TÉMA

Autoprůmysl

Na Den otevřených hangárů na letiště Líně, kde může stát gigafactory, přišly tisíce lidí

Tisíce lidí v sobotu přišly na Den otevřených hangárů na záložní vojenské letiště v Líních u Plzně. Mohli si prohlédnout historickou i současnou leteckou techniku a zároveň podpořit zachování letiště, kde koncern Volkswagen (VW) zvažuje vybudování továrny na baterie do elektromobilů, takzvanou gigafactory. Akce podle pořadatelů nebyla protestem a nezazněly na ní žádné proslovy. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) je stavba gigafactory velkou příležitostí, klíčovou pro transformaci českého autoprůmyslu.
4. 2. 2023|

Výdaje na výzkum a vývoj loni vzrostly na téměř 122 miliard, poprvé dosáhly dvou procent HDP

Výdaje na výzkum a vývoj loni meziročně vzrostly o 7,5 procenta na 121,9 miliardy korun. Poprvé dosáhly dvou procent hrubého domácího produktu, řekli na tiskové konferenci Martin Mana a Marek Štampach z Českého statistického úřadu (ČSÚ). Česko se podle nich v podílu výdajů na výzkum a vývoj na HDP řadí na desáté místo v Evropské unii.
25. 10. 2022|

Pokles průmyslu v dubnu zrychlil. Stavebnictví rostlo už dvanáctý měsíc v řadě

Meziroční pokles českého průmyslu v dubnu zrychlil na 3,8 procenta z březnových revidovaných 1,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Za poklesem podle statistiků opět stojí automobilová výroba, kde přetrvávající problémy s nedostatkem dílů ještě umocnila vysoká srovnávací základna z loňského roku. Stavební výroba v Česku během dubna meziročně podle zveřejněných dat zpomalila růst na čtyři procenta z březnových revidovaných 8,8 procenta.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 20:08|

Automobilky v Česku mají za sebou těžký rok. Nedostatek komponentů snížil produkci o polovinu

Českou ekonomiku v uplynulém roce poznamenaly potíže jejího hlavního průmyslového odvětví. Chybějící komponenty, hlavně polovodiče, srazily na začátku podzimu produkci automobilek až o polovinu, jenom ve Škodě Auto to znamená čtvrt milionu vozů. Poptávka po autech přitom byla stále vysoká.
4. 1. 2022|

Škoda Auto v neděli večer obnoví výrobu ve většině provozů. Noční směny se zatím nevrátí, řekl odborový předák

Automobilka Škoda Auto v neděli večer obnoví po odstávce produkci ve většině výrobních provozů, řekla mluvčí automobilky Kamila Biddle. Důvodem přerušení prací byl nedostatek čipů, které se používají v palubní elektronice. Odborový předák zaměstnanců automobilky Jaroslav Povšík ale České televizi řekl, že noční směny se zatím nevrátí.
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 13:19|

Provozní zisk Škody Auto v pololetí prudce klesl. Autoprůmysl těžce zasáhla pandemie

Provozní zisk automobilky Škoda Auto se v letošním prvním pololetí propadl téměř o tři čtvrtiny na 228 milionů eur (zhruba šest miliard korun) z 824 milionů eur před rokem, oznámil mateřský koncern Volkswagen.
30. 7. 2020Aktualizováno30. 7. 2020, 09:17|

Prodej aut v EU letos podle odhadu klesne o čtvrtinu, sdružení výrobců žádá pobídky a šrotovné

Prodej aut v zemích Evropské unie letos klesne o rekordních 25 procent na 9,6 milionu, odhaduje ve své aktuální zprávě Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Pokud se jeho předpoklad naplní, prodá se v Unii nejméně aut od roku 2013, kdy odvětví ukončilo šestiletý propad po finanční krizi. Na výrobce aut doléhají dopady opatření zavedených proti šíření koronaviru. Podle ACEA je nutné zavést v celé EU pobídky k nákupu a šrotovné.
23. 6. 2020|

Růst prodeje aut v Číně v květnu podle odhadů zrychlil

Prodej automobilů v Číně se v květnu meziročně zvýšil o 11,7 procenta na 2,14 milionu vozů. Vyplývá to podle agentury Reuters z odhadů, které zveřejnil čínský svaz výrobců automobilů (CAAM). V dubnu prodej podle dřívějších údajů CAAM stoupl o 4,4 procenta po výrazných propadech v předchozích dvou měsících, za kterými stály negativní dopady koronavirové krize.
2. 6. 2020|

Výrobce elektromobilů Tesla dosáhl překvapivě zisku, akcie prudce posílily

Americký výrobce elektromobilů Tesla v letošním třetím čtvrtletí překvapivě vykázal zisk po ztrátách v první polovině roku. Firma v noci na čtvrtek oznámila, že v období od července do září vydělala 143 milionů dolarů (zhruba 3,3 miliardy korun). Akcie podniku po zveřejnění čtvrtletních výsledků posílily o více než 20 procent a jejich cena poprvé od začátku března překročila 300 dolarů, napsala agentura Reuters.
24. 10. 2019|

Prodej nových aut v EU v listopadu klesl o osm procent

Prodej nových aut se v Evropské unii v listopadu snížil o osm procent na 1,1 milionu a pokles pokračoval již třetí měsíc za sebou. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).
14. 12. 2018Aktualizováno14. 12. 2018, 10:18|