TÉMA

Jamal

Bělorusko žádá ruskou firmu Transněfť o zvýšení poplatku za tranzit ropy

Bělorusko žádá zvýšení poplatku za tranzit ropy od ledna o 39 procent. Odůvodňuje to očekáváním, že objem ropy v běloruské části přepravního systému klesne o polovinu. S odvoláním na Igora Ďomina, mluvčího ruské společnosti Transněfť, o tom v úterý informovala ruská agentura TASS.
22. 11. 2022|

Německo zestátní odnož Gazpromu, Polsko převzalo aktiva firmy

Německá vláda zestátní dceřinou společnost ruské plynárenské společnosti Gazprom. Podle kabinetu jí hrozí insolvence, což ohrožuje i bezpečnost dodávek energií v zemi. V pondělí podobný krok oznámila také polská vláda, která převezme polská aktiva ruské společnosti.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:42|

Francie má potíže s dodávkami plynu, méně ho přichází taky na Slovensko

Tok zemního plynu z Ruska do Německa plynovodem Nord Stream 1 byl v pátek dopoledne stabilní a držel se v blízkosti hodnot, na které je ruská státní plynárenská společnost Gazprom snížila ve čtvrtek. Z Německa už ale od středy neproudí žádný plyn do Francie. Ruská strana oznámila slovenským plynárnám SPP krácení dodávek zemního plynu na pátek o polovinu. Česko získalo část kapacity v připravovaném LNG terminálu v Nizozemsku.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 14:58|

Polsko vypovědělo smlouvu s Ruskem o výstavbě plynovodů

Polsko vypovědělo smlouvu o výstavbě sítě plynovodů na svém území, kterou v roce 1993 podepsalo s Ruskem. Oznámila to ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Vláda podle ní příslušnou rezoluci přijala 13. května. Smlouva z 25. srpna 1993 byla podepsána ve Varšavě a předpokládala, že na polském území vznikne síť plynovodů.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 12:20|

Gazprom tvrdí, že kvůli ruským sankcím nemůže přepravovat plyn potrubím Jamal

Ruská plynárenská společnost Gazprom už údajně nebude moci vyvážet plyn do Evropské unie potrubím Jamal, který vede z Ruska přes Bělorusko a Polsko do Německa. Firma ve čtvrtek oznámila, že důvodem jsou ruské sankce na polskou firmu EuRoPol GAZ, která vlastní polskou část tohoto plynovodu. Německý úřad pro regulaci energetického trhu ale podle agentury Reuters nepředpokládá, že by přerušení dodávek bezprostředně zhoršilo situaci v zásobování plynem. Česko podstatnou část ruského plynu odebírá od svého západního souseda.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 16:00|

Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Porušil smlouvu, EU odpoví společně, reaguje Brusel

Ruský plynárenský podnik Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska kvůli tomu, že země nezaplatily v rublech. Gazprom konstatoval, že dodávky obnoví až poté, co země za plyn zaplatí. Země zdůrazňují, že krok porušuje uzavřené smlouvy. Podle Bruselu je Evropa připravena a zareaguje společně. Agentura Bloomberg informovala, že už čtyři evropské země platí Moskvě za plyn v rublech. Moskva musí platit pokutu za zastavení plynu, rubly platit nebudeme, řekl polský premiér Mateusz Morawiecki.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 20:46|

Po Polsku bude bez ruského plynu i Bulharsko. Gazprom oznámil zastavení dodávek

Polská plynárenská firma PGNiG v úterý uvedla, že ji ruský Gazprom informoval, že od středy 08:00 SELČ ukončí dodávky plynu do Polska. Potvrdila tak v podstatě dřívější informace médií. PGNiG upozornila, že Gazprom porušil smlouvu o dlouhodobých dodávkách. Její platnost měla vypršet s koncem letošního roku. Gazprom zastaví od středy dodávky také do Bulharska, oznámilo podle agentury Reuters bulharské ministerstvo energetiky. To rovněž uvedlo, že už přijalo opatření k zajištění alternativních dodávek a že tak zatím není nutné omezovat jeho spotřebu. Český premiér Petr Fiala (ODS) považuje rozhodnutí Ruska za hrocení situace a porušení smluv.
26. 4. 2022Aktualizováno26. 4. 2022, 23:46|

Západ musí protiruské sankce dál utužovat, řekl ve Fokusu diplomat Povejšil

Západ nesmí polevit ve zpřísňování sankčního režimu namířeného proti Ruské federaci kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Ve Fokusu Václava Moravce to prohlásil někdejší český velvyslanec při NATO a EU Martin Povejšil. V pořadu s podtitulem „Pravidla boje“ s ním dál diskutovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, novinář Jefim Fištejn, politický analytik Jolyon Naegelem, bývalý vojenský kaplan Pavel Ruml a sociolog Daniel Prokop.
26. 4. 2022|

Jamal stále pracuje obráceně a navíc rychleji než dříve. Ceny plynu rostou

Plynovodem Jamal už patnáctým dnem proudí ruský plyn v obráceném směru – z Německa do Polska. Tok je navíc v úterý mnohem silnější než v předchozích dnech. Cena plynu kolem poledne vykazovala růst o více než třicet procent, zůstává ale hluboko pod rekordy z konce loňského roku. Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Berlín může situaci pomoci tím, když nebude přeprodávat plyn do Polska a na Ukrajinu.
4. 1. 2022|

Dodávky ruského plynu skrz Jamal se zastavily. Cena paliva přesáhla 170 eur za megawatthodinu

Dodávky ruského zemního plynu do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal se v úterý ráno zastavily, tok se posléze obrátil opačným směrem. S odvoláním na německého provozovatele plynovodní sítě Gascade o tom informuje agentura Reuters. Upozorňuje, že dodávky se již od soboty snižovaly. Objem plynu a směr jeho toku v plynovodu se řídí podle požadavků odběratelů. Ceny plynu v Evropě vystoupily na dosavadní maximum a překonaly 170 eur za megawatthodinu.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 14:57|

Ruského plynu proudí Jamalem do Evropy o polovinu méně než ve středu, ceny rostou

Ruského plynu proudí ve čtvrtek do Evropy plynovodem Jamal přes Bělorusko a Polsko zhruba polovina oproti předchozímu dni. Velkoobchodní ceny suroviny se tak opět zvyšují. Situaci komplikují i výhrůžky běloruského vládce Alexandra Lukašenka, jehož spor s Evropskou unií se kvůli migraci vyhrotil. Informuje o tom agentura Reuters.
11. 11. 2021|

Jamal opět přestal dodávat plyn do Německa, tok se znovu obrátil na východ

Plynovod Jamal opět přestal dodávat plyn do Německa, směr toku plynu se obrátil ze západu na východ. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů německého provozovatele plynovodní sítě, společnosti Gascade. Plynovodem Jamal proudí ruský plyn přes Polsko do Německa. Minulou sobotu se však tok obrátil a dodávky do Německa se obnovily až ve čtvrtek. Ceny plynu v Evropě se v důsledku mimo jiné tohoto během týdne zvýšily oproti minulému pátku až o 23 procent, píše Reuters.
6. 11. 2021|

Jamal obnovuje tok ruského plynu do Německa. Od soboty fungoval v obráceném režimu

Dodávky plynu přes plynovod Jamal se začínají obnovovat opět západním směrem. Vyplývá to z předběžných údajů německého provozovatele plynovodní sítě Gascade. Plynovodem proudí ruský plyn přes Polsko do Německa, od soboty však fungoval v obráceném režimu, tedy plyn tekl směrem na východ. Obrácený tok způsobil, že ceny termínových kontraktů na evropský plyn tento týden vzrostly proti závěrečné ceně z minulého pátku až o 23 procent.
4. 11. 2021|

Ruský plynovod Jamal pátým dnem pracuje v obráceném režimu, zůstane tak nejméně do čtvrtka

Plynovod Jamal, kterým teče ruský plyn přes Polsko do Německa, nadále pracuje v obráceném režimu. Plyn tak tímto plynovodem teče ze západu na východ. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil německý provozovatel plynovodní sítě Gascade. V tomto režimu zřejmě zůstane plynovod nejméně do čtvrtka.
3. 11. 2021|

Plynovod Jamal stále pracuje v obráceném režimu a nedodává plyn do Německa

Plynovod Jamal, který přepravuje ruský plyn přes Polsko do Německa, nadále pracuje v obráceném režimu a transportuje plyn ze západu na východ. Ukazují to aktuální údaje německého provozovatele plynovodní sítě Gascade. Průtok plynu do Německa se na měřicí stanici v tamní obci Mallnow zastavil v sobotu ráno a stále nebyl obnoven. Větší problémy to ale nezpůsobuje, ceny plynu v úterý dopoledne pokračovaly v mírném poklesu. Podle Gascade lze očekávat, že plynovod zůstane v obráceném režimu minimálně do středy, uvedla agentura Reuters.
2. 11. 2021|

Prasklina na plynovodu v Bulharsku narušila dodávky. S plynem má problémy i Německo a Španělsko

Dodávky plynu do Srbska a Maďarska v pondělí narušilo prasknutí plynovodu na severovýchodě Bulharska. Informoval o tom provozovatel plynové sítě Bulgartransgaz. Touto cestou proudí ruský plyn, napsala agentura Reuters. Stále zastavené zůstávají také dodávky ruského plynu z Polska do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal. Problémy s dodávkami plynu kvůli diplomatické krizi mezi Marokem a Alžírskem začíná mít i Španělsko.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 17:02|

Jamalem přestal proudit ruský plyn do Evropy. Příčina je nejasná

Dodávky ruského plynu přes plynovod Jamal směrem na západ se v sobotu zastavily, vyplývá z dat provozovatele plynovodní sítě, společnosti Gascade. Agentura Interfax uvedla, že tok plynu byl přesměrován opačným směrem – ze západu na východ. Příčiny nejsou jasné.
30. 10. 2021Aktualizováno30. 10. 2021, 21:53|

Sibiřští psi vznikli díky dálkovému obchodu v pravěku. Vedl z Blízkého východu až za polární kruh

Navázání obchodních vztahů arktických oblastí severozápadní Sibiře s Evropou a Asií bylo jednou z řady významných společenských změn před zhruba dvěma tisíci lety. Díky dovozu se na Sibiř dostali psi. Typická arktická plemena, jako je například samojed, vznikla z takto importovaných zvířat, popsal mezinárodní vědecký tým pod vedením paleogenetika Laurenta Frantze.
21. 9. 2021|

Ruští přírodovědci objevili v Arktidě výjimečně velkou kolonii ohrožených mrožů

Ruští vědci objevili na pobřeží Karského moře početnou komunitu mrožů, uvedla agentura Reuters. Přirozené prostředí ploutvonožců v těchto místech Severního ledového oceánu přitom ohrožuje úbytek ledu i lidská činnost. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) v roce 2016 označil mrože atlantského za téměř ohrožený druh a odhadl počet jeho dospělých jedinců na planetě na 12 500.
9. 11. 2020|

Ruský plyn nyní Jamalem do Evropy neproudí. Dohoda o jeho přepravě vypršela

Přeprava plynu z Ruska plynovodem Jamal přes Polsko a Bělorusko do Německa v úterý klesla na nulu. S odvoláním na provozovatele německé části plynovodu Gascade to uvedla agentura TASS. Situace souvisí s tím, že dlouhodobá dohoda o přepravě suroviny mezi Ruskem a Polskem vypršela 17. května, k tomu Varšava slaďuje předpisy v energetice s pravidly v Evropské unii a přerušuje desítky let trvající závislost na Rusku.
26. 5. 2020|