TÉMA

Lima

Dělníci objevili v Limě mumie z dob před vznikem říše Inků

Pracovníci peruánské plynárenské společnosti objevili při výkopových pracích v metropoli Limě osm mumií a předměty z dob před vznikem říše Inků. Archeologové se domnívají, že se nálezy datují do období existence kultury zvané Ichma, která se zformovala kolem roku 1100 a rozšiřovala se údolími na území dnešního hlavního města, dokud nebyla koncem patnáctého století začleněna do říše Inků.
23. 9. 2023|

Plošina Nazca odkrývá stále nová tajemství. Německá matematička tomu pomohla z žebříku

Tajemné obrazce objevené na peruánské planině Nazca a v okolí přitahují vědce a návštěvníky po celá desetiletí. Výzkumníci objevují stále nové vzory. Geoglyfy, obrovské postavy i zvířata vytesané do jihoamerické pouště, jsou staré více než dva tisíce let. Rozluštit jejich tajemství se v zárodku výzkumu snažila německá matematička Maria Reicheová, která zemřela před 25 lety, 8. června 1998. Většinu života strávila na poušti, kde obrazce studovala pomocí žebříku i koštěte.
8. 6. 2023|

Peruánského exprezidenta Toleda vydali do vlasti. Čeká na soud ve stejné věznici jako jeho předchůdce a nástupce

Spojené státy vydaly bývalého peruánského prezidenta Alejandra Toleda do vlasti. V zemi čelí obvinění z korupce v oblasti stavebních zakázek. Pokud soud jeho vinu prokáže, hrozí mu až 20 let vězení. Toledo, který Peru vedl v letech 2001 až 2006, obvinění odmítá. Jeho obhájci teď pro něj žádají propuštění do domácího vězení.
24. 4. 2023|

Krvavé protivládní protesty v Peru pokračují. K pondělí si vyžádaly 58 obětí

Demonstranti v Peru požadují odstoupení prezidentky Diny Boluarteové a rozpuštění Kongresu. Od začátku loňského prosince si protesty vyžádaly 58 životů. Boluarteová znovu apelovala na členy parlamentu, aby schválili letošní předčasné volby. Kongres její návrh zamítl. Protestující v posledních týdnech zablokovali dálnice, což vedlo k přerušení dodávek potravin, pohonných hmot a dalšího základního zboží. Sobotní demonstrace v Limě si vyžádala střety s policií, která použila slzný plyn.
31. 1. 2023|
Obrazem

Protivládní protesty v Peru neustávají, střety s policií hlásí jih země i Lima

Už sedm týdnů protestují příznivci bývalého prezidenta Pedra Castilla proti jeho nástupkyni Dině Boluarteové. Castillo byl v prosinci zbaven funkce poté, co se pokusil nelegálně rozpustit parlament a ustanovit vládu bez kontroly zákonodárců. Boluarteová se snaží situaci uklidnit řadou ekonomických balíčků, které mají pomoci v regionech nejvíce zasažených nepokoji. Protesty už mají padesátku obětí. Demonstrace začaly na jihu země, postupně se ale rozšířily do dalších oblastí včetně hlavního města Limy.
25. 1. 2023|

V Peru se opět střetli protivládní demonstranti s policií, desítky lidí utrpěly zranění

Při protivládních protestech v Peru se demonstranti v pátek večer po celé zemi opět dostali do ostrých střetů s policií. Při potyčkách bylo zraněno více než padesát lidí, někteří z nich vážně, uvedla agentura Reuters. V hlavním městě Limě použili policisté proti demonstrantům slzný plyn, odpůrci vlády házeli kamení, ukázaly záběry v místní televizi. Při protestech, které trvají od prosince, už pět desítek lidí zahynulo.
21. 1. 2023|

„Jsme úplně ztraceni.“ Zapomenutí Peruánci chtějí zbořit systém v čele s elitářským kongresem

Peru hýbou největší nepokoje za poslední dekády. Rozbuškou bylo sesazení a uvěznění „lidového“ prezidenta Pedra Castilla, kořeny protestů však sahají hlouběji. Peru zažilo šest prezidentů za šest let a drtivá většina lidí nevěří parlamentu – kongresu, který je podle nich elitní, zkorumpovaný a bojuje s hlavou státu o moc. Podle expertů krize odráží i obří propast mezi bohatými v Limě a chudými farmáři a původními obyvateli z venkova. „Zapomenutí“ Peruánci odmítají Castillovu nástupkyni Dinu Boluarteovou a žádají nové volby. Podle pravice se demonstranti chovají jako teroristé; v ulicích už zahynuly desítky lidí.
18. 1. 2023|

Druhá růžová vlna v Latinské Americe možná dosáhla svého vrcholu

V Latinské Americe za poslední rok došlo k výraznému politickému posunu – volby v Brazílii, Chile a Kolumbii přivedly v roce 2022 k moci levicové lídry. Vítězstvím Luize Inácia Luly da Silvy v prezidentským volbách v Brazílii se završila druhá levicová neboli takzvaná růžová vlna v regionu za dvě desetiletí. Ta se od té první v mnohém liší – ať už se jedná o regionální roztříštěnost, ekonomické problémy či snahu o zelenější politiku. Podle některých odborníků by „růžový“ region mohl být příležitostí pro USA k posílení spolupráce. Mandáty lídrů jsou však křehké a navzdory levicové inklinaci se mezi sebou v mnohém rozchází. Podle některých zahraničních médií a politologů se tak zdá, že levicová vlna již začíná slábnout.
13. 1. 2023|

V Peru pokračují protesty kvůli sesazení Castilla z funkce prezidenta. Demonstrující zablokovali silnice

V Peru po dvoutýdenní pauze pokračují nepokoje kvůli sesazení bývalého prezidenta Pedra Castilla. V prosinci při nich zemřelo nejméně dvaadvacet lidí. Nová prezidentka Dina Boluarteová potvrdila, že okolnosti úmrtí začne vyšetřovat státní zastupitelství. Odchod z funkce, který požadují demonstranti, ale dál odmítá.
7. 1. 2023|

V peruánském městě Cuzco uvázlo kvůli nepokojům na pět tisíc turistů

Kolem pěti tisíc turistů uvázlo v peruánském městě Cuzco kvůli nepokojům, které vypukly minulý týden po sesazení levicového prezidenta Pedra Castilla parlamentem. Protesty a střety s policií si od té doby vyžádaly přes 20 životů, napsal server BBC.
17. 12. 2022|

Prezidentka Peru slíbila demonstrantům předčasné volby. Sesazený Castillo tvrdí, že byl unesen

V Peru pokračují demonstrace a silniční blokády proti sesazení bývalého prezidenta Pedra Castilla. Státní zastupitelství v pondělí Castilla oficiálně obvinilo. On sám se ale stále považuje za hlavu státu a vazbu označuje za únos. Současná prezidentka Dina Boluarteová protestujícím vyšla vstříc, když ohlásila, že vyhlásí na duben roku 2024 předčasné volby. Původně chtěla prezidentka vládnout do řádného termínu voleb v roce 2026. Při střetech s policií zemřeli už čtyři demonstranti.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 22:31|

Peruánská prokuratura obvinila exprezidenta Castilla ze vzpoury a spiknutí

Bývalý peruánský prezident Pedro Castillo byl zadržen a obviněn ze vzpoury a spiknutí, uvedla agentura AP s odvoláním na tamní prokuraturu. Stalo se tak poté, co parlament Castilla jasnou většinou odvolal z funkce. Reagoval tak na jeho oznámení, že má v úmyslu zákonodárný sbor rozpustit a vyhlásit předčasné volby. Prozatímní prezidentkou se poté stala dosavadní viceprezidentka Dina Boluarteová.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 12:58|

Peru má svou metanolovou aféru, padělaný alkohol tam zabil přes padesát lidí

Nejméně 54 lidí v Peru přišlo od září o život v důsledku požití padělaných lihovin, které obsahovaly jedovatý metanol. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na peruánské ministerstvo zdravotnictví. Počet otrav metanolem je letos v zemi nejvyšší od roku 2010.
18. 10. 2022|

Erupce tichomořské sopky Tonga měla sílu stovky bomb, které zničily Hirošimu, spočítala NASA

Vědci z NASA uvedli, že výbuch tichomořské sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai uvolnil explozivní sílu, která mnohokrát předčila explozi jaderné pumy, jež v roce 1945 zasáhla Hirošimu. To podle nich vysvětluje, jak mohl vulkán vychrlit tak obrovské množství popela tak vysoko do atmosféry.
24. 1. 2022|

Peru vyhlásilo výjimečný stav kvůli úniku ropy, který způsobila tsunami z Tongy

Peruánská vláda v sobotu vyhlásila devadesátidenní „stav ekologické nouze“ v pobřežní oblasti, kterou před týdnem poškodila uniklá ropa z cisterny lodi u peruánské metropole. Kvůli vlně způsobené výbuchem podmořské sopky v souostroví Tonga vyteklo do moře na šest tisíc barelů ropy.
23. 1. 2022|

Peruánští archeologové odhalili dokonale zachovalou mumii. Může být stará víc než tisíc let

Univerzita San Marcos v Limě vystavila ostatky prastaré mumie nalezené při vykopávkách na pobřeží Peru. Archeologové potvrdili, že i přes stáří 800 až 1200 let je v mimořádně zachovalém stavu. Podle odborníků je pohřbena podle starobylého rituálu užívaného v oblasti And, kdy dávní ošetřovatelé tělo zemřelého mumifikovali, svázali do skrčené polohy, dlaně umístili na obličej a uložili jej do hrobky. Vedle mumie byly nalezeny také cennosti, různé nástroje a zachovalé kusy oděvu.
9. 12. 2021|

Archeologové v Peru našli nejméně 800 let starou mumii. Pochází z doby před Inky

Archeologové na nalezišti nedaleko peruánské metropole Lima našli kompletní mumifikované tělo staré nejméně 800 let. Může být staré dokonce až 1200 let, přesné stáří určí datace pomocí uhlíku. Ostatky v každém případě pocházejí z kultury, která zde existovala před vznikem říše Inků v 15. století.
29. 11. 2021|

Peru zasáhlo zemětřesení, hlášeno je několik lehce raněných

Peru zasáhlo zemětřesení o síle 7,5 stupně. Podle americké geologické služby USGS se epicentrum nacházelo v regionu Amazonas, který leží u hranic s Ekvádorem. Podle peruánského geofyzikálního ústavu IGP bylo epicentrum necelých sto kilometrů od města Santa María de Nieva. Ze severu Peru je hlášeno několik zraněných lidí a škody v podobě poničených budov.
28. 11. 2021|

Nový prezident Peru se ujal úřadu a avizoval změnu ústavy

Nový prezident Peru Pedro Castillo složil přísahu. Při svém prvním prezidentském projevu uvedl, že chce skrze referendum prosadit novou ústavu. Změny chystá i v ekonomice. Bývalý vesnický učitel Castillo těsně zvítězil v červnových volbách a jeho vstup do úřadu vyvolává mezi obyvateli Peru smíšené pocity.
28. 7. 2021|

Prezidentem Peru bude Castillo. Fujimoriová uznala porážku a vyzvala k protestům

Novým prezidentem Peru bude zástupce levice Pedro Castillo, který ve druhém kole hlasování začátkem června těsně porazil svou pravicovou rivalku Keiko Fujimoriovou. Po nejdelším sčítání hlasů za posledních čtyřicet let to oficiálně vyhlásila volební komise. Fujimoriová už před oznámením komise uznala svou porážku, obvinila však svého protikandidáta, že zvítězil nelegitimním způsobem.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 10:30|

V Peru před vyhlášením výsledků voleb roste napětí, demonstranti zaútočili na ministry a novináře

V Peru se zvyšuje napětí, jak se blíží datum, kdy volební komise vyhlásí vítěze druhého kola prezidentských voleb. Ve středu příznivci kandidátky Keiko Fujimoriové na demonstraci v hlavním městě Limě zaútočili na dva ministry a několik novinářů, uvedla agentura Europa Press. Politička se od počínání svých sympatizantů distancovala. Nová hlava státu by měla nastoupit do úřadu 28. července.
15. 7. 2021|

Archeologové objevili v Peru 3200 let starý chrám pavoučího boha s nožem v ruce

Archeologové v severní části Peru našli na stěně starověkého chrámu 3200 let starou malbu. Předpokládají, že zobrazuje pavoučího boha s nožem, který je spojován s deštěm a plodností. Právě jemu byla svatyně zasvěcena.
26. 3. 2021|

V čele Peru stojí třetí prezident během deseti dnů. Zemi má dovést k volbám

Po dnech politické krize má Peru nového prezidenta. Někdejší liberální poslanec Francisco Sagasti složil v úterý v parlamentu v Limě slavnostní přísahu, čímž se stal třetí hlavou tohoto jihoamerického státu za více než týden. Informovaly o tom světové agentury.
18. 11. 2020|

Vědci našli nový geoglyf na planině Nazca. Je to obří kočka

Archeologové na slavné jihoperuánské planině Nazca objevili nový obrazec. Mezi písečnými dunami k takzvaným geoglyfům kolibříka, opice, kosatky nebo postavy, o které se někteří s oblibou (a mylně) domnívají, že jde o kosmonauta, nově přibyla obří kočka. Její stáří vědci odhadují na více než dva tisíce let.
19. 10. 2020|