Pražští opoziční zastupitelé kritizují Svobodovo vystupování s černým kašlem

Události v regionech: Černý kašel a kauza pražského primátora (zdroj: ČT24)

Pražský primátor Bohuslav Svoboda se potýká s černým kašlem. Polemiku vyvolalo, že se s onemocněním a bez respirátoru účastnil jak některých setkání s lidmi, tak i jednání sněmovního zdravotního výboru – s argumentem, že bere antibiotika a už není infekční. Debata o vhodnosti, nebo nepřijatelnosti takového jednání se mezitím rozproudila na magistrátu hlavního města mezi politiky pražské radniční koalice a opozice. Ta bude chtít téma otevřít v příštím týdnu na jednání zastupitelstva hlavního města.

Že černý kašel prodělal, řekl ve středu pražský primátor a zároveň také poslanec na jednání sněmovního zdravotnického výboru. Dodal, že dobral antibiotika a už není infekční. Další zákonodárci se ale pozastavovali třeba nad tím, že si nevzal respirátor. Svoboda se v pátek pro ČT k celé věci vyjadřovat nechtěl. Ptát se ho na to ale zřejmě budou i jeho straničtí kolegové na zastupitelském klubu.

„Zcela určitě mě to zajímá. On se za ten respirátor nicméně omluvil čili to, jak to bylo, a ten jeho popis mě skutečné zajímá. Chtěl bych vědět, jak k tomu přistupoval. Skutečně bych chtěl tu realitu slyšet od pana primátora a promluvit si s ním o tom,“ řekl předseda zastupitelského klubu SPOLU pro Prahu Tomáš Portlík (ODS).

„Pokud se opozice bude ptát, budeme chtít také vědět, jak na to pan primátor zareaguje,“ řekla předsedkyně zastupitelského klubu STAN Kateřina Arnotová.

Téma se bude pravděpodobně probírat i příští čtvrtek na jednání pražských zastupitelů. Diskutovat o tom bude chtít část opozice. „Já si osobně myslím, že je to na rezignaci pana primátora, protože dlouhodobě ukazuje Praze, že všechny ty funkce, které zastává, nezvládá. A toto je takový vrchol, třešnička na dortu, po roce jeho fungování, kdy se ještě zachoval naprosto nezodpovědně,“ prohlásil pražský opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO).

Jestli to budou chtít zařadit přímo jako bod na jednání, nebo v rámci interpelace, si chce ANO ujasnit v pondělí na zasedání klubu.