TÉMA

Dětský fond Organizace spojených národů

V Pásmu Gazy opět vypukly boje. Příměří skončilo, jednání však neustávají

V Pásmu Gazy vypršelo příměří mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Ani jedna ze stran do 6:00 SEČ neoznámila jeho prodloužení. Krátce před uplynutím doby příměří se v Izraeli u Pásma Gazy rozezněl poplach varující před leteckými útoky. Jeruzalém to označil za porušení dohody a oznámil pokračování vojenských operací proti Hamásu. Média informují o útocích napříč oblastí. Podle katarského ministerstva však vyjednávání o klidu zbraní navzdory bojům pokračují. Zahraniční zpravodaj ČT David Borek podotkl, že stále existuje šance na uzavření příměří mezi oběma stranami.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 19:53|

V Česku letos ubylo uprchlíků s HIV, vliv rusko-ukrajinské války je ale stále silný

Česká republika stále zůstává zemí, kde je málo nakažených virem HIV a nemocných s AIDS. Platí to jak v rámci světa a Evropy, tak z pohledu relativního počtu nových případů, konstatuje nová zpráva Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Významný vliv v počtu nových případů má ale stále vliv uprchlíků z Ukrajiny, kterou napadlo Rusko.
1. 12. 2023|

Střetli jsme se s Hamásem hluboko v Pásmu Gazy, oznámila izraelská armáda

Izraelská armáda uvedla, že v posledních několika hodinách sváděla „kruté boje“ s islamisty z hnutí Hamás „hluboko v Pásmu Gazy“. Při bojích podle Izraele zahynuly desítky ozbrojenců Hamásu a armáda zabavila „mnoho náloží a zbraní“. V bojích na severu Gazy přišli o život dva izraelští vojáci, oznámila také armáda. Zpravodajský web The Times of Israel informoval, že Egypt rozmístil tanky a obrněná vozidla poblíž hraničního přechodu Rafáh u Pásma Gazy.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 20:47|

Ozbrojenci Hamásu se dostali podmořským tunelem na jih Izraele, armáda je zlikvidovala

Skupině ozbrojenců Hamásu se z Pásma Gazy podařilo proniknout do jižního Izraele, kde je ale zlikvidovala armáda. Informuje o tom server CNN s odvoláním na izraelskou armádu, podle níž se teroristé do Izraele dostali tunelem pod mořem. V noci na středu Izrael pokračoval v náletech na Pásmo Gazy. Zasáhl také na okupovaném Západním břehu, kde zemřeli tři Palestinci, a útočil i na cíle v Sýrii.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 12:35|

Až 40 procent deváťáků v Česku má střední až těžké deprese, varuje výzkum

Až 40 procent žáků devátých tříd základních škol vykazuje známky střední až těžké deprese a 30 procent z nich známky úzkosti. Vyplývá to ze studie vědců Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), kterou letos zpracovali v základních školách. Ve všech oblastech duševního zdraví jsou více zasaženy dívky. Oproti chlapcům jich depresivními i úzkostnými příznaky trpí více než dvojnásobek.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 23:26|

Izraelci kontrolují celou hranici s Pásmem Gazy. Shromažďují u ní vojáky

Izraelská armáda oznámila, že plně obnovila kontrolu nad hranicí s palestinským Pásmem Gazy, podle BBC se u ní soustředí 35 izraelských praporů. Pásmo Gazy nadále čelí bombardování ze vzduchu, které provádí izraelské letectvo v reakci na útok teroristů Hamásu na izraelském území. Počet mrtvých přesáhl v Izraeli podle oficiálních údajů tisícovku, v Pásmu Gazy devět stovek. USA poskytnou Izraeli vojenskou pomoc, obsahovat bude mimo jiné rakety pro izraelský systém protivzdušné obrany.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 21:52|

Ukrajinští uprchlíci v Česku většinou pracují, přesto žijí pod hranicí chudoby, ukázal výzkum

V Česku žije sedm z deseti uprchlíků pod hranicí příjmové chudoby. Dvě třetiny příchozích nad sedmnáct let přitom mají práci. Dvě třetiny ukrajinských pracovníků si ale nevydělají ani 150 korun čistého na hodinu. Bezmála tři pětiny ze zaměstnaných jsou stále na místech pod svou kvalifikací. Výsledky červnové vlny dlouhodobého výzkumu Hlas Ukrajinců zveřejnila agentura PAQ Research. Výzkumníci doporučují mimo jiné posílit kurzy češtiny, asistenci při hledání odpovídající práce i kontroly. Navrhují také úpravu humanitární dávky.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 15:13|

Rodiny ukrajinských uprchlíků s handicapovanými dětmi mohou dostat příspěvek od UNICEF

Rodiny ukrajinských uprchlíků, které mají děti se zdravotním postižením, mohou nově dostávat příspěvek od organizace UNICEF. Státní podpora běženců s handicapem se od července také zvýšila. Pro její získání ale musí splnit určitá kritéria.
28. 7. 2023|

Orlando Bloom jednal se Zelenským o pomoci dětem na Ukrajině i těm zavlečeným do Ruska

Britský herec Orlando Bloom se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Na Ukrajinu herec známý z filmových sérií Piráti z Karibiku a Pán prstenů přijel jako vyslanec dobré vůle Dětského fondu OSN (UNICEF). Se Zelenským mluvil o ukrajinských dětech zavlečených do Ruska nebo obnově školní infrastruktury zasažené válkou.
27. 3. 2023|

Ministerstvo slibuje navýšení kapacit dětských lékařů. Péči o ukrajinské uprchlíky podpoří OSN

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) přispěje dětským lékařům a nemocnicím v Česku na rozšíření kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny. Informalo o tom ministerstvo zdravotnictví, které slibuje navýšení kapacity až o 12 tisíc dětí z Ukrajiny i Česka.
10. 3. 2023|

Téměř tři pětiny dětí si myslí, že má smysl pomáhat uprchlíkům

Téměř tři pětiny dětí v Česku si myslí, že má smysl pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny. Třetina chlapců a děvčat se pak nějak do pomoci příchozím přímo zapojila. Ukázal to průzkum Dětského fondu OSN (UNICEF) Mladé hlasy. Loni v srpnu a září ho provedla agentura STEM/MARK. Ptala se 403 chlapců a děvčat od devíti do sedmnácti let. UNICEF názory dětí mapoval od roku 2001 šestkrát.
20. 2. 2023|

Česko ročně ztrácí kvůli nemocem 85 miliard. Většinu by zachránila prevence či zdravý životní styl

Česko ztrácí ročně kvůli nemocem zhruba 85 miliard korun. Předcházet je přitom možné až osmdesáti procentům chorob. Na konferenci o efektivní podpoře zdraví to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková. Prevenci a správný životní styl podpořil pětiletý projekt, který se zaměřil na lidi s nižším vzděláním, z menšin či s postižením. Do preventivních programů se zapojilo na 104 tisíc osob. Na tiskové konferenci to v úterý uvedli organizátoři ze SZÚ.
6. 12. 2022|

Po znásilnění svatba. Řada Američanů netuší, že státy USA dovolí tisíce sňatků dětí

Každá pátá dívka na světě se vdá ještě před svými osmnáctými narozeninami. To je třiadvacet dětských svateb za minutu a skoro jedna za tři vteřiny, upozorňuje organizace Girls Not Brides. Díky osvětě a tlaku na vlády se čísla dařila postupně snižovat, čáru přes rozpočet však udělaly aktivistům důsledky pandemických opatření. Fenomén dětských manželství se přitom netýká jen rozvojových zemí –⁠ ani řada Američanů netuší, že ve Spojených státech, které šíří lidská práva po světě, vstoupily do manželství během dvou dekád statisíce nezletilých. Osm států USA dokonce nezavedlo žádný minimální věk, při splnění určitých podmínek se tak může ocitnout v nuceném svazku i desetileté dítě.
1. 12. 2022|

Evropa se otepluje nejrychleji ze všech kontinentů, říká nová zpráva

Teploty v Evropě se za posledních 30 let zvýšily více než dvojnásobně oproti celosvětovému průměru, což je nejvíce ze všech kontinentů světa. Podle nové zprávy Světové meteorologické organizace (WMO) bude s pokračujícím trendem oteplování přibývat mimořádných veder, požárů, záplav a dalších dopadů klimatických změn na společnost, ekonomiku a ekosystémy.
2. 11. 2022|

V Praze začne fungovat centrum pro dlouhodobější podporu uprchlíků z Ukrajiny

Pražský magistrát ve spolupráci s Dětským fondem OSN (UNICEF) do konce roku spustí další centrum pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Zaměří se na ty z nich, kteří jsou v metropoli už delší dobu a mají problémy například s bydlením nebo vzděláváním. Bude fungovat paralelně s Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) ve stejné budově ve Vysočanech. KACPU bude dále nabízet dosavadní služby pro nově příchozí uprchlíky, kterých nyní odbaví asi dvě až tři sta denně.
2. 11. 2022|

Na severu Sýrie se šíří cholera, úřady žádají o mezinárodní pomoc

V severní Sýrii zemřeli na choleru tři lidé. Oznámily to tamní kurdské úřady a požádaly o mezinárodní pomoc, aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci. Mnoho případů onemocnění je podle agentury AFP na severovýchodě, v provincii Dajr az-Zaur.
10. 9. 2022|

Novinář Muratov vydražil Nobelovu medaili, rekordní sumu pošle dětským uprchlíkům z Ukrajiny

Ruský novinář a laureát Nobelovy ceny míru Dmitrij Muratov za rekordní sumu vydražil medaili spojenou s tímto pacifistickým oceněním. V aukci v New Yorku za ni získal rekordních 103,5 milionu dolarů (přes 2,4 miliardy korun). Peníze věnuje na pomoc dětským uprchlíkům z Ukrajiny, kteří utekli před ruskou invazí.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 20:06|

Z Ukrajiny už před válkou uprchlo téměř 3,9 milionu lidí, nejčastěji do Polska

Z Ukrajiny už před válkou uprchlo téměř 3,9 milionu lidí. Přes 2,2 milionu běženců překročilo hranice do Polska. V nové bilanci to v pondělí uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle něj za neděli a noc na pondělí z Ukrajiny uteklo více než 40 tisíc lidí. Německé úřady evidují více než 270 tisíc běženců. Do Maďarska jich podle OSN přišlo 350 tisíc.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 20:16|

Počet hospitalizovaných s covidem se po víkendovém poklesu vrátil nad dva tisíce

Laboratoře v Česku v pondělí odhalily 10 423 nových případů covidu-19, o 400 méně než před týdnem. Podezření na opakovanou nákazu hygienici měli u dalších 2060 lidí, podobně jako v první pracovní den předchozího týdne. Opět ale kleslo množství provedených testů. Počet hospitalizovaných s prokázaným covidem se v pondělí po víkendovém poklesu vrátil nad dva tisíce. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 14:43|

Afghánským nemocnicím docházejí léky i nafta na výrobu kyslíku. Chybí dárci i peníze na platy

Nafta, která je zapotřebí pro výrobu kyslíku pro koronavirové pacienty, došla. Stejně tak došly zásoby desítek základních léků. Zaměstnanci nemocnice stále chodí do práce, přestože nedostali už několik měsíců zaplaceno a mají problémy vyjít s penězi. Takový je úděl Afghánsko-japonské nemocnice pro infekční onemocnění, jediného zařízení pro péči o pacienty s covidem-19 pro čtyři miliony lidí, kteří žijí v afghánském hlavním městě Kábulu, napsala agentura AP.
25. 12. 2021|

„Nepřátelské děti neexistují.“ UNICEF pomáhá 75 let

Po konci druhé světové války se v ohrožení života nacházelo velké množství dětí. Nehledě na jejich národnost a roli, jakou hrála jejich země v konfliktu, jim nabídl pomoc Dětský fond Organizace spojených národů, UNICEF. „Nepřátelské děti neexistují,“ popsal poslání fondu jeho první ředitel Maurice Pate. Co začalo jako záchrana životů, se za tři čtvrtě století práce organizace přetavilo v ochranu práv, rozvoj a narovnání podmínek dětí po celém světě. UNICEF vznikl před 75 lety, 11. prosince 1946.
11. 12. 2021|

Ministerstvo zahraničí chce poslat 45 milionů korun na humanitární pomoc v Afghánistánu

Česká republika by měla poskytnout 45 milionů korun na humanitární pomoc a na dary pro mezinárodní organizace působící v Afghánistánu. Ministerstvo zahraničí na to navrhuje přesunout 40 milionů, které vláda v červenci schválila na podporu afghánských obranných a bezpečnostních sil a udržitelného rozvoje země. Dalších pět milionů resort poskytne ze svého rozpočtu. Materiál má ještě projednat kabinet.
11. 9. 2021|

Na pomoc Afghánistánu se už v Česku vybraly skoro čtyři miliony korun

Od minulého týdne se prostřednictvím sbírek a darů na pomoc v Afghánistánu vybralo v Česku více než tři miliony osm set tisíc korun. Sbírky vyhlásila organizace Člověk v tísni nebo UNICEF. Peníze mají pomoci především ženám a dětem. Podle mluvčí UNICEF České republiky Lucie Štěpánkové zajistila už vybraná částka organizace více než pět milionů litrů pitné vody a přes stovku souprav první pomoci pro raněné a nemocné. K organizaci Podané ruce zase směřují individuální dary na pomoc jejím spolupracovníkům v zemi.
28. 8. 2021|

Násilí v ulicích zbídačeného Haiti po smrti prezidenta roste. Vláda chystá volby, gangy revoluci

Nedostupnost pitné vody a jídla, neexistující kanalizační systém, chabá zdravotní péče a nadměrné čerpání přírodních zdrojů patří mezi nejvýraznější problémy karibského Haiti, rozhodně však nejsou jediné. Země, která se stále ještě nevzpamatovala z ničivého zemětřesení v roce 2010, teď čelí krizi po zavraždění prezidenta Jovenela Moïseho. Po jeho smrti v zemi roste násilí živené rozdělením obyvatel na malou skupinu movitých elit a velkou skupinu chudých uvězněných v městských slumech nebo na farmách s neúrodnou půdou. Situace využívají kriminální gangy, jeden z jejich vůdců chystá revoluci.
4. 8. 2021|