TÉMA

Trakční vedení

Provoz vlaků mezi Řevnicemi a Karlštejnem stál několik hodin, padající sloup zabil dělníka

Pád sloupu vysokého napětí na trakční vedení zastavil ve středu po poledni na přibližně pět hodin provoz na trati Praha–Beroun v úseku mezi Zadní Třebaní a Řevnicemi. České dráhy původně odhadovaly, že omezení potrvá až do 20:00. Dopravce zároveň zajistil náhradní autobusy. Omezení se týkalo Západních a Bavorských expresů, rychlíků Berounka a osobních vlaků linky S7. Podle mluvčí policie Michaely Richterové zemřel po pádu sloupu u Zadní Třebaně dělník, dva další jsou zranění.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:04|

Strojvedoucí dostal za nehodu u Přerova peněžitý trest a zákaz činnosti

Přerovský soud uložil strojvůdci Romanu Šeševičkovi za loňskou nehodu dvou nákladních vlaků v Prosenicích u Přerova peněžitý trest dvě stě tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Podobný trest navrhoval i žalobce a ztotožnila se s ním také obhajoba. Soud v pondělí přijal prohlášení viny obžalovaného, dokazování tak neprováděl. Strojvedoucímu hrozila původně za obecné ohrožení z nedbalosti sazba od dvou do osmi let. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na 28,7 milionu korun. Srážka tehdy omezila na zhruba tři týdny provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:49|

Porucha trakčního vedení komplikuje u Prahy provoz vlaků

Porucha trakčního vedení komplikuje u Prahy provoz více než stovky vlaků včetně mezinárodních spojů. Několik osobních vlaků na trati Praha – Kralupy nad Vltavou vůbec nevyjelo. Porucha nastala ve čtvrtek pozdě večer v úseku Libčice nad Vltavou – Roztoky u Prahy. V noci na pátek byl sice obnoven provoz po jedné koleji, vlaky ale stále nabírají zpoždění. Na svém webu o tom informovaly České dráhy (ČD) a Pražská integrovaná doprava (PID). Oprava bude pravděpodobně trvat až do soboty.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 20:16|

Porucha trakčního vedení komplikovala dopoledne provoz vlaků mezi Prahou a Berounem

Porucha trakčního vedení v úseku mezi stanicemi Dobřichovice a Praha-Radotín komplikovala dopoledne provoz vlaků mezi Prahou a Berounem. Vlaky jezdily od noci zhruba po jedné traťové koleji. Některé osobní vlaky linky S7 mezi pražským hlavním nádražím a Řevnicemi, případně Radotínem a Berounem, České dráhy zrušily, dálkové spoje nabíraly zpoždění. Po půl jedenácté Správa železnic opravné práce dokončila.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 11:34|

Kvůli poruše trakčního vedení mezi Chomutovem a Mostem jezdí vlaky jen po jedné koleji

Porucha trakčního vedení zastavila v pátek ráno provoz vlaků mezi Chomutovem a Mostem. Omezení se dotklo spěšných vlaků, rychlíků i osobních vlaků. Mluvčí Správy železnic (SŽ) Nela Friebová řekla, že vlak najel do prověšeného trakčního vedení, které způsobilo zřejmě prasknutí izolátoru. V tuto chvíli už vlaky jezdí po jedné koleji, kdy se podaří zprovoznit také druhou, zatím není jasné. Podle Českých drah (ČD) nahrazují odřeknuté spoje autobusy. Porucha trakčního vedení na pražském hlavním nádraží také v pátek komplikovala provoz na trati z Prahy na Beroun a Benešov.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 20:23|

Mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí opět jezdí vlaky. Železničáři opravili trakční vedení

České dráhy (ČD) po opravě trakčního vedení u Jihlavy obnovily provoz vlaků na železnici mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí, společnost to uvedla na Twitteru. Opravy trvaly od nedělního dopoledne, kdy v úseku mezi Jihlavou a Kostelcem u Jihlavy lokomotiva nákladního vlaku narazila do spadlého stromu. V uvedeném úseku jezdily náhradní autobusy. Škodu na infrastruktuře zatím Správa železnic odhadla na milion korun.
6. 12. 2022|

Porucha trakčního vedení omezuje vlaky na trati mezi Chebem a Chomutovem

Rozsáhlá porucha trakčního vedení ve stanici Dasnice na Sokolovsku zastavila provoz vlaků na železniční trati mezi Chebem a Chomutovem v úseku Kynšperk nad Ohří – Citice. České dráhy zajišťují náhradní autobusovou dopravu.
1. 9. 2022|

Správa železnic ruší u Bezpráví beznapěťový úsek. Chce eliminovat poruchy

Správa železnic zrušila beznapěťový úsek na rekonstruované hlavní trati u Bezpráví na Orlickoústecku. Chce tím eliminovat poruchy trakčního vedení, které v posledních týdnech v úseku často zastavují provoz na koridoru mezi Prahou a Ostravou. Podle správy strojvedoucí při průjezdu často nerespektovali povinnost stažení sběrače trakce. Správa zároveň jedná se stavbaři o dalších úpravách při rekonstrukci.
9. 8. 2022|

Porucha zastavila trať přes Vysočinu, mezistátní vlaky proto objížděly i Brno

Vlakem lze opět dojet z Prahy do Brna. Část pondělí byly mezistátní vlaky, které pokračují do Vídně či Budapešti, odkloněny přes Olomouc a do Brna vůbec nezajížděly. Přímá trať přes Vysočinu byla uzavřena kvůli spadlému stromu, který poničil troleje. Provoz byl podle Českých drah plně obnovený před čtvrtou odpoledne.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 13:57|

Oprava koridoru u Otrokovic potrvá až do konce srpna, vlaky budou dál nabírat zpoždění

Do konce srpna musejí cestující počítat se zpožďováním vlaků na železničním koridoru u Otrokovic na Zlínsku. Tak dlouho potrvá podle Správy železnic (SŽ) obnova zabezpečovacího zařízení ve stanici po úterním pochybení nákladního dopravce, který na dvoukolejné trati mezi Otrokovicemi a Tlumačovem poškodil trakční vedení.
10. 6. 2022|

Vítr připravil o elektřinu statisíce lidí, stromy zablokovaly tratě a silnice

Čechy, sever Moravy a Slezsko zasáhl ve čtvrtek silný vítr. V nižších polohách dosahoval v poryvech rychlosti většinou do 90 kilometrů v hodině. Počasí do noci komplikovalo dopravu na železnici, neprůjezdné byly i některé silnice. Nehody se ale obešly bez vážnějších zranění. Bez proudu se ocitlo přes 300 tisíc odběratelů, jejich počet v podvečer klesl na zhruba padesát tisíc. Déšť a tající sníh také zvedaly hladiny řek. Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před velmi silným větrem platí pro celé Česko až do půlnoci.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 22:24|

Provoz na hlavním železničním koridoru se na hodinu zastavil

Provoz na železničním koridoru v Pardubicích byl ve středu od 12:50 na necelou hodinu přerušen. Příčinou byla oprava trakčního vedení. Vlaky tak musely čekat. Týkalo se to všech elektrických souprav na hlavní trase Praha–Pardubice–Olomouc–Ostrava. Nyní už jezdí bez omezení.
3. 11. 2021Aktualizováno3. 11. 2021, 14:17|

Mezi Kutnou Horou a Čáslaví nejezdí vlaky. Nákladní auto u Církvice strhlo trolej

Nákladní auto odpoledne u Církvice na Kutnohorsku strhlo trakční vedení. Kvůli nehodě je zastavený provoz vlaků mezi Kutnou Horou a Čáslaví. Oprava podle Správy železnic potrvá do nočních hodin.
14. 10. 2021|

V Černošicích spadl na koleje sloup, půl dne jezdily vlaky po jedné koleji a nabíraly zpoždění

Vysoká zpoždění nabíraly od rána vlaky na trati mezi Prahou a Berounem. Dopravu ráno zastavil sloup trakčního vedení na zastávce v Černošicích, který se naklonil nad trať a potom spadl na koleje. Průjezdná po obou kolejích je trať zhruba od tří odpoledne. Zprvu se provoz na trati přes Černošice zastavil úplně, později vlaky jezdily po jedné koleji.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 15:30|

Porucha na odstavném nádraží, nehody u Pardubic i Olomouce. Vlaky nabíraly zpoždění

Železniční dopravu ve čtvrtek zkomplikovaly následky ranní poruchy v Praze i dvou nehod, které se staly na koridoru mezi Prahou a Olomoucí. Kvůli poruše odřekly České dráhy několik osobních vlaků v okolí Prahy, zatímco dálkové vlaky nabraly zpoždění i přes hodinu. Další zpoždění způsobilo zastavení provozu u Štěpánova a Pardubic po střetech s chodci.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 19:56|

Mezi Brnem a Vyškovem strhlo nákladní auto trakční vedení, trať stála skoro 15 hodin

Provoz na železnici mezi Brnem a Vyškovem byl přerušený, nákladní auto totiž strhlo na přejezdu v Rousínově trakční vedení. Některé vlaky nabraly více než hodinové zpoždění, náhradní dopravu v obou směrech zajišťovaly autobusy. Provoz byl nakonec obnoven zhruba po 15 hodinách ve středu pozdě večer.
18. 12. 2019Aktualizováno18. 12. 2019, 23:27|