v dopoledních hodinách pravděpodobně kvůli elektrickému zkratu v jedné z budov, potom se rozšířil na několik sousedních domů, které jsou zapsané na seznamu Světového dědictví UNESCO.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 20:06|

Slovenský premiér Heger odchází z OĽaNO, povede stranu Demokrati. Přecházejí do ní i čtyři ministři

Slovenský premiér Eduard Heger necelých sedm měsíců před předčasnými parlamentními volbami v zemi oznámil odchod z mateřského hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Učinil tak v příspěvku na sociální síti. Později dodal, že se stal lídrem neparlamentní strany Demokrati a že spolu s ním součástí tohoto politického projektu s cílem spojit strany pravého středu budou mimo jiné ministři zahraničí, obrany, hospodářství a životního prostředí.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 15:19|

Slovensko dostalo od Německa první tank Leopard 2A4 za dodávky zbraní Ukrajině

Slovensko dostalo v pondělí první z patnácti tanků Leopard 2A4, které mu Německo slíbilo jako kompenzaci za dodávku třiceti bojových vozidel pěchoty Ukrajině. Slovenskému ministrovi obrany Jaroslavu Naďovi tank předala při slavnostní ceremonii německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Dalších čtrnáct německých tanků dostane Slovensko příští rok, napsala agentura DPA. Ministři také ohlásili, že Německo umístí na Slovensku systém protivzdušné obrany MANTIS.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 20:56|

Slovensko dojednává s Američany, jak předat Ukrajině bitevníky MiG-29

Slovensko je připraveno předat Ukrajině stíhací letouny MiG-29. Agentuře Interfax-Ukrajina to řekl ministr zahraničí Rastislav Káčer, podle něhož trojice ministrů minulý týden tuto problematiku v Kyjevě probrala s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Káčer rovněž uvedl, že na Slovensku se v pondělí otevírá opravárenská základna pro poškozenou ukrajinskou vojenskou techniku.
12. 12. 2022|

Budeme na Slovensku opravovat zbraně použité na Ukrajině, oznámila německá ministryně obrany

Německo bude na Slovensku opravovat zbraně, které byly použité v bojích na Ukrajině, aby je bylo možné znovu nasadit. V úterý to v Bruselu oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová před jednáním s kolegy z ostatních zemí Evropské unie. Doplnila, že na spuštění projektu se dohodla se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm a práce na něm mohou začít okamžitě. Slovenské ministerstvo obrany očekává zahájení zmíněných oprav v průběhu několika týdnů.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 14:59|

Německo, Norsko a Dánsko koupí slovenské houfnice. Pošlou je na Ukrajinu

Německo, Dánsko a Norsko koupí pro Ukrajinu šestnáct slovenských houfnic Zuzana 2. Zaplatí za ně 92 milionů eur (asi 2,2 miliardy korun), uvedlo podle agentury Reuters německé ministerstvo obrany. Dodávky těchto samohybných děl, která jsou schopná vystřelit šest ran za minutu na vzdálenost více než 40 kilometrů, mají začít v příštím roce.
2. 10. 2022Aktualizováno2. 10. 2022, 16:12|

Země V4 pomůžou Ukrajině s odminováním či ošetřením zraněných vojáků

Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko se chtějí angažovat při opravě ukrajinské techniky či při ošetřování zraněných vojáků z Ukrajiny. Pomoc napadené zemi a spolupráce ve středoevropském regionu patřila mezi hlavní témata jednání ministrů obrany v Banské Štiavnici. Česko zastupovala ministryně obrany Jana Černochová, podle které by se země V4 mohly zapojit také do odminování Ukrajiny.
27. 9. 2022|

Ministři obrany zemí EU se shodli na potřebě připravit výcvikovou misi pro ukrajinské vojáky

Ministři obrany zemí Evropské unie se shodli na potřebě připravit výcvikovou misi pro ukrajinské vojáky, řekl v úterý šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Zdůraznil, že ministři nerozhodli přímo o spuštění mise, protože šlo o neformální setkání, shodli se ale na potřebě zahájení přípravných kroků. Po setkání ministrů v Praze také dodal, že EU je v podpoře Ukrajiny jednotná a bude jí pomáhat tak dlouho, jak to bude zapotřebí.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 19:25|

Česko a Polsko zabezpečí slovenský vzdušný prostor. Ministři podepsali dohodu

Česká armáda pomůže Slovensku s ochranou vzdušného prostoru. Dohodu v sobotu podepsala česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm. Na ochraně se bude podílet také Varšava, pod dohodu proto svůj podpis připojil i polský ministr obrany Mariusz Błaszczak. Česko a Slovensko budou také spolupracovat při nákupu obrněnců CV90.
27. 8. 2022Aktualizováno27. 8. 2022, 17:05|

Seskok výsadkářů i bohoslužba připomněly poslední boj parašutistů, kteří zabili Heydricha

Seskok výsadkářů z velitelství vzdušných sil české armády a také bohoslužba a pietní akt připomněly hrdiny z operace Anthropoid. Středobodem připomínek se stal pravoslavný chrám svatých Cyrila a Metoděje. Právě v tomto kostele před osmdesáti lety podlehli nacistické přesile českoslovenští výsadkáři, včetně těch, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Jejich památku připomínají v sobotu i další akce pro veřejnost. Tradiční piety se poprvé zúčastnil i německý velvyslanec v České republice.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 12:08|

„Pokud se Rusko nezastaví na Ukrajině, nezastaví se před ničím,“ řekla Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po návratu z Kyjeva uvedla, že viděla hodně bolesti a utrpení. Německo a USA podpoří Ukrajinu systémem protivzdušné obrany IRIS-T a Washington příslíbil dodávku raketometů HIMARS, nepůjde ale o systémy s velmi dlouhým dosahem. Kreml uvedl, že nevylučuje setkání Putina se Zelenským, sejde se s ním ale jen k podpisu předem připraveného dokumentu. Výsledkem společného zasedání ukrajinské a polské vlády byl podpis řady dohod o spolupráci. Dánsko nejspíš v referendu schválilo posílení bezpečnostní spolupráce s EU.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 23:34|

Ukrajina se musí postavit realitě čelem a začít mluvit s Putinem, připustil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina netouží po rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ale že se musí vyrovnat s tím, že vzájemná komunikace bude pravděpodobně nutná k ukončení války. Britský premiér mezitím vyzval k dodávkám salvových raketometů na Ukrajinu. Česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) jednala o aktuální situaci na Ukrajině se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm. Společně odmítli tvrzení o existenci dohody v NATO, podle které země Aliance nebudou dodávat na Ukrajinu některé těžké zbraně.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 20:05|

Osmdesáté výročí atentátu na Heydricha připomenou desítky akcí. Podívejte se, kdy a kde se konají

Rekonstrukce útoku, slavnostní shromáždění, piety i výstavy v pátek v Česku připomenou 80 let od útoku československých výsadkářů na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nejmocnějšího muže tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava a jednoho ze spolutvůrců holocaustu. Zúčastní se jich čelní představitelé státu i zahraniční hosté včetně slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 15:03|

Evropská komise navrhuje pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024

Evropská komise ve snaze přesvědčit státy ke schválení šestého sankčního balíčku vůči Rusku navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024. Pro Maďarsko a Slovensko pak až do konce stejného roku. Maďarský premiér Viktor Orbán ale předtím prohlásil, že nemůže plánované sankce podpořit, protože by podle něj poškodily maďarskou ekonomiku. V Bruselu o podobě sankcí v pátek jednali diplomaté členských zemí, k dohodě ale dosud nedošlo a jednání bude pokračovat o víkendu. Německo dodá Ukrajině podle ministryně obrany Christine Lambrechtové sedm samohybných houfnic.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 22:41|

Německo jedná s Ukrajinou o bezpečnostních zárukách. Papež mluvil o slabosti OSN

Spojené státy dodají na Ukrajinu další protitankové rakety Javelin. Kyjev oslovil Česko a Slovensko ohledně možnosti oprav poškozené techniky. Předseda Evropské rady Charles Michel připustil, že po zákazu dovozu ruského uhlí bude EU muset zakázat i ropu a plyn. Nizozemsko zadržuje jachty oligarchů a další země vyhošťují ruské diplomaty. Budapešť si naproti tomu předvolala ukrajinského velvyslance. Německo vede důvěrná jednání s Kyjevem o bezpečnostních zárukách.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 15:16|

Česko je připraveno na debatu o polském návrhu mírové mise, řekla Černochová

Krize na Ukrajině spolupráci našich dvou zemí ještě více upevnila, řekla po setkání se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zmínila také, že je Česko připraveno na debatu o návrhu Polska, jež chce na summitu NATO požádat o vyslání mírové mise na Ukrajinu. Premiér Petr Fiala (ODS) následně potvrdil, že o polském návrhu bude jednat s prezidentem. Tématem setkání na Slovensku byla spolupráce při vojenském výcviku a také aktuální situace na Ukrajině a budování mnohonárodního bojového uskupení NATO na Slovensku. Slovenský ministr také zopakoval, že je Ukrajině ochoten poskytnout protivzdušnou obranu, proti tomu se ohradilo Rusko.
18. 3. 2022Aktualizováno18. 3. 2022, 17:06|

NATO na Ukrajině zasahovat nebude, řekl německý kancléř Scholz. Slíbil ale dodávku zbraní

NATO na Ukrajině rozhodně nezasáhne, řekl německý kancléř Olaf Scholz na setkání s šéfem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem. Kyjevu ale Scholz slíbil zbraně. O situaci na Ukrajině bude ve čtvrtek jednat i Rada bezpečnosti OSN. Hovořit by měla o humanitární situaci v zemi sužované válkou. Podle BBC také OSN uvažuje o možnosti, že by k Valnému shromáždění promluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten už ve čtvrtek přednesl projev v německém Spolkovém sněmu.
17. 3. 2022Aktualizováno17. 3. 2022, 19:57|

Obstrukce a pískot poslanců doprovázely jednání slovenského parlamentu o smlouvě s USA

Obstrukce opozice, pískot poslanců i pouštění sirény v jednacím sále slovenské sněmovny provázely v úterý jednání zákonodárců o smlouvě o obranné spolupráci se Spojenými státy. Večer pak parlament po pokračujících obstrukcích poslanců krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) hlasováním ukončil rozpravu, ve které stihli vystoupit pouze dva z tří desítek přihlášených zákonodárců. O samotné smlouvě Národní rada podle svého předsedy Borise Kollára rozhodne ve středu.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 22:34|

Slovensko podepsalo se Spojenými státy dohodu o obranné spolupráci

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď a americký ministr zahraničí Antony Blinken v noci na pátek podepsali mezivládní dohodu o obranné spolupráci. Nyní ji musí ještě schválit slovenský parlament a následně ratifikovat prezidentka Zuzana Čaputová.
4. 2. 2022Aktualizováno4. 2. 2022, 10:22|

USA pošlou vojáky do východní Evropy, uvažuje o tom i Británie. Maďarsko přítomnost amerických jednotek odmítá

Malý počet amerických vojáků se kvůli napětí souvisejícímu s Ukrajinou přesune do východní Evropy, řekl americký prezident Joe Biden. O podobném kroku, zřejmě však ve větším rozsahu, uvažuje i Velká Británie. Budapešť žádost USA o dočasné umístění amerických jednotek v Maďarsku odmítla. Podle Spojených států by mohlo v únoru na Ukrajinu zaútočit Rusko, které v posledních týdnech výrazně posílilo svou vojenskou přítomnost u hranic. Kreml ovšem popírá, že by hrozila invaze.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 16:25|