TÉMA

Respirátor

Vyřazení z výuky kvůli absenci očkování proti černému kašli nehrozí, ujistila hlavní hygienička

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že žádné dítě, které není očkované proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Pražští hygienici přitom v pátek ráno uvedli, že při výskytu černého kašle ve školní třídě budou moci docházet do výuky jen řádně očkovaní žáci. Jejich výklad nebyl podle Svrčinové přesný. Chybu na brífinku ministerstva zdravotnictví uznala i ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) Zdeňka Shumová. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují, postupovat se bude individuálně. Některým pediatrům v Praze od rána volali rodiče, kteří chtějí své nepřeočkované děti proti černému kašli urychleně doočkovat. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:26|

Pražští opoziční zastupitelé kritizují Svobodovo vystupování s černým kašlem

Pražský primátor Bohuslav Svoboda se potýká s černým kašlem. Polemiku vyvolalo, že se s onemocněním a bez respirátoru účastnil jak některých setkání s lidmi, tak i jednání sněmovního zdravotního výboru – s argumentem, že bere antibiotika a už není infekční. Debata o vhodnosti, nebo nepřijatelnosti takového jednání se mezitím rozproudila na magistrátu hlavního města mezi politiky pražské radniční koalice a opozice. Ta bude chtít téma otevřít v příštím týdnu na jednání zastupitelstva hlavního města.
15. 3. 2024|

Případů černého kašle rychle přibývá. Nejvíce jsou ohroženi novorozenci

V Česku letos rychleji přibývá nemocných s černým kašlem. Od začátku roku laboratoře potvrdily přes 630 případů, z toho jenom na jihu Čech stovku. To je třikrát více než za celý loňský rok. Dávivý černý kašel je převážně mezi dětmi a středoškoláky. Těžkému průběhu onemocnění zatím brání hlavně očkování dětí.
13. 2. 2024|

Začala epidemie respiračních onemocnění, hlásí ministerstvo zdravotnictví

Česko překročilo hranici epidemie akutních respiračních onemocnění. Vyplývá to ze zprávy Státního zdravotního ústavu, podle kterého je nemocných přes 2300 na 100 tisíc obyvatel. To je víc než třetinový nárůst v porovnání s předchozím týdnem. Lékaři nové případy evidují ve všech krajích a věkových kategoriích, nejvíc přibývá chřipky. Formálně epidemii vyhlašuje hlavní hygienička.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 18:56|

Klaus uspěl s žalobou. Osmitisícová pokuta za nenošení respirátoru byla podle soudu nezákonná

Bývalý prezident Václav Klaus uspěl u pražského městského soudu s žalobou proti ministerstvu zdravotnictví kvůli osmitisícové pokutě za nenošení respirátoru. Její udělení bylo podle soudu nezákonné a trest tak zrušil. Ve svém rozhodnutí zohlednil, že soudy o případu rozhodovaly poté, co bylo ochranné opatření pražským městským soudem v listopadu 2020 zrušeno. Vyplývá to z rozsudku, který má Česká televize k dispozici.
27. 10. 2022|

Povinné respirátory zavádějí jen některé nemocnice na vybraných odděleních. Většina zařízení jejich nošení doporučuje

Některá oddělení nemocnic už zavedla povinné nošení respirátorů ve svých vnitřních prostorách. Týká se to vybraných oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě, nemocnice v Havlíčkově Brodě nebo oblastní nemocnice v Mladé Boleslavi. Ochranu úst tam musí návštěvy nebo personál povinně nosit na vybraných klinikách. Další zařízení ochranu dýchacích cest doporučují. Omezení návštěv většina velkých nemocnic zatím nezavádí, potvrdila ČT oslovená zdravotnická zařízení.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 17:03|

Jak velká bude letní covidová vlna, se teprve ukáže. Stát by se ale měl připravit, nabádají lékaři

V minulých dvou letech byly letní měsíce v Česku, potažmo většině Evropy, obdobím největšího útlumu epidemie covidu-19. Letos ale začaly počty nakažených již před začátkem prázdnin růst. Lékaři nyní nabádají odpovědné autority, aby se včas připravily na možnou letní vlnu i na podzim. Připouštějí však, že se teprve ukáže, jak vážná ona letní vlna bude. Čas na přípravu podle nich každopádně ještě je.
29. 6. 2022|

Nošení respirátorů ve zdravotnickém zařízení lze nařídit i nadále, uvedla lékařská komora

Podle právního stanoviska České lékařské komory (ČLK) je možné ve zdravotnickém zařízení i nadále nařídit nošení respirátoru či roušky. Stačí o tom informovat pacienty na viditelném místě, například v čekárně. Ve čtvrtek skončila zmíněná povinnost nařízená plošně mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví v zařízeních zdravotní a sociální péče. K dalšímu nošení respirátorů vyzvala na Twitteru pacienty s příznaky také Česká lékárnická komora (ČLnK).
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 14:58|

Respirátory ve zdravotnických zařízeních končí. Poslanci schválili zrušení pandemické pohotovosti

Sněmovna schválila zrušení stavu pandemické pohotovosti, který mimo jiné umožňoval vydávat protikoronavirová opatření bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu. Rozhodnutí dolní komory konkrétně znamená, že od čtvrtka končí povinnost nosit roušky ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Usnesení bylo přijato jednomyslně, tedy hlasy všech 159 přítomných poslanců.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 19:21|

Firma nabízela přes leták „frekvenční čip“ proti covidu. Dostala pokutu přes jeden milion

Téměř sedmdesát procent kontrolovaných e-shopů loni porušilo zákon. Obchodníci i nadále neposkytují úplné informace o prodávaných výrobcích nebo používají nekalé obchodní praktiky, uvedl mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich. Za loňský rok uložili inspektoři pravomocně 1260 pokut celkem za 11,69 milionu korun. Nejvyšší pokutu přes jeden milion korun dostala firma z Roudnice nad Labem.
22. 4. 2022|

Respirátory v obchodech končí

V neděli potvrdily testy v Česku nákazu koronavirem u 3173 lidí, více než před týdnem. Dále však ubylo hospitalizovaných, a to ve srovnání se sobotou i s minulým týdnem. Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval, že varianta omikronu BA.2. tvoří už téměř 37 procent pozitivních vzorků, které laboratoře v Česku podrobněji vyšetřily. Skončila povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorách. Od pondělí jsou povinné pouze ve veřejné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 22:28|

V pondělí zmizí respirátory z vnitřních prostor. Zůstanou jen v dopravě, zdravotnictví a sociálních službách

Nošení respirátorů zůstane od pondělí 14. března povinné jen v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách. Ve středu o tom rozhodla vláda, informoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Na ostatních místech se nebude muset nosit žádná ochrana dýchacích cest, v současné době jsou respirátory povinné ve všech veřejných vnitřních prostorech včetně pracovišť a v hromadné dopravě.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 20:27|

Do restaurací i hotelů opět jen s testem. Rakousko uvolní opatření

Navzdory vysokým počtům nakažených koronavirem uvolní Rakousko některá protipandemická opatření. Podle kancléře Karla Nehammera budou mírnější pravidla platit v obchodu, gastronomii nebo turismu. Navzdory ohlášenému uvolňování demonstrovaly ve Vídni tisíce lidí. Požadovali, aby vláda uvolnila restrikce ihned. Odmítli také povinné očkování, které má platit od února. Předlohu musí schválit ještě horní komora parlamentu.
29. 1. 2022|

Ministerstvo vydalo seznam protiepidemických doporučení na Vánoce

Vyhněte se větším skupinám lidí, dodržujte rozestupy, odložte večírky a setkávejte se raději venku, radí mimo jiné v protiepidemických doporučeních k Vánocům ministerstvo zdravotnictví. Nabádá k posilující dávce očkování a k přesvědčování neočkovaných během rodinných setkání. Lidé by také měli využít možnost nechat se otestovat na covid-19, necítí-li se dobře.
9. 12. 2021|

Prezidentův čtvrtek chronologicky: Propuštění z ÚVN, test a opětovná hospitalizace

Prezident Miloš Zeman je stále v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), propuštěn má být v sobotu. Důvodem opětovné hospitalizace byl pozitivní test na covid-19. Zeman se údajně nakazil od pracovnice prezidentské kanceláře. V neděli chce jmenovat předsedu ODS Petra Fialu premiérem.
26. 11. 2021|

Přibylo 14 539 nakažených, nejvíc od poloviny března

Testy v Česku v úterý potvrdily 14 539 nových případů koronaviru. České televizi to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. Je to téměř o polovinu víc než před týdnem a nejvyšší denní přírůstek od poloviny března. V nemocnicích leží s covidem téměř 3300 pacientů. Kvůli zhoršené epidemické situaci vláda zpřísnila opatření ve zdravotnictví a také na vysokých školách. Ve čtvrtek ráno zasedne Rada vlády pro zdravotní rizika, kabinet její návrhy na další opatření projedná v pátek. Lockdown podle premiéra ale vláda neplánuje.
10. 11. 2021Aktualizováno10. 11. 2021, 15:50|

Přibylo 9460 nakažených. Větší hromadné akce budou jen s PCR testem, navrhuje ministerstvo

Laboratoře ve středu potvrdily 9460 nově nakažených koronavirem. Hospitalizovaných je 2300, nejvíc od 5. května. Vládní centrální řídicí tým řešil od rána další možná opatření proti šíření covidu-19. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje u hromadných akcí nad tisíc osob uznávat pouze PCR testy místo těch antigenních. Po celém Česku budou hygienici ve čtvrtek také kontrolovat dodržování opatření, zaměří se hlavně na restaurace a kavárny.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 22:59|

Školy budou testovat v osmi okresech. Neočkovaní učitelé musí mít respirátor, rozhodla vláda

V okresech, kde bude týdenní výskyt koronavirové nákazy vyšší než tři sta případů na sto tisíc obyvatel, se budou neočkovaní žáci základních a středních škol po podzimních prázdninách testovat na koronavirus. Rozhodla o tom vláda. S ohledem na aktuální data o šíření epidemie se to bude týkat celkem osmi okresů. Kabinet zároveň rozhodl, že neočkovaní učitelé budou muset nosit respirátory. Změny nastanou také u cestování do Česka.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 20:44|

Ochromený cestovní ruch vyhlíží podzimní prázdniny. Láká na zážitkové balíčky a nižší ceny

Podzimní prázdniny se blíží a více než polovina Čechů je chce strávit v tuzemsku. Před rokem čelil cestovní ruch tvrdému lockdownu, dopady cítí doteď. Čeští hosté v srpnu tvořili přes dvě třetiny klientely v tuzemských hotelech a penzionech – víc než v posledním roce před covidem. Restaurace jsou někdy i během oběda poloprázdné. I proto majitelé letos velmi nervózně vyhlížejí nadcházející podzimní volno.
18. 10. 2021|

Pro případ zapomenutého respirátoru budou mít v řadě volebních místností připravené náhradní

Lidé, kteří si během voleb zapomenou vzít respirátor, budou moct v řadě volebních místností požádat o náhradní. Vyplývá to z vyjádření měst, která oslovila Česká televize. Ve většině z nich plánují dodat komisím ochranné prostředky i pro voliče. Ti smějí hlasovat i bez roušky, může je ale pokutovat policie, která bude dodržování opatření kontrolovat. Zvláštní postup chystají pro podobné případy v Jihlavě – lidi bez ochrany dýchacích cest nechají odvolit buď samotně bez ostatních voličů, nebo jim před volební místnost donesou přenosnou schránku.
23. 9. 2021|

Firmy se připravují na možnou další vlnu pandemie. Testy mají ještě z jara

Firmy se chystají na případnou další vlnu pandemie. Všechny, které Česká televize oslovila, jsou připraveny začít okamžitě znovu testovat. Česká pošta uvažuje i o využití PCR testů. Některé s testováním vůbec nepřestaly, například ŠKODA AUTO. Společnost OKD se k testování s měsíční pauzou už opět vrátila. Proočkovanost se na pracovištích oslovených firem pohybuje mezi čtyřiceti a sedmdesáti procenty.
19. 9. 2021|

Hygiena rozdala první pokuty účastníkům zahájení MFF Karlovy Vary za nenošení roušek

Část lidí, kteří neměli na zahájení letošního karlovarského filmového festivalu nasazené respirátory nebo nanoroušky, dostala již od hygieniků pokutu. Na dotaz České televize to uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Michaela Zajíčková. Zahájení festivalu proběhlo 20. srpna ve Velkém sálu hotelu Thermal a účastnilo se ho téměř dvanáct set lidí. Podle Zajíčkové šetření stále pokračuje.
9. 9. 2021|

Vojtěch: Přeočkovávání třetí dávkou začne v půlce září. Služby a obchody se nezavřou ani v rizikovém scénáři

Přeočkovávání proti covidu-19 by mělo u lidí s vyšším rizikem při nákaze podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) začít v polovině září. V diskusním pořadu TV Prima také zmínil, že ani v nejrizikovějším scénáři vývoje epidemie na podzim nepočítá s uzavíráním služeb a obchodů.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 20:06|

Testy budou od září dál zdarma pro všechny, oznámil Vojtěch

Preventivní testy na covid-19 budou od září i nadále zdarma pro všechny, rozhodla vláda. Po jednání to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Původně měly být zpoplatněny pro lidi nad 18 let. Důvodem změny je podle Vojtěcha nepříznivý vývoj epidemie v některých evropských zemích. Německý Institut Roberta Kocha v pátek uvedl, že v této zemi začala čtvrtá vlna covidové epidemie.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 16:38|