TÉMA

Soudní reforma

Evropská komise uvolnila Maďarsku třetinu zablokovaných peněz poté, co Budapešť zveřejnila požadovanou soudní reformu

Brusel uvolnil Maďarsku deset miliard eur (asi 245 miliard korun) z fondů Evropské unie, které zmrazil kvůli pochybám o stavu demokracie a právního státu v zemi. Oznámila to Evropská komise (EK) poté, co Maďarsko v úředním věstníku zveřejnilo další reformy soudnictví. Dalších přibližně 21 miliard eur Komise kvůli porušení principů právního státu v Maďarsku dál blokuje.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 20:56|

Izraelský nejvyšší soud řeší, zda dovolí omezení svých pravomocí. Zemi hrozí ústavní krize

Izraelský nejvyšší soud se začal zaobírat spornou vládní novelou, která omezuje jeho pravomoci. Věcí se vůbec poprvé v historii zabývá celý patnáctičlenný senát. Parlament schválil zákon z pera konzervativní vlády premiéra Benjamina Netanjahua v červenci. Proti reformě už přes osm měsíců každý týden demonstrují v ulicích tisíce Izraelců. Podle agentury Reuters lze očekávat, že nejvyšší soud ve věci rozhodne až za několik týdnů či měsíců.  Pokud by označil zákon za nelegální, v zemi by hrozila ústavní a politická krize.
12. 9. 2023|

V Izraeli to nadále vře. Kvůli soudní reformě hrozí ústavní krize

Protesty proti soudní reformě v Izraeli trvají už více než půl roku a ani letní parlamentní přestávka emoce neuklidnila. Kromě demonstrací a politických hádek se navíc schyluje k dalším střetům. Od začátku září totiž bude nejvyšší soud posuzovat petice proti reformě. Právní experti varují, že zemi hrozí ústavní krize.
14. 8. 2023|

Izraelský parlament schválil zásadní část soudní reformy, desítky tisíc lidí protestují

Izraelský parlament schválil klíčový bod kritizované justiční reformy, jenž omezí pravomoce nejvyššího soudu ve prospěch vlády. Pro zákon hlasovalo 64 poslanců, proti nebyl nikdo, protože opoziční zákonodárci na protest opustili jednací sál. Po hlasování na mnoha místech v zemi propukly protesty. Bílý dům označil schválení části soudní reformy za nešťastné. Palestinský premiér Muhammad Ištajja uvedl, že Izraelci nyní platí za mlčení ohledně zločinů proti Palestincům.
24. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 00:01|

V Izraeli se demonstruje pro i proti soudní reformě

V Izraeli roste napětí kvůli vládnímu návrhu soudní reformy, jejíž první klíčový zákon oslabující pravomoce nejvyššího soudu by mohl parlament definitivně schválit už v pondělí. I v neděli pokračují v Jeruzalémě demonstrace odpůrců reformy a v Tel Avivu neobvykle vyšli do ulic i její příznivci. Objevily se rovněž spekulace, že by největší odborový svaz mohl vyhlásit generální stávku, protože vláda odmítla jeho návrh na úpravu zmíněného zákona. Prezident Jicchak Herzog v nemocnici navštívil premiéra Benjamina Netanjahua, jednat má i s lídry opozice.
23. 7. 2023|

Prvním čtením prošla část izraelské justiční reformy. Odpůrci zaplnili ulice a blokují dálnici

Izraelský parlament v prvním čtení schválil návrh zákona, který je součástí kontroverzní justiční reformy a jenž má omezit pravomoci nejvyššího soudu. Jedná se o první část vládního balíku, který postoupil parlamentem od konce letošního března, kdy izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli masivním protestům oznámil odložení reformy. Odpůrci změn demonstrují i v úterý. Izraelská policie zadržela na šest desítek lidí, včetně dvou novinářů. Na řadě míst demonstranti blokují silnice, na okraji Tel Avivu si časně ráno lidé postavili na dálnici stany a zapálili pneumatiky.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 13:37|

Izraelci znovu protestovali proti vládě, odložení soudní reformy jim nestačí

Desetitisíce Izraelců v sobotu večer po celém Izraeli opět protestovaly proti politice koaliční vlády Benjamina Netanjahua, v níž jsou i ultraortodoxní a krajně pravicové strany. Demonstranti dlouhodobě kritizují vládní plány na soudní reformu a viní vládu z nedostatečného postupu proti vlně násilí v arabském sektoru.
11. 6. 2023|

V Izraeli se opět jedná o soudní reformě, její průběh mohl odradit voliče pravice, míní Borek

Po svátcích Pesach opět začalo jednání o soudní reformě pod záštitou izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga. Podle zahraničního reportéra ČT na Blízkém východě Davida Borka má sice průběh věcný charakter, ale zásadní rozdíly přetrvávají. Z volebních průzkumů vyplývá, že ztrácí vládní strana Likud a roste opoziční Strana národní jednoty.
20. 4. 2023|

Izraelská společnost je podle Borka jako mozaika a spory o justiční reformu podrývají její rovnováhu

Každoroční připomínka obětí holocaustu stmeluje izraelskou společnost, myslí si blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. I když je tamní politická situace neklidná, nemyslí si, že izraelská společnost je rozdělenější než v jiných zemích. „Ta společnost má vlastně charakter mozaiky,“ vysvětlil v pořadu Interview ČT24.
18. 4. 2023|

Izraelský ministr obrany Galant zůstane ve funkci. Netanjahu změnil názor

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí zvrátil své dřívější rozhodnutí odvolat ministra obrany Joava Galanta. Podle předsedy vlády zůstane Galant ve funkci kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v zemi, informovala agentura Reuters. Galant se v březnu vyslovil proti kontroverzní vládní justiční reformě, následně premiér ohlásil jeho odvolání. Nyní Netanjahu řekl, že se „rozhodl na neshody s Galantem zapomenout“.
10. 4. 2023|

Izraelský ministr obrany vyzval k zastavení kontroverzní reformy soudnictví

Prohlubující se vnitřní roztržka vyvolaná snahou prosadit v Izraeli reformu soudnictví představuje bezprostřední hrozbu pro bezpečnost země, řekl podle agentury Reuters izraelský ministr obrany Joav Galant. Vyzval k zastavení kontroverzní reformy, proti níž se v Izraeli masově demonstruje.
25. 3. 2023Aktualizováno25. 3. 2023, 21:06|

V Izraeli pokračují protesty proti vládě a její soudní reformě, do ulic vyšlo dle médií přes 300 tisíc lidí

Přes tři sta tisíc lidí v sobotu v Izraeli vyšlo do ulic demonstrovat proti koaliční vládě premiéra Benjamina Netanjahua a jejímu návrhu soudní reformy, který podle mnohých ohrožuje demokracii a k jehož zrušení tento týden vyzval i prezident Jicchak Herzog. Deník Haarec s odkazem na organizátory akce napsal, že demonstrací se v sobotu účastní půl milionu lidí a že jde o největší protest v historii země.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 23:19|

Proti Netanjahuově vládě protestovali lidé v Tel Avivu a dalších izraelských městech

V izraelských městech lidé opět demonstrovali proti vládě premiéra Benjamina Netanjahua a jejímu návrhu soudní reformy, kterou protestující považují ze ohrožení demokracie. Místní média informují o tom, že jde zřejmě o dosud největší účast na demonstracích, které se konají už osmou sobotu. Policie večer oznámila, že zatkla dvě desítky demonstrantů.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 23:36|

Izraelským parlamentem v prvním čtení prošla část kontroverzní soudní reformy

Poměrem 63 ku 47 hlasům izraelský parlament v noci na úterý schválil v prvním čtení první část kontroverzní soudní reformy, která vyvolává v zemi masové demonstrace. Informovala o tom agentura Reuters. Podle kritiků změny omezí pravomoci soudnictví.
21. 2. 2023|

Izraelci opět demonstrovali proti soudní reformě, do ulic jich vyšly desetitisíce

Desetitisíce lidí v Izraeli šestou sobotu v řadě protestovaly proti plánované reformě soudnictví, kterou prosazuje pravicová vláda premiéra Benjamina Netanjahua. Nejpočetnější byly demonstrace opět v Tel Avivu, kde se podle organizátorů sešlo zhruba 145 tisíc lidí. V dalších městech vyjadřovalo nesouhlas kolem 83 tisíc lidí, uvádí list The Times of Israel. Policejní odhady nebyly bezprostředně k dispozici, v předchozích týdnech ale byly vždy nižší než čísla pořadatelů.
12. 2. 2023|

Vzdor zakázán. Polský Sejm schválil zákon o trestání soudců, výzvy EU nepomohly

Polští poslanci přijali zákon umožňující postihnout soudce, kteří se stavějí proti kontroverzní soudní reformě, kterou připravila vládní strana Právo a spravedlnost (PiS). Sejm tak učinil navzdory přání Bruselu. Podle vlády zákon umožňující odvolávat soudce zabrání chaosu v justici, dle opozice ohrozí právní stát. Poslanci o legislativě jednali bouřlivě i v noci. Už ve středu v ulicích protestovaly tisíce Poláků.
20. 12. 2019Aktualizováno20. 12. 2019, 22:22|