TÉMA

Kaliningrad

Helikoptéry wagnerovců jsou slyšet až v Polsku. Lukašenko se cvičením snaží znervóznit Varšavu

Polsko bedlivě sleduje situaci u hranic s Běloruskem. Na území sousední země, jen pár kilometrů od Polska, cvičí žoldnéři z Wagnerovy skupiny s běloruskou armádou. Varšava se rozhodla přesunout své vojáky zejména do okolí města Suvalky, které leží mezi Běloruskem a ruskou exklávou Kaliningradem.
24. 7. 2023|

Lidé vyjádřili podporu Navalnému. Ruská policie jich přes sto pozatýkala

Ruské bezpečnostní složky pozatýkaly přes sto lidí, kteří v neděli v zemi podpořili, v den jeho 47. narozenin, uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na specializovaný server OVD-Info, který monitoruje zásahy strážců zákona. Navalného podpořili lidé i v dalších městech napříč světem, včetně Prahy. K demonstracím vyzvali opozičníkovi spolupracovníci.
4. 6. 2023Aktualizováno4. 6. 2023, 23:20|

Z Baltu by se stal „alianční rybník“. Švédsko může vstupem do NATO lépe bránit Pobaltí

Kaliningrad dosud působil na své okolí jako hrozba, brzy by mohl být slabinou. Severoatlantická aliance by získala kvalitní loďstvo – třeba ponorky, které si dokázaly poradit s americkou letadlovou lodí, zbrojní průmysl či strategický ostrov Gotland. Vstup Švédska do NATO by zcela proměnil bezpečnostní situaci v Baltském moři. Armáda skandinávské země ale není zcela bez problémů, jak ukazuje například stav letectva.
29. 5. 2023|

Kaliningrad nepoužívat, nově jen název Królewiec, rozhodly polské úřady. Šílenství, reaguje Moskva

Kreml jako krok „hraničící s šílenstvím“ odsoudil rozhodnutí polských úřadů napříště používat pro nejzápadnější ruskou výspu, město Kaliningrad a okolní oblast, jen polský název Królewiec. Ruské úřady pokládají polské rozhodnutí za „urážku“, uvedla ruská média. Město, které dobyla sovětská armáda na konci druhé světové války, je také známo pod českým názvem Královec a německým Königsberg.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 18:51|

Hráz na Baltu: Na klíčový ostrov Gotland se vrátili švédští vojáci, je v dostřelu ruských raket

Na ostrov Gotland, který zaujímá v Baltském moři strategickou pozici, se vrátili švédští vojáci. Zatím jich je několik stovek, armáda ale plánuje v dalších letech jejich počet významně navýšit. Ostrov je totiž v dostřelu ruských raket umístěných v Kaliningradu. Jak tamní obyvatelé vnímají ruskou hrozbu, zjišťoval přímo na místě redaktor Reportérů ČT Ondřej Stratilík.
6. 12. 2022|

„Make Kaliningrad Czech Again!“ Sociální sítě baví satira o připojení ruské oblasti k Česku

Sociální sítě zaplavily v posledních dnech zdánlivě vážně míněné příspěvky o chystaném připojení ruské Kaliningradské oblasti k České republice. Satira se objevila poté, co Moskva po nelegálních referendech oznámila „návrat“ okupovaných ukrajinských oblastí do Ruska. Vtip kritizovala některá ruská média, která ho vzala vážně.
4. 10. 2022|

Zelenskyj vyzval OSN k zajištění demilitarizace a osvobození Záporožské jaderné elektrárny

Organizace spojených národů musí zajistit bezpečnost ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny a její osvobození od ruských vojsk, uvedl ve čtvrtek po setkání s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Varoval, že útoky na elektrárnu by mohly mít katastrofické následky pro celý svět.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 17:22|

Litva umožní tranzit zboží do Kaliningradu. Řídí se doporučením Evropské komise

Litva se bude řídit středečním doporučením Evropské komise (EK) a umožní, aby se ruské zboží podléhající sankcím Evropské unie tranzitem po železnici dostalo do ruské Kaliningradské oblasti, která je na baltském pobřeží obklopena Polskem a Litvou. Vilnius tak změnil své červnové rozhodnutí, kdy přes litevské území do Kaliningradu zakázal přepravovat zboží, na které se vztahují protiruské sankce EU.
13. 7. 2022|

Brusel prověřuje obcházení protiruských sankcí, chce zlepšit jejich vymáhání

Evropská unie chce zamezit obcházení sankcí proti Rusku a zlepšit jejich vymáhání. V Bruselu to po jednání ministrů financí řekl Zbyněk Stanjura (ODS) s tím, že další sankce zatím nejsou na pořadu dne. Unie doteď schválila šest sankčních balíčků. Aktuální omezení mají vést k zastavení většiny dodávek ropy z Ruska do zemí sedmadvacítky.
13. 7. 2022|

Litva omezila tranzit dalšího zboží do Kaliningradu, týká se to i alkoholu

Litva rozšířila omezení na převoz zboží přes své území do ruské kaliningradské enklávy,  Opatření se nově vztahuje na alkohol, cement nebo dřevo, uvedl mluvčí litevské celní správy. Gubernátor Kaliningradské oblasti následně v reakci navrhl kompletní zákaz tranzitu zboží mezi všemi třemi pobaltskými státy a Ruskem.
11. 7. 2022Aktualizováno11. 7. 2022, 11:29|

Litva se odstřihla od ruských energií. Kvůli špatným vztahům se země obává vpádu

Litva je první zemí Evropské unie, která se zcela odpojila od ruského plynu, vláda dosáhla stoprocentní energetické nezávislosti na Rusku. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou nyní kvůli blokádě převozů některého zboží z federace přes litevské území na bodu mrazu a Litevci se tak obávají možného ruského vpádu.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 13:48|

Ruští hackeři se útokem pomstili Litvě za částečnou blokádu Kaliningradu

Litevské státní i soukromé instituce v pondělí zasáhly intenzivní kybernetické útoky. S odvoláním na litevský Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NKSC) o tom informovala místní média. K útokům se následně přihlásila proruská hackerská skupina Killnet, podle které jde o odvetu za omezení na převoz zboží do ruské kaliningradské exklávy, píše agentura Reuters.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 19:45|

Napětí v Kaliningradské oblasti roste. Rusko spustilo vojenské cvičení a stěžuje si na litevská omezení

Rusko-ukrajinský konflikt nabírá nový rozměr, který ještě více zasahuje do teritoria Evropské unie (EU). Po víkendovém zákazu Litvy převážet do ruské Kaliningradské oblasti po železnici zboží, na které se vážou sankce EU, spustila Ruská federace v této své exklávě mezi Litvou a Polskem vojenské manévry. Kreml navíc označil jednání Litvy za bezprecedentní a nezákonné a slíbil jednat „na obranu svých národních zájmů“. Litevská premiérka Ingrid Šimonytéová označila ruskou rétoriku za ironii.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 16:15|
Doporučujeme

„Nepotopitelná letadlová loď“ Kaliningrad se znovu stává horkou půdou pro vojenské stratégy

Na začátku května napsala Rossijskaja gazeta, která je oficiálním kremelským mediálním kanálem, že západní odborníci nazvali Kaliningradskou oblast „nepotopitelnou letadlovou lodí“, která podrývá síly NATO. Příměr je to daleko starší, na jeho aktuálnosti to však nic nemění. Především jako domov Baltské flotily a základna pro rakety Iskander je oblast strategicky významná hlavně tím, že rozšiřuje dosah ruských zbraní. Status exklávy jí však přináší i řadu problémů.
12. 5. 2022Aktualizováno15. 5. 2022, 15:13|

Švédsko a Finsko se přibližují NATO. Turecko podle Erdogana jejich přijetí není nakloněno

Členství Švédska v NATO by posílilo bezpečnost sousedních zemí a snížilo riziko konfliktu v severní Evropě, vyplývá z bezpečnostní zprávy švédského parlamentu. Švédsko i Finsko přehodnocují svou neutralitu v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, nejvyšší finští představitelé ve čtvrtek oznámili, že vstup do NATO podporují. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ale v pátek upozornil, že přijetí skandinávských zemí není nakloněn a o postoji Ankary budou obě země jednat v sobotu se šéfem turecké diplomacie Mevlütem Çavusogluem.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 23:10|

Ukrajinci vytlačili ruské síly z Azovstalu, tvrdí Kyjev. Obránci Mariupolu to popřeli, dále prý bojují

Ukrajinští vojáci vytlačili z areálu mariupolských oceláren Azovstal ruské síly, které se tam probojovaly ve středu, uvedla podle agentury Unian ukrajinská prezidentská kancelář. Informaci ale později popřel zástupce velitele pluku Azov, který ocelárny brání. Těžké boje na místě podle něj pokračují. Kreml odmítl, že by ruští vojáci na ocelárny útočili. Dále pokračuje ofenziva na východě Ukrajiny, ostřelování ale čelí celá země. Ukrajinským jednotkám se podařilo obnovit kontrolu nad několika osadami v Mykolajivské a Chersonské oblasti. Z okupovaných či bojových zón na jihu země se podařilo evakuovat přes tři sta civilistů.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 20:18|

Provokace Ruska na severu Evropy budou pokračovat, řekl k narušení vzdušného prostoru Šedivý

Švédsko a Dánsko se chystají předvolat ruské diplomaty kvůli pátečnímu incidentu, kdy jejich vzdušný prostor narušilo ruské průzkumné letadlo. Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého se takový incident stát může, standardní je i způsob řešení. Uvedl ale, že v současné situaci je narušení vzdušného prostoru závažnější, a protože Finsko a Švédsko zřejmě požádají o vstup do NATO, mohlo by podobných provokací podle něj přibývat.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 14:18|

Polsko otevře nový průplav na Viselské kose. Umožní mu to rozmístit armádu blíž Rusku

Rusko o víkendu ve své exklávě Kaliningrad spustilo menší vojenské cvičení. Zapojilo se do něj tisíc vojáků a šedesát kusů techniky. Ve stejnou chvíli sousední Polsko oznámilo, že v září otevře průplav na takzvané Viselské kose. V těsné blízkosti Kaliningradské oblasti tak bude moct rozmístit námořnictvo.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 22:53|

Válka umlčela obchod v polsko-ruském pohraničí. Zato zvýšila obavy obyvatel u exklávy Kaliningrad

Přechod Grzechotki býval branou z Polska do ruské exklávy Kaliningrad. Poláci tam po léta jezdili pro levné cigarety a alkohol. Naopak tam proudila elektronika. Nyní je zde přeshraniční ruch na minimu. V polsko-ruském pohraničí natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
9. 4. 2022|

Válka ochromila dopravu na východ Evropy. Po víkendu přestanou jezdit i vlaky z Helsinek do Petrohradu

Válka Ruska proti Ukrajině zničila leccos – bere lidské životy, Ukrajinci přicházejí o domovy a další majetek, Rusko si invazí pošlapalo mezinárodní prestiž a také na sebe přivolalo sankce. Mají různou podobu včetně faktického přerušení leteckého dopravního spojení z Evropy do Ruska. Do země se přesto ještě lze dostat, i když to úřady z různých důvodů nedoporučují. Možností ale ubývá, v pondělí přestanou jezdit poslední vlaky spojující Rusko s Evropskou unií. Veřejná doprava jezdí i na Ukrajinu, byť letecky se tam rovněž nedá dostat. Ani cesta na válkou zasaženou Ukrajinu není doporučena.
25. 3. 2022|

Obavy Kremlu z Ukrajiny v NATO jsou legitimní, míní Drulák. Jako obavy z ruských vojsk v Bělorusku, kontruje Žantovský

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí jednal v Moskvě se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem o napětí na ukrajinských hranicích. Později oba vystoupili na tiskové konferenci. Bývalý velvyslanec ve Velké Británii, v Izraeli a v USA Michael Žantovský v pořadu Události, komentáře konstatoval, že oba státníci společnou řeč nenalezli. Podle bývalého velvyslance ve Francii Petra Druláka je situaci ale stále možné řešit diplomaticky, protože invaze nemůže být pro Kreml výhodná.
8. 2. 2022|

Američané vyšlou do východní Evropy další vojáky. Ničivé jednání, reagovala Moskva

Americký prezident Joe Biden ve středu schválil vyslání dalších vojáků do východní Evropy. Podle mluvčího Pentagonu by jich měly být dva tisíce. Kromě toho USA přesunou tisíc svých vojáků, kteří jsou nyní v Německu, do Rumunska. Krok Spojených států uvítal generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, Rusko označilo jednání USA za neopodstatněné a ničivé. Spojené státy také sdělily Rusku, že jsou s ním ochotny diskutovat o oboustranných bezpečnostních opatřeních.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 22:31|

Oranžové poklady na pobřeží Baltu. Studené pláže poblíž Kaliningradu zaplnili lovci jantaru

Silná bouře vyvrhla na baltské pláže poblíž ruského Kaliningradu velké množství trosek, na které se okamžitě sesypaly desítky lovců pokladů se sítěmi. V zimním příboji se totiž dá najít pověstné „baltské zlato“, neboli surový jantar. Ten se v podobě charakteristických oranžovo-zlatých nugetů nachází jak pod zemí, tak pod mořem. Kaliningradský jantar se cení na více než tisíc dolarů za kilogram a je oblíbený zejména na černém trhu.
23. 1. 2022|

Nejméně tři mrtvé zanechala střelba po hádce v centru Kaliningradu

Nejméně tři lidé v sobotu podle ruských médií přišli o život při střelbě v centru Kaliningradu. Podle agentury Interfax zahynul manželský pár, na který muž vystřelil kvůli osobním neshodám. Zraněný byl také jejich třináctiletý syn.
15. 2. 2020Aktualizováno16. 2. 2020, 11:04|