TÉMA

Imex Group

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, zařizoval návštěvu ruských agentů ve Vrběticích. Že by byl zapojen do jejich operace, odmítal

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, kterého policie prověřovala v souvislosti s výbuchy v muničním areálu ve Vrběticích. On sám nicméně zapojení do operace, kterou české orgány přičítají ruským tajným službám, odmítal. O Šapošnikovově úmrtí informovaly Český rozhlas Radiožurnál a server iRozhlas.
13. 3. 2024|

Stát nemusí platit odškodné firmě Imex kvůli Babišovým výrokům o Vrběticích

Společnost Imex Group s konečnou platností nevysoudila odškodnění za výroky bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) po explozích muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Dovolání odmítl Nejvyšší soud, řekla Marcela Pröllerová, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2, který se sporem zabýval jako první instance. Nejvyšší soud rozhodoval neveřejně, plné odůvodnění zatím nezpřístupnil. Firma žádala kvůli Babišovým výrokům patnáct milionů korun od státu. Právník firmy Radek Ondruš řekl, že ve sporu budou pokračovat.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 17:51|

Soud opět zamítl žalobu Imexu ohledně Babišových výroků po Vrběticích

Městský soud v Praze v minulém týdnu zamítl žalobu firmy Imex Group ohledně výroku bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) po explozích muničních skladů Imexu ve Vrběticích na Zlínsku. Informují o tom pondělní Hospodářské noviny (HN). Babiš v prosinci 2014 v pořadu ČT Otázky Václava Moravce tvrdil, že Imex je kontroverzní, že obdobným problémům jako ve Vrběticích čelil podnik i v Bulharsku a že vyvážel zbraně do Konga navzdory embargu. Podle Imexu Babiš lhal a firmu svými výroky poškodil. Společnost se za to u soudu domáhala odškodnění 15 milionů korun od státu.
13. 2. 2023|

Od výbuchu ve Vrběticích je to osm let. Vojenský materiál se tam už asi nikdy skladovat nebude

Před osmi lety vybuchl druhý muniční sklad ve Vrběticích. Při první explozi v říjnu 2014 zahynuli dva lidé. Obyvatelé okolních obcí se několikrát evakuovali. Následovala nejnáročnější a nejnákladnější bezpečnostní akce v dějinách Česka. A nakonec se z incidentu stal zlomový okamžik pro česko-ruské vztahy.
3. 12. 2022|

Soud zamítl žalobu Imex Group kvůli Babišovým výrokům o explozích ve Vrběticích

Obvodní soud pro Prahu 2 znovu zamítl žalobu firmy Imex Group kvůli výrokům Andreje Babiše (ANO) po explozích muničních skladů ve Vrběticích. Na dotaz ČT to bez dalších podrobností uvedla mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Firma žádá po státu odškodnění patnáct milionů korun za Babišova slova, která ji údajně poškodila. Soudy už dříve žalobě nevyhověly, případ ale po dovolání společnosti částečně otevřel Nejvyšší soud. Rozhodnutí není pravomocné.
10. 8. 2022|

Policie v kauze Vrbětice podezřívá ruského obchodníka a jeho manželku ze špionáže

Policie hlásí posun ve vyšetřování kauzy výbuchu muničních skladů ve Vrběticích z roku 2014. Kriminalisté podle dvou zdrojů obeznámených s vyšetřováním začali vyšetřovat obchodníka a bývalého ruského vojáka s českým pasem Nikolaje Šapošnikova a jeho manželku Elenu ze špionáže. Informoval o tom server iRozhlas.cz s odkazem na zjištění Radiožurnálu a časopisu Respekt.
30. 5. 2022|

Vrbětice: Vyšetřovatelé zkoumají kontakty zaměstnance Imexu s ruskou GRU, zjistili Reportéři ČT

Vyšetřovatelé kauzy Vrbětice prověřují, kdo pomohl agentům ruské zpravodajské služby GRU při výbuších dvou muničních skladů v roce 2014. Podle informací Reportérů ČT zkoumají i možné kontakty zaměstnance společnosti Imex Group s agenty GRU. Jde o Nikolaje Šapošnikova, bývalého vojáka sovětské armády. Reportéři ČT Ondřej Golis a Adéla Paclíková ho vypátrali v zahraničí.
27. 1. 2022|

Vnitro očekává osm tisíc žádostí za 300 milionů korun jako odškodnění za Vrbětice

V souvislosti s odškodněním občanů z okolí areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, očekává ministerstvo vnitra podání zhruba osm tisíc žádostí. Předpokládá, že lidem vyplatí okolo 300 milionů korun, pro jednotlivce může odškodnění činit až 90 tisíc korun. Před pondělním setkáním s obyvateli ve vlachovickém kulturním domě to řekl náměstek ministra vnitra Petr Vokáč. V lednu vstoupí v účinnost zákon o jednorázovém odškodnění subjektů dotčených explozemi.
15. 11. 2021|

Po více než dvou měsících od oznámení zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích agenti stále nejsou stíháni

Policie pokračuje ve vyšetřování výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích. Od zveřejnění informace, že za nimi stojí agenti ruské vojenské rozvědky, uplynuly víc než dva měsíce. Právní zástupce majitele skladů tvrdí, že pokud zástupci vlády mluví o přesvědčivých důkazech, měli by už agenti čelit obvinění. Proč tomu tak není, policie ani žalobci nechtějí komentovat.
23. 6. 2021|

Provozovatel vrbětického skladu byl u hotelu, v němž bydleli ruští agenti, tvrdí Radiožurnál a Respekt

Šéf firmy Imex Group, která provozovala muniční sklady ve Vrběticích, se podle informací Respektu a Radiožurnálu den před prvním z výbuchů pohyboval v okolí hotelu, kde byli ubytováni ruští agenti. Petr Bernatík mladší prý v blízkosti hotelu podle polohy telefonu strávil zhruba 40 minut a následně zamířil do Vrbětic. Bernatík prostřednictvím svého advokáta popřel, že by v okolí hotelu vůbec byl. Novináři si také všimli, že na stejný den dostali neočekávaně volno všichni brigádníci, kteří ve Vrběticích tehdy pracovali.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 14:56|

Záchranné práce ve Vrběticích jsou u konce. Nález munice v areálu ale policisté nevylučují

Ve Vrběticích na Zlínsku, kde před šesti lety vybuchly dva sklady s municí, skončily záchranné práce. Policisté s hasiči při největší a nejnákladnější bezpečnostní operaci v historii České republiky zajišťovali pyrotechnický sběr munice a jejích částí. Díky ukončení prací je znovu otevřená silnice mezi Haluzicemi a Lipovou. Zásah ale nekončí, v areálu budou pokračovat likvidační práce a stále jsou možné nálezy munice nebo zbraní.
29. 9. 2020|

Babišovy výroky o explozích ve Vrběticích se vrátí k soudu. Imex Group chce odškodnění

Nejvyšší soud vrátil kauzu, v níž Imex Group žádá po státu odškodnění 15 milionů korun kvůli výrokům Andreje Babiše (ANO) po explozích ve Vrběticích na Zlínsku. Firma tvrdí, že ji poškodily. Pražské soudy žalobě nevyhověly, Nejvyšší soud ale po dovolání firmě částečně vyhověl a věc vrátil k dalšímu řízení Obvodního soudu pro Prahu 2.
7. 7. 2020|

Čištění Vrbětic od munice skončí do června. Pyrotechnikům zbývá nejtěžších 50 hektarů

Zásah policie ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, zřejmě skončí ve druhém čtvrtletí příštího roku. Policisté a pyrotechnici nadále pracují v okolí druhého vybuchlého skladu, od rozmetané munice jim zbývá vyčistit 48,5 hektaru pozemků.
16. 10. 2019|