TÉMA

Nákladní auta

Dálnici D1 se po několika hodinách podařilo zprůjezdnit

Silničářům se podařilo zprůjezdnit dálnici D1 na Vysočině. Ve směru na Brno se okolo sedmdesátého kilometru vytvořila dlouhá kolona, provoz zablokovaly kamiony uvázlé ve stoupání. Řidiči tam zůstávali i několik hodin, informace z půlnoci hovoří o tom, že by se kolona mohla začít pomalu rozjíždět. Sníh leží na většině silnic na východě Čech. Většinou je rozbředlý, někde tvoří uježděnou až zledovatělou vrstvu s vyjetými kolejemi. Vlivem větru také vznikají sněhové jazyky.
23. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 00:44|

Zákaz předjíždění pro kamiony na D1 se odkládá, úřady nestíhají vyřídit rozmístění značek

Rozšíření zákazu předjíždění pro kamiony na dálnici D1 se odkládá. Ředitelství silnic a dálnic i ministerstvo dopravy to potvrdilo České televizi. Zákazových značek je příliš mnoho a do konce léta, kdy chtěla mít policie zákazy již v platnosti, se jejich osazení nestíhá. Nyní mají úřady ambici značky osadit před začátkem zimní sezony.
24. 8. 2023|

Žadatele o řidičské průkazy čekají další nové otázky. Týkají se šoférů autobusů a nákladních vozů

Ministerstvo dopravy, Asociace autoškol ČR a sdružení dopravců Česmad Bohemia představily další sérii 38 nových otázek pro žadatele o řidičské oprávnění. V pořadí pátá sada se týká zájemců o řidičské průkazy na autobus, nákladní automobil a přípojná vozidla. Obsahuje i otázky ohledně bezpečnosti dětí, hlavně jejich přepravy v autosedačkách.
14. 2. 2023|

Mýto se rozšířilo, kamiony musí platit na dalších úsecích silnic v Česku

Nákladní auta musí od července platit mýtné na dalších silnicích první třídy. Dohromady jde asi o 373 kilometrů komunikací. Zpoplatněná je tak přibližně čtvrtina délky tohoto typu silnic v zemi. Ministerstvo chce v rozšiřování placených úseků pokračovat i v budoucnu.
2. 7. 2022|

Navzdory potížím nepanuje v Británii sentiment po Unii. Je to uzavřená kapitola, říká Přibáň

Velká Británie se v posledních týdnech potýká s nedostatkem pracovníků, od řidičů nákladních aut až po pracovníky v zemědělství nebo masokombinátech. Situace dospěla tak daleko, že čerpacím stanicím docházel benzin a nafta a u těch zásobovaných stály dlouhé fronty. I když se na evropském kontinentu může zdát, že Británie se dostala do problémů kvůli brexitu, profesor práva na Cardiff University Jiří Přibáň takové zjednodušení odmítá. Na vině je hned několik faktorů a žádný sentiment po Unii v Británii nepanuje, řekl v Interview ČT24.
2. 10. 2021|

Zbourání vily Viktora Beneše by byla veliká ztráta, řekl Hřib. Rada města podává proti demolici odvolání

Kdyby vila stavitele Viktora Beneše šla k zemi, šlo by o velikou ztrátu. Proto se rada hlavního města v úterý rozhodla podat proti demoličnímu výměru budovy ze začátku dvacátého století odvolání. V pořadu Interview ČT24 to řekl primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). S moderátorkou Světlanou Witowskou ale hovořil i o dalších tématech, například o dostavbě pražského okruhu nebo příliš úzkém pruhu pro auta v Modřanech, na který upozornila reportáž ČT.
27. 7. 2021|

Přesná definice bezpečného odstupu a přísnější bodový systém. Na silnicích by mělo být bezpečněji

Na českých sinicích loni zahynulo podle předběžných čísel 550 lidí. To je sice o 15 méně než v roce 2018, tragických nehod je ale i tak stále dost. Poslední dvě smrtelné havárie roku 2019 se staly v úterý, u obce Zliv na Českobudějovicku a na Orlickoústecku. V obou případech řidiči vyjeli mimo silnici a následný náraz do stromů nepřežili. Policie i ministerstvo dopravy proto připravují řadu opatření, jak  nehodovost snížit.
2. 1. 2020|