TÉMA

Jan Souček

Rada ČT jmenovala ředitelkou studia Ostrava Gabrielu Lefenda

Rada České televize ve středu jmenovala ředitelkou studia ČT v Ostravě dosavadní ředitelku vnějších vztahů zdravotnické skupiny Agel Gabrielu Lefenda. Nastoupit by měla 6. května. Zvítězila v tendru, do kterého se přihlásilo devět uchazečů včetně dosavadního šéfa studia Miroslava Karase. Karas v tendru neuspěl a po dohodě s vedením z televize odchází.
17. 4. 2024|

Všichni členové Etického panelu ČT rezignovali, Souček navrhne nová jména

Všech pět členů Etického panelu České televize se rozhodlo rezignovat. Generální ředitel ČT Jan Souček proto v nejbližší době bude navrhovat jména nových členů a předkládat je Radě ČT, která podle Kodexu ČT členy projednává. ČTK to řekla mluvčí ČT Vendula Krejčová. Potvrdila tak informaci serveru Novinky.cz.
27. 3. 2024|

Změny RTVS jsou účelové, říká ředitel Machaj. Kolidují s evropským aktem o ochraně médií, upozorňuje Souček

Vláda Roberta Fica (Smer–SD) chystá výrazné změny ve fungování veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Návrhy vzbudily ostrou kritiku jak na slovenské, tak české mediální scéně, nevole zní i z Bruselu. Podle stávajícího ředitele RTVS Ľuboše Machaje jsou změny účelové, vláda si chce vybrat nové vedení média. Generální ředitel ČT Jan Souček vidí jako největší problémy návrhu odvolatelnost ředitele RTVS bez udání důvodu a vznik programové rady, která bude počínání média pravidelně vyhodnocovat. Poslanec vládní SNS Roman Michelko v Událostech, komentářích popřel, že by si Ficův kabinet chtěl vytvořit státní médium a ujistil, že odvolatelnost ředitele RTVS bez udání důvodu nakonec v novele zákona nebude.
15. 3. 2024|

Na jaře v ČT Peče celá země, Dobré ráno baví z Brna a Jiřina Bohdalová je za Svatou

Česká televize představila novinky, které zaplní jarní program. Na obrazovku se vrátí další řada Peče celá země, pokračování krimi Stíny v mlze i komediálního seriálu Dobré ráno, Brno! Témat, o nichž se raději nemluví, se s humorem a empatií dotkne nový seriál Smysl pro tumor. Novinkou jsou také případy paranormálních jevů, které vyšetřuje komediální krimi seriál To se vysvětlí, soudruzi! ČT na jaře rovněž odvysílá televizní film Svatá, který dostala k devadesátým narozeninám představitelka hlavní role Jiřina Bohdalová.
28. 11. 2023|

Novým šéfredaktorem zpravodajství ČT se stane Michal Kubal

Novým šéfredaktorem zpravodajství a publicistiky České televize bude dosavadní moderátor Událostí a vedoucí redaktor zahraniční redakce Michal Kubal. Vystřídá Petra Mrzenu, který od listopadu povede celou divizi zpravodajství po Zdeňkovi Šámalovi. ČT to oznámila v tiskové zprávě.
27. 10. 2023|

Dynamická televize, která uspokojí všechny druhy diváků. Končící generální ředitel ČT Dvořák zhodnotil 12 let ve funkci

Generální ředitel musí Českou televizi držet v chodu a  zlepšovat vnitřně, a kromě toho čelit tlakům zvenčí. V pořadu Interview ČT24 o tom hovořil stávající šéf ČT Petr Dvořák. Zhodnotil, jak se televize posunula za 12 let, kdy ji řídil – podle jeho slov je na úrovni špičkových veřejnoprávních institucí v západní Evropě.
26. 9. 2023|

Přišel jsem s Petrem Dvořákem a odcházím s ním, říká končící ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal

Ruská agrese vůči Ukrajině je podle končícího ředitele zpravodajství a sportu ČT Zdeňka Šámala situace, kdy bylo správné, aby Česká televize zaujala postoj. V Interview ČT24 Šámal také řekl, že si nevzpomíná na žádný okamžik, kdy by měl pocit, že něco takříkajíc zvoral, i když připustil, že s odstupem lze některé momenty hodnotit kriticky. Rozhovor se Zdeňkem Šámalem vedla Tereza Kručinská.
19. 9. 2023|

Chci, aby ČT udávala trendy na digitálním trhu, říká nastupující generální ředitel Souček

Za necelý měsíc bude mít Česká televize nového generálního ředitele. Rada České televize v červnu do této funkce zvolila dosavadního šéfa brněnského studia Jana Součka, který představil nejbližší spolupracovníky. Jak má Česká televize v budoucnu vypadat, představil v Interview ČT 24 nastupující generální ředitel. Rozhovor vedl Daniel Takáč.
5. 9. 2023|

Novou divizi digitálních služeb ČT povede Maxa, zpravodajství převezme Mrzena

Česká televize bude mít od října s nástupem nového generálního ředitele Jana Součka čtyři nové ředitele divizí. Novou divizi digitálních služeb povede dosavadní ředitel vývoje programu a nových médií Jan Maxa, v čele zpravodajství a publicistiky vystřídá odcházejícího Zdeňka Šámala dosavadní šéfredaktor ČT24 Petr Mrzena. Další novou divizi Obsah bude řídit Tereza Polachová a Korporátní služby povede Michal Fila. Souček, který nahradí Petra Dvořáka, změny představil na tiskové konferenci.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:06|

Radní ČT vyzvali Dvořáka, aby předložil všechny chystané smlouvy nad milion korun

Radní České televize (ČT) vyzvali končícího šéfa Petra Dvořáka k předložení chystaných smluv nad jeden milion korun dozorčí komisi. Ta má zároveň monitorovat předání funkce nově zvolenému generálnímu řediteli Janu Součkovi. Vyplývá to z aktuálního jednání rady. Podle Dvořáka je její rozhodnutí nezákonné. Ve funkci končí 30. září.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 17:22|

Budoucnost televize je v digitálním prostoru, míní nově zvolený generální ředitel ČT Jan Souček

Cílem nově zvoleného generální ředitele České televize Jana Součka je připravit instituci na konec terestrického vysílání a přechod výhradně do digitálního prostoru, kde mohou diváci sledovat pořady pomocí nejrůznějších aplikací. Důležitá je podle něj i reforma financování televize a diskuze o podobě koncesionářských poplatků, jejichž výši by si představoval kolem 180 korun. Jan Souček byl hostem Událostí, komentářů, rozhovor s ním vedl moderátor Daniel Takáč.
8. 6. 2023|

Novým generálním ředitelem České televize byl zvolen ředitel brněnského studia Jan Souček

Novým generálním ředitelem České televize byl ve třetím kole zvolen ředitel brněnského studia ČT Jan Souček. S jedenácti získanými hlasy porazil dosavadního šéfa ČT Petra Dvořáka. Výsledky vyhlásil předseda volební komise Ladislav Mrklas. Souček se funkce ujme 1. října, kdy Dvořákovi vyprší druhé funkční období. Mandát je šestiletý. Veřejnoprávní televize hospodaří zhruba se sedmimiliardovým rozpočtem.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 19:52|

Do užšího výběru na ředitele ČT postoupili Dvořák, Souček, Konrád, Štern a Hřídel

Do užšího výběru kandidátů na místo generálního ředitele České televize postoupil její stávající šéf Petr Dvořák, ředitel brněnského studia ČT Jan Souček a bývalý šéf televize Prima Martin Konrád. Ve druhém kole pak radní ČT mezi pětici uchazečů zvolili ještě kreativního producenta v ČT Jana Šterna a krizového manažera Pavla Hřídela. Vyplývá to ze středečního jednání rady.
17. 5. 2023|

Do výběrového řízení na generálního ředitele ČT přišlo osm platných přihlášek

Do výběrového řízení na generálního ředitele České televize přišlo Radě ČT celkem osm platných přihlášek. Dalších pět kandidátů nesplnilo všechna předem stanovená kritéria a byli z výběru vyřazeni. Během jednání rady to řekl její předseda Karel Novák. Stávající šestiletý mandát vyprší generálnímu řediteli Petru Dvořákovi na konci letošního září. Do tendru před šesti lety se hlásilo 12 uchazečů.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 15:06|

Generální ředitel České televize Petr Dvořák bude usilovat o znovuzvolení

Současný generální ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák bude obhajovat funkci. Serveru Seznam Zprávy sdělil, že před veřejnoprávní televizí jsou nové výzvy, kterých se chce účastnit. Dvořák stojí v čele televize druhé volební období, které mu vyprší na konci září. Rada České televize vyhlásila výběrové řízení na šéfa ČT v polovině února. Uzávěrka přihlášek je 17. dubna, vybírat ředitele s mandátem do roku 2029 budou radní v červnu.
24. 3. 2023|

Bouřlivé kosmické počasí může zapříčinit výpadky navigací, na výzkumu se podílel i Čech

Vědci zjistili, že kosmické počasí může zapříčinit například výpadky navigací na Zemi. Pomalé kmitání takzvaného slunečního větru se podle nich šíří právě až ke sto tisíc kilometrů vzdálené Zemi, kde ovlivňuje její geomagnetické pole. Na mezinárodním výzkumu, který vyšel v odborném časopis Nature Physics, se podílel také Jan Souček z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR (AV).
4. 1. 2023|

Z Brna vysílá televize už 60 let. Do minulosti se ohlíží výstavou fotografií

Česká televize si letos připomíná 60 let od zahájení vysílání z brněnského televizního studia výstavou fotografií v centru Brna. První pořad ze studia ohlásila znělka 6. července 1961, živě vysílané zábavné pásmo Sedmikrásky nad Brnem tehdy sklidilo úspěch. Dnes vyrábí pořady pro všechny programy veřejnoprávní televize.
14. 6. 2021|