TÉMA

Jiří Šimáně

Číňané odešli ze Smartwings, aerolinky se vrátily do rukou původních majitelů

Největší česká letecká společnost Smartwings se vrátila původním majitelům Jiřímu Šimáněmu a Romanu Vikovi. Společnost Prague City Air, za níž oba zakladatelé aerolinek stojí, koupila podíl, který prostřednictvím dceřiné firmy vlastnila čínská firma CITIC. O prodeji téměř polovičního podílu ve Smartwings infromovaly aerolinky samotné, podle jejich mluvčí Vladimíry Dufkové se ale firmy dohodly, že nebudou zveřejňovat cenu transakce.
21. 2. 2024|

Černochová ocenila účastníky třetího odboje

Čtyři desítky účastníků třetího odboje a odporu proti komunismu přebraly pamětní odznak od ministryně obrany Jany Černochové. Osm bojovníků proti totalitnímu režimu před rokem 1989 ministerstvo ocenilo in memoriam.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 19:30|

Soud schválil reorganizační plán zadlužených ČSA

Městský soud v Praze schválil reorganizační plán zadlužených Českých aerolinií (ČSA). Potvrdil tak hlasování věřitelů z minulého týdne. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Investorem v ČSA se tak stane nová firma Prague City Air, kterou vlastní majitelé Smartwings Jiří Šimáně a rodina Vikových. ČSA jsou od loňského března v úpadku, soud následně povolil jejich reorganizaci.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 09:44|

ČSA budou propouštět. Sníží počet pracovníků na sto, píší Seznam Zprávy

České aerolinie, které jsou od února v insolvenčním řízení, budou muset snížit počet zaměstnanců na zhruba sto. Propouštění se bude týkat neletového personálu. Serveru Seznam Zprávy to řekl spolumajitel skupiny Smartwings Jiří Šimáně. České aerolinie, které do skupiny patří, mají k dispozici už jen dvě letadla, z toho jedno vlastní. Šimáně věří, že firma přečká nejhorší období i díky penězům z plánovaného prodeje nadbytečných emisních povolenek.
29. 4. 2021|

ČSA oznámily propouštění až všech 430 zaměstnanců, píší Hospodářské noviny

České aerolinie (ČSA) se chystají propustit až všech svých 430 zaměstnanců, oznámily úřadu práce. Napsaly to Hospodářské noviny (HN), kterým oznámení o hromadném propouštění potvrdila předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Tereza Löffelmanová. Leteckou společnost zasáhly dopady epidemie koronaviru, se státní pomocí přitom počítat nemůže. Aerolinky jsou pod ochranným moratoriem před věřiteli, které vyprší na konci února.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 12:49|

Smartwings a ČSA uspěly s žádostí o odložení splatnosti dluhů

Městský soud v Praze vyhověl žádosti Českých aerolinií a Smartwings a vyhlásil mimořádné moratorium, tedy odložení splatnosti dluhů, kvůli koronaviru. Platí maximálně na tři měsíce, lze ho ještě za mimořádných okolností o čtvrt roku prodloužit. Vyplývá to z dokumentů, které soud zveřejnil v insolvenčním rejstříku. Jako první o tom informoval server Zdopravy.cz. Letadla obou firem budou dál létat.
27. 8. 2020|

Smartwings a ČSA žádají odložení splatnosti dluhů. Chtějí čas pro dlouhodobé řešení finančních potíží

Letecké společnosti Smartwings a ČSA ze skupiny Smartwings Group podaly ve středu u Městského soudu v Praze návrh na vyhlášení mimořádného moratoria, tedy odložení splatnosti dluhů, kvůli koronaviru. Požádat o dočasný odklad jim nově umožnil zákon označovaný jako lex covid. Firmy to uvedly v tiskové zprávě.
26. 8. 2020Aktualizováno26. 8. 2020, 22:38|

Skupina Smartwings propustí až šest set zaměstnanců, kvůli krizi má finanční problémy

Letecká skupina Smartwings, do níž patří i ČSA, propustí až šest set zaměstnanců. Bude se to týkat pilotů, stewardů i provozních a administrativních pracovníků. Důvodem jsou finanční problémy po koronavirové krizi, propouštět bude ve vlnách od července do února příštího roku. Ve skupině nyní pracuje kolem dvou a půl tisíce lidí.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 17:23|

Stát by měl pomoci Smartwings, míní sněmovní výbor. Firma potřebuje 1,6 miliardy korun, tvrdí ředitel

Ministerstvo dopravy by mělo podle sněmovního hospodářského výboru připravit podporu společností podnikajících v hromadné dopravě. Členové výboru se na tom usnesli po debatě o případné státní pomoci letecké společnosti Smartwings. K takovému postupu se přiklání ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Výbor si od něho vyžádal také rozbor situace v letecké dopravě v souvislosti s epidemií nového koronaviru.
24. 6. 2020|

Krach ČSA by stát vyšel na 1,2 miliardy korun, hájí pomoc aerolinkám Hamáček

V případě, že by České aerolinie (ČSA) zkrachovaly, stát by na dávkách a podpoře vyplatil zhruba 1,2 miliardy korun. Před pondělním jednáním vlády, na němž se o situaci kolem ČSA nakonec nejednalo, to řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Přijde mu proto logická zvažovaná státní záruka pro leteckou společnost Smartwings. Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v sobotu uvedl, že výše záruky by měla být mezi 500 a 900 miliony korun, sám by preferoval 800 milionů.
15. 6. 2020Aktualizováno15. 6. 2020, 18:00|

Stát se vloží do boje o záchranu aerolinek Smartwings. Mohou dostat záruku až 900 milionů

Stát jedná s leteckou společností Smartwings o záruce 500 až 900 milionů korun za její úvěry, které jí mají pomoci překonat dopady zastavení provozu kvůli pandemii koronaviru. Podmínkou je přejmenování firmy na ČSA (České aerolinie) a udržení dvou a půl tisíc zaměstnanců. Vlastníci společnosti, která ČSA ovládá, jsou do aerolinek připraveni vložit 1,6 miliardy korun.
13. 6. 2020|

Smartwings požádá stát o půjčku nebo garanci za 900 milionů korun, píší Lidovky

Letecká skupina Smartwings požádá stát o půjčku ve výši 900 milionů korun, uvedl server Lidovky.cz. Další zhruba miliardu korun by podle něj do firmy měli vložit její akcionáři. Valná hromada firmy se ve čtvrtek dohodla, že v případě dohody se státem budou záchranu firmy financovat všichni akcionáři. Zároveň byl schválen finanční model společnosti.
5. 6. 2020Aktualizováno5. 6. 2020, 14:27|

Záchranu Smartwings budou financovat všichni akcionáři, pokud se zapojí stát

Do financování záchrany letecké skupiny Smartwings se v případě dohody se státem zapojí všichni akcionáři společnosti. Ve čtvrtek se na tom dohodla valná hromada firmy. Zároveň schválila finanční model skupiny pro letošní a příští rok, který vychází ze závěrů expertní komise ministerstva dopravy.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 20:50|

Stát by mohl koupit až stoprocentní podíl ve Smartwings, řekl Havlíček. Šlo by o miliardy

Až stoprocentní podíl v letecké společnosti Smartwings by podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) mohl koupit český stát. Pomoci by tak letecké společnosti měl s dopady koronavirové krize. Rozhodnout se podle Havlíčka musí do konce června. O nákupu podílu ve společnosti bude jednat vláda. Rezervovaně se ale k výroku ministra Havlíčka vyjádřil místopředseda koaličních sociálních demokratů Roman Onderka. Za záchranou firmy může podle něj být zájem vlastníků Smartwings. Mluvčí společnosti uvedla, že firma snahu státu o podporu vítá, doufá ale také ve věcnou debatu.
16. 5. 2020Aktualizováno16. 5. 2020, 16:59|

Schillerová i Havlíček jsou připraveni jednat o vstupu státu do Smartwings

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ani ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) se nebrání odkupu čínského podílu ve skupině Smartwings, do níž patří i České aerolinie (ČSA). Řekli to v úterý pro Českou televizi.
5. 5. 2020Aktualizováno5. 5. 2020, 21:43|
Otázky Václava Moravce

Ministryně práce Maláčová: Jak český trh zvládá krizi, ukáže až dubnová nezaměstnanost

Stát by teď měl podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) zamezit nezaměstnanosti a podpořit malé firmy. V březnu zůstala nezaměstnanost na únorových třech procentech, a i když první dubnové dny vykazují standardní hodnoty, vývoj lze odhadovat jen s obtížemi, uvedla v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Maláčová také odmítla myšlenku premiéra Andreje Babiše (ANO) na podporu aerolinek Smartwings.
5. 4. 2020|

Koalice zvažuje částečně zestátnit klíčové společnosti. Z opozice zní hlasy proti

Vláda uvažuje, že by do některých klíčových podniků mohl vstoupit stát, a to v případě, že se dostanou do problémů. České televizi to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Předseda vlády zmínil třeba České aerolinie. Podle Havlíčka by tak stát firmám pomohl překonat ekonomické problémy, do kterých se nyní dostaly. Především pravicová opozice ale takové úvahy kritizuje.
4. 4. 2020|