TÉMA

Řeč

Psi rozumí řeči lépe, než se čekalo. Chápou význam mnoha pojmů i předmětů

Psi chápou, co znamenají určitá slova, zjistili vědci, kteří jim ukazovali míče, pantofle, vodítka a další známé předměty, zatímco sledovali jejich mozkovou aktivitu. Nová studie dokazuje, že tito domácí mazlíčci dokáží pochopit víc než jen jednoduché povely, alespoň pokud jde o věci, na kterých jim záleží.
25. 3. 2024|

Zpívání novorozencům je základ pro rozvoj jejich řeči, ukázala studie

Vědci popsali, jak důležité je, aby rodiče na své děti dostatečně mluvili nebo jim zpívali. Podle nové studie to výrazně pomáhá rozvoji schopnosti dítěte komunikovat.
14. 12. 2023|

Vědci vrátili ochrnuté ženě řeč, díky umělé inteligenci promluvila skrze virtuální postavu

Američanka Ann Johnsonová ochrnula a ztratila schopnost mluvit, když v roce 2005 ve svých třiceti letech prodělala mozkovou mrtvici. Nyní se jí řeč v jisté podobě vrátila, když s ní vědci úspěšně otestovali systém kombinující neurovědu a umělou inteligenci (AI), který převedl její mozkovou aktivitu do digitální kopie jejího hlasu. Napsal o tom deník The New York Times (NYT), podle kterého průlom dává naději ostatním lidem s podobným handicapem.
28. 8. 2023|

Rodičovské mluvení s kojenci může zlepšit strukturu jejich mozků, naznačila studie

Když malé děti poslouchají povídání dospělých, může to pozitivně přispívat k utváření struktury jejich mozku. Vědci objevili souvislost mezi hladinou myelinu u kojenců, což je tukový ochranný obal nervů, a řečí jejich rodičů.
23. 5. 2023|

Umělá inteligence zvládne číst myšlenky. Mohla by vrátit řeč lidem po mrtvici

Umělá inteligence čte myšlenky a převádí je na text. Stačí jí sledovat mozkovou aktivitu člověka. Podle vědců to přináší doposud netušené možnosti v léčbě lidí, kteří po mozkové mrtvici přišli o schopnost mluvit. Popsali to ve studii, která vyšla v odborném časopise Nature Neuroscience.
5. 5. 2023|

Rodný jazyk tvaruje mozek. Vědci popsali rozdíl mezi němčinou a arabštinou

Lidské jazyky se od sebe významně liší. Vědci teď prokázali, že tato odlišnost se otiskuje i do vnitřní struktury mozku rodilých mluvčí.
22. 3. 2023|

Čeští vědci dokážou předpovídat příchod Parkinsonovy choroby podle typu poruchy řeči

Prognózu Parkinsonovy choroby a vhodnou léčbu umějí vědci stanovit podle typu řečové poruchy pacienta. Výzkumníci z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) a Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického (ČVUT) pomocí speciálního počítačového softwaru identifikovali u nově diagnostikovaných pacientů tři typy těchto poruch.
14. 3. 2022|
Doporučujeme

Kdy přesně se děti naučí rozpoznat rodný jazyk? I to zkoumá tým českých expertů

Kdy přesně během těhotenství se děti naučí poznat rodný jazyk? To je jedna z otázek, kterou chce zodpovědět tým odborníků z Psychologického ústavu Akademie věd a Univerzity Karlovy. Vědci zkoumají, jak se děti před narozením i poté, co přijdou na svět, učí vnímat řeč. A matkám také radí, aby s ratolestmi mluvily co nejdříve.
28. 1. 2022|

V drsných slovech je skoro vždy hláska R. Platí to napříč jazyky celého světa

V jazycích napříč světem se u slov, která popisují drsné povrchy, s velkou pravděpodobností vyskytuje hláska R. Ukázala to nová studie, jejíž autoři současně upozorňují na to, že tento jazykový zákon platí po dobu už nejméně šesti tisíc let.
21. 1. 2022|

Mizející jazyky pomohly třeba při výzkumu požárů. Lingvisté zveřejnili databázi jejich nahrávek

Veřejnosti se otevřela sbírka nahrávek ohrožených jazyků. Lingvisté z projektu Pangloss je pořizují u vymírajících kultur po celém světě a nejvíc jich zatím nasbírali v jihovýchodní Asii a na pacifických ostrovech. Zaznamenali však třeba i horní lužickou srbštinu nebo slovanský jazyk přežívající ve třech vesnicích italského Molise. Nejde jen o zachování kulturního dědictví, mizející slovní zásoba už třeba pomohla při zkoumání australských požárů nebo objevu nutričně vydatné plodiny žijcící ze slané vody.
4. 2. 2021|

Královna přečetla program vlády. Prioritou je brexit v říjnu, opozice chce dát slovo lidu

Prioritou britské vlády bude opustit Evropskou unii 31. října, uvedla královna Alžběta II. při zahájení nové schůze britského parlamentu. Podle tradice přečetla před oběma komorami řeč, kterou napsala vláda premiéra Borise Johnsona a ve které vytyčila priority na další období. Poslanci následně zahájili pětidenní debatu, kterou ukončí hlasování o programovém prohlášení. Výsledek je pro Johnsona nejistý, protože ve sněmovně nemá jeho kabinet většinu. Lídr opozice žádá, aby poslední slovo ohledně brexitu dostal lid.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 19:24|