TÉMA

Papír

Senát schválil elektronické plné moci či vymezení dostupného bydlení

Lidé asi budou moci vystavovat plné moci nejen v papírové, ale také v elektronické podobě, které budou v registru zastupování. Novinku přinese vládní novela zákona o základních registrech, kterou Senát schválil beze změn. Materiál nyní dostane k podpisu prezident. Horní komora také umožnila přijetí pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na schůzi. Senát rovněž chce ze zákona o strategických stavbách odstranit zónu Plzeň-Líně, aby ji mohla nadále využívat armáda. Návrh nyní posoudí sněmovna.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 20:28|

Nový způsob sběru odpadu „door-to-door“ je stále populárnější. Obce tak chtějí zvýšit vytříděnost

Další města zavádí nový způsob třídění odpadu, tzv. „door-to-door“ systém. Nově to zkouší například některé obce ve středních Čechách. Systém spočívá v tom, že domácnosti dostanou samostatné nádoby na plast, papír a bioodpad, které mají přímo u svého domu a které se pravidelně vyvážejí. Města si od toho slibují více vytříděného odpadu a tím pádem i méně toho směsného. Reagují tak i na zvyšování poplatků za skládkování.
16. 3. 2024|

Na papírové reklamní letáky by mohl dopadnout recyklační poplatek

Ministerstvo životního prostředí chce prosadit poplatky za slevové letáky. Měli by je hradit jejich výrobci a distributoři a pokrýt tím náklady obcí na jejich recyklaci. Cílem je ale také omezit množství reklamních letáků v papírové podobě. Podle odhadu resortu tvoří tyto materiály skoro čtvrtinu odpadu z modrých popelnic. Změny mají být součástí připravované novely, která mimo jiné zavádí zálohování PET lahví.
24. 6. 2023|

„Chceme svobodu!“ Číňané v ulicích řady měst kritizovali lockdowny i prezidenta

Nepopsané listy papíru, státní hymna i nápadité slovní hříčky se staly způsobem, jak Číňané při víkendových protestech vyjadřovali svou nespokojenost s vládou v Pekingu a její přísnou covidovou politikou. Na prestižní pekingské univerzitě Čching-chua se například studenti vyfotografovali s Fridmanovou rovnicí, která je pojmenována po ruském fyzikovi, jehož jméno připomíná výraz „free man“, svobodný člověk, uvedla agentura AFP.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 20:07|

Za kilogram železného šrotu je méně peněz než za papír. Pro kov není využití

Za kilogram železného šrotu v tuto chvíli dostane prodejce méně peněz než za papír. Pro kov momentálně není využití. Hutím, které ho ze sběrných dvorů odkupují a vyrábějí z něj ocel, totiž ubývají zakázky. Na vině je pokles výroby v automobilovém průmyslu i stavebnictví.
16. 7. 2022|

Kvůli válce na Ukrajině výrazně zdražil papír. Dopad to má na letáky i knihy

Někteří obchodníci omezují tisk reklamních letáků a nakladatelé snižují objemy vydávaných knih. Důvodem je nedostatek papíru a jeho rostoucí cena. Problém s papírem vyeskalovala ruská agrese na Ukrajině. Jeho cena je momentálně dvojnásobná oproti minulému roku. Zatímco velké obchodní řetězce mohou své reklamní letáky umístit na internet, pro nakladatele je drahý papír mnohem větším problémem.
23. 5. 2022|

30 let zpět: Tepelná izolace ze starého papíru

I tepelná izolace může být z ekologického a zdravotnického hlediska absolutně nezávadná. Firma Azteco začala vyrábět široce použitelné výrobky ze starého papíru, což přineslo několik výhod v podobě úspory energie a ekologie.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 4. 2022|

30 let zpět: Třídění odpadů v Jindřichově Hradci

Kontejnery na tříděný odpad jsou dnes v každé obci. Začátkem 90. let však separace odpadů v Československu teprve začínala. Například v Jindřichově Hradci mohli první zájemci třídit tři druhy surovin. Město jim k tomu navíc zapůjčilo i speciální koše.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 1. 2022|

Učebnice kvůli vyšším cenám papíru i energií zdraží o desítky korun

Učebnice a pracovní sešity budou mít od nového roku vyšší cenovku. Nakladatele ke zdražení vede nejen rostoucí cena papíru a energií, ale i vyšší náklady na mzdy. Ceny učebnic a dalších pomůcek vyráběných z papíru tak mohou vzrůst o desítky korun. Podle ředitelů škol by výdaje za dražší učebnice mělo kompenzovat ministerstvo školství, na které se kvůli tomu chtějí obrátit.
21. 11. 2021|

Pohonné hmoty dál zdražují, firmy zvyšují ceny výrobků i služeb až o desítky procent

Cena benzinu v průměru přeskočila sedmatřicet korun za litr, nafta šestatřicet. To zvyšuje tlak na domácnosti i firmy. Ceny se přitom odvíjejí od situace na světových trzích, které reagují na nedostatek suroviny. Analytici očekávají, že se situace zlepší zřejmě až v příštím roce. Pohonné hmoty tak ještě pár týdnů zřejmě zdražovat budou.
15. 11. 2021|

Ceny kovů i papíru rostou a sběrny mají v poslední době napilno

Nebývalý příliv zákazníků nyní zažívají sběrny druhotných surovin. Výrazně totiž roste cena materiálů. U některých kovů stoupla i téměř trojnásobně. Nejdražší je stále měď. Také cena sběrného papíru je stále vyšší.
7. 11. 2021|

Nakladatelům chybí papír. Knihy na vánoční trh tak budou zdražovat

Loni knižní trh omezila pandemie, letos se k potížím nakladatelů přidal nedostatek papíru. Potýkají se s ním největší hráči tuzemského trhu i ti, kteří mají v edičních plánech jen desítky titulů ročně. Knihy by kvůli tomu mohly ještě letos podražit. Problém je podle nakladatelů v celé Evropě a zřejmě souvisí i s čínským trhem. Pro velké nakladatele problém znamená výpadek tržeb v řádu milionů korun.
9. 9. 2021|

Efektivnější je psát si poznámky na papír než do elektronických zařízení, tvrdí vědci

Když si člověk píše poznámky na klasický papír, zapamatuje si toho více, než když informace zaznamenává na digitální zařízení. Naznačila to nová studie, kterou publikoval časopis Frontiers in Behavioral Neuroscience. Používání tradičních sešitů totiž podle vědců vyvolává větší mozkovou aktivitu.
19. 3. 2021|

Zájem o sběr papíru roste, e-shopy potřebují tašky a krabice

Před rokem nebyl pro starý papír odbyt, výkupny platily málo nebo ho odmítaly. Teď je situace jiná. E-shopy potřebují tašky a krabice a zájem o sběr roste.
22. 2. 2021|

Čeští vědci vyvinuli nový typ papíru, který ničí viry i bakterie

Čeští výzkumníci vyvinuli nový typ papíru, který likviduje bakterie, viry a kvasinky. Zvolili technologii, kterou výrobci obdobných papírů dosud nevyužívali. Nový postup podle vědců z Akademie věd ČR (AV) zlepšuje kvalitu výrobku, který nazvali „anticovid papír“, neboť účinně ničí i nový typ koronaviru. Využití papíru může v budoucnu snížit riziko infekcí při manipulaci s bankovkami, ceninami a různými dokumenty. Je vhodný i pro archivaci, uvedli zástupci AV.
4. 12. 2020|

Hasiči lokalizovali požár haly s papírem v Košťanech, škoda přesáhne pět milionů

Hasičům se v noci podařilo lokalizovat požár haly s papírem v Košťanech na Teplicku, zásah ale nadále pokračuje. Škoda přesáhne podle prvního odhadu pět milionů korun. Příčina vzniku požáru se bude teprve vyšetřovat.
4. 9. 2020Aktualizováno5. 9. 2020, 07:31|

Sběr papíru na některých školách po desítkách let končí. Není o něj zájem

Řada škol ukončuje pravidelný sběr papíru. Kvůli velmi nízké ceně se jim nevyplatí, v některých třídírnách navíc papír už vůbec nevykupují. Starý papír totiž přestala odebírat Čína a o jeho nákup teď není zájem. Peníze za papír dříve školy využívaly na nákup pomůcek, vybavení tříd nebo pořádání akcí.
27. 2. 2020|

Krize na trhu s tříděným papírem. Čína jej neodebírá, Evropě chybí recyklační linky

Ministerstvo životního prostředí se zabývá krizí na trhu s tříděným papírem. Společnost EKO-KOM, která organizuje sběr, proto připlatí odpadovým firmám, aby materiál z obcí svážely. Jeho ceny totiž spadly na minimum. Stalo se tak proto, že jej přestala odebírat Čína a odpad se počátkem roku nahromadil v Evropě. Ta ale nemá dost recyklačních linek a neumí tak velké množství zpracovat.
7. 2. 2020|

Nikaragua se může stát první zemí, kde přestanou vycházet noviny. Režim zadržuje papír ve skladu

Autoritářský režim prezidenta Daniela Ortegy se snaží umlčet nikaragujská opoziční média, a tak už rok a půl zadržuje ve skladech celního úřadu desítky tun papíru a dalšího materiálu určeného dvěma velkým mediálním skupinám v zemi, informoval nejstarší deník této středoamerické země La Prensa. Podle listu hrozí, že se Nikaragua stane první zemí světa bez tištěných novin.
3. 2. 2020|